Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

07.02.2023
8872

TRADICIONALNI KOTORSKI KARNEVAL OD 25. FEBRUARA DO 5. MARTA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Arhiva Radio Kotora

Ovogodišnji tradicionalni Kotorski karneval biće održan od 25. februara do 5. marta, najavljeno je iz NVU “Fešta”, koja je suorganizator manifestacije.

Kako za Radio Kotor saopštava predsjednik “Fešte” Vasilije Bajrović, bogatim programom je u subotu 25. februara, u 11 sati, predviđeno podizanje karnevalske zastave na Pjaci od sata, kada će Gradska muzika, mažoretke i maske obići Stari grad.

Nakon toga će se na Trgu od oružja održati koncert klape “Šufit”, koja će istog dana, u 21 sat, u Poslovnom centru “Vukšić” zabavljati goste, sa još jednim bendom.

“Riječ je o Crno bijeloj reduti. Želja nam je da vratmo tu manifestaciju. Inače prvi put je održana 1926. godine. Pokrenulo je tada Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”. Te godine društvo je bilo  organizator karnevala i izdalo “Karampanu”. Na toj zabavi – balu, svi oni koji budu željeli da budu njen dio moraće da budu obučeni u crno, bijelo ili u kombinaciji crno – bijelo”, kazao je Bajrović, dodavši da će se istog dana, u 17 i 30 časova, u Šoping centru (ŠC) “Kamelija”, održati dječiji maskenbal sa početkom u 17 i 30 časova.

Za 26. februar predviđen je tradicionalni dječiji maskenbal koji će se održati u hotelu " Blue Kotor Bay" na Prčanju sa početkom u 16 časova, a 27. februara karnevalska tombola takođe u ŠC “Kamelija”.

“Dan nakon toga je abrum “Za nas Kotorane”, gdje ćemo izaći mi karnevalisti. Dobrodošli su svi koji nam se priključe u 18 sati. Idemo sa bubnjevima po gradu, lokalima, kućama i do ŠC “Kamelija”, gdje će se održati te večeri takmičarska njokada.
Za 2. mart u 18 časova, u Kulturnom centru je predviđen koncert mažoretki “Fešta” – “Svi smo mi fešta”.
Tradicionalni kotorski maskenbal je 3. marta u hotelu " Blue Kotor Bay" na Prčanju, sa početkom u 21 sat, navodi Bajrović.
Najavljuje da će veliki abrum biti 4 . marta u 11 sati, kada će Gradske muzike i mažoretke obići Stari grad i podsjetiti da će se sjutra održati tradicionalni Kotorski karneval. Istog dana u domu kulture u Škaljarima biće održana "Škaljarska večera".
Karnevalska povorka planirana je 5. marta, sa početkom un 15 časova, na potezu od Ljetnjeg bazena do Macea, gdje će se krivcu za sve nedaće Kotorana u protekloj godini suditi, presuditi i izvršiti spaljivanje.
Nakon toga u Starom gradu će već biti u toku muzički program, uz nastup benda “Toć”, a uslijediće koncert Jelene Rozge, u 19 časova.
“Evo razlog da se bude u Kotoru krajem februara i početkom marta. Iskoristio bih da pozovem sve karnevaliste i karnevalske grupe da svojim prisustvom uveličaju ovogodišnji karneval, jer nam je želja da od ove godine krenemo sa onim pravim kotorskim kanevalom, da se vrate kotorske grupe i da se vrati onaj karnevalski duh u Kotor koji nije nikad ni falio, ali malo smo se ulijenili, čini mi se, pa evo poziv svima koji žele da budu dio karnevalske povorke, zaključio je Bajrović.
Organizator karnevala je JU Kulturni centar “Nikola Đurković”, suorganizator NVU Fešta, a pokrovitelj Turistička organizacija Kotor i Opština Kotor.

 

Podijeli na: