Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

01.02.2024
540

TRIPUNDANSKI BAL TRADICIJA KOJA TRAJE

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor

Hrvatsko građansko društvo (HGD) Crne Gore, povodom Svetog Tripuna-zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije, tradicionalno organizuje Tripundanski bal u hotelu “Splendid” u Bečićima u subotu, 3. februara sa početkom u 20 sati.

Predsjednik HGD-a Crne Gore, Mirko Vičević, ističe za Radio Kotor da ovo okupljanje predstavlja posebnu emociju.

“Okupljanje koje je pokazatelj kako je nekada bilo i kako se  Tripundanski bal nekada održavao. Tradicija koja je već 22 godine u našoj organizaciji, ali i nastavak tradicije koja je i prije više od stotinu godina Kotorom bila i te kako popularna. Bio je to pravi bal. Trudimo se, koliko su naše mogućnosti u skromnim ekonomskim uslovima, održati tu lijepu tradiciju. Na sreću i ove godine rukovodstvo hotela Splendid u Bečićima je izašlo u susret našem Društvu za organizaciju, a na žalost da Kotor i dalje nema adekvatnu salu gdje bi Kotorani mnogo lakše i ljepše proslavili svog sveca, zaštitnika, uživali u muzici i bili bliže kući”, napominje Vičević.

Uz veliki broj zvanica iz Kotora, Crne Gore i Republike Hrvatske goste će zabavljati bend “The Grupa” iz Kotora i ženska klapa “Incanto”. Program će voditi Sabrija Vulić.

“Očekujemo zainteresovane da se jave kako bi što prije obezbijedili kartu, koje se mogu naći u prostorijama Društva na Pjaci od muzeja. Odgovorna osoba je Rafaela Pina Lazarević. Cijena karte je 30 eura. Dobro došli i da uživamo zajedno”, poručuje Vičević.

Riječ je o manifestaciji koja se pod nazivom “Tripundansko veče” prije Drugog svjetskog rata, u čast Sv. Tripunu organizovala u Kotoru, u kultnoj kafani “Dojmi”. 

“Hrvatsko građansko društvo 2003. godine nakon više od šest decenija obnavlja ovu tradicionalnu svečanost, uz podršku Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore”, podsjećaju organizatori.

Foto: ilustracija (sa prošlogodišnjeg Tripundanskog bala)

Podijeli na: