Zabava

26.01.2020
232

TEATAR 303 U SUSRET MJESNIM ZAJEDNICAMA

Teatar 303 po treći put kreće sa projektom “U susret mjesnim zajednicama”.

Kako ističe Dragan Buzdovan, osnivač Teatra 303, za navedeni projekat Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor je putem Konkursa za rapodjelu sredstava nevladinim organizacijama odobrio sredstva u iznosu od 4 hiljade i 345 eura.

“Ovu priliku koristimo da se najsrdačnije zahvalimo na dodijeljenim sredstvima i da izrazimo veliko zadovoljstvo što je prepoznat naš istrajan rad” – kaže Buzdovan, navodeći da je pomenuti projekat “jako zanimljiv i veoma svrsishodan u opravdanju uloge  četrdesetogodišnjeg amaterskog stvaralštva Teatra 303”.

Sredstva će, objašnjava Buzdovan, biti utrošena na realizaciju velike i scenski zahtjevne predstave-komedije “Hotel Promaja” sa 12 glumaca i muzičkom pratnjom.

“Naš projekat smo uspješno involvirali u prioritetnu oblast projekta potencijala, tradicije, kulturne posebnosti naše opštine, aktivnosti u cilju podizanja nivoa urbane kulture, valorizacije kulturnog potencijala Kotora sa uključenom željom za podršku zaštiti ljudskih prava dolaskom na vrata licima sa posebnim potrebama.

Ideja vodilja nam je bila da Teatar 303 priđe sa svojim amaterskim pozorišnim stvaralaštvom stanovništvu seoskih mjesnih zajednica udaljenih od centra kulturnih zbivanja naše opštine. Takođe, našim dolaskom u njihove mjesne zajednice omogućavamo starijoj populaciji da  bez većeg fizičkog napora i  bez posebnih finansijskih izdataka uživa u zabavnoj humorističkoj predstavi.

Ovakvim projektom želimo da,  dolazeći im u susret, osjete duh pozorišta u svojim mjestima i provedu jedno prijatno veče u smijehu i druženju. Osim toga, voljeli bi da na taj način oživimo Domove kulture i da dokažemo da mogu služiti svrsi za koju su i bili građeni, te da počnu okupljati svoje mještane pružajući im slične vidove zabave (pozorište, književne večeri, film, folklor i dr.)” – objašnjava Buzdovan.

Prema njegovim riječima, Teatar 303 će u trećem serijalu “U susret mjesnim zajednicama” posjetiti: Risan, Škaljare, Dobrotu, Radanoviće, Prčanj i Nalježiće.

“Odabrali smo mjesne zajednice koje imaju domove kulture ili slične  prikladne prostore u kojima se može igrati ovakva predstava” – ističe Buzdovan.

On navodi da su nastupi besplatni za sve posjetioce.

“Nakon završene pozorišne predstave planiramo razgovor sa publikom kroz koji želimo neposredno da steknemo uvid u njihove utiske. Želimo da čujemo primjedbe i pohvale i eventualno neke ideje za naš dalji rad sa istim ili modifikovanim programima, a opet u skladu sa potrebama ove populacije. Ohrabreni sada, dajemo sebi za pravo da se nadamo i ubuduće podršci organa lokalne uprave, kao i drugih institucija koje odlučuju o finansiranju kulture i jačoj finansijskoj podršci  amaterima kulturnog stvaralštva grada Kotora. Preporuka  našem Teatru 303 je uporan i uspješan četrdesetogodišnji rad  kojim smo se dokazali u Crnoj Gori. U tom periodu uspješno smo prezentovali kulturu, tradiciju i običaje našeg prelijepog grada i u bezbroj gradova van granica Crne Gore” – ocjenjuje Buzdovan.

Kako navodi, realizacija projekta počinje predstavom “Hotel Promaja” koja će biti izvedena u ponedjeljak, 3. februara u Nalježićima, zatim utorak, 4. februara na Prčanju, te u srijedu, 5. februara u Škaljarima. Početak igranja svih predstava zakazan je za 19 sati.

U predstavi igraju: Nađa Pjetrović, Neđeljko Kustudić, Andrea Marić, Vuk Jovanović, Jelena Šćepanović, Dragan Buzdovan, Damir Pjetrović, Ivona Vukašinović, Zoran Dragović, Milica Kašćelan, Ilko Marović i Ranko Ristovski.

Muzičku obradu predstave je uradio Stefan Čelanović, scenografiju NVO "Meštar i furešta", za kostimografiju je zadužena Katarina Igić, tehničko vođstvo Jevto Žmukić, a scenario i režiju predstave potpisuje Dragan Buzdovan.

 

Podijeli na: