Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

08.08.2023
23364

PRESTIŽNA NAGRADA ZA MODNU DIZAJNERKU IZ KOTORA

Kotorska kreatorka i stilistkinja Rada Krivokapić – Radonjić proglašena je od strane Corporate LiveWire, sa sjedištem u Londonu, za najbolju dizajnerku za 2022/23. u svjetskoj konkurenciji .

“Obavještenje o nominaciji za ovu prestižnu nagradu sam dobila u februaru ove godine putem elektronske pošte, jer predstavnici organizacije nisu mogli stupiti u kontakt sa mnom telefonskim putem. 31. jula 2023. u britanskim medijima je objavljena vijest da sam dobitnica nagrade za najboljeg svjetskog modnog dizajnera za 2022/23. u konkurenciji svih država svijeta od neprofitne organizacije Corporate LiveWire sa sjedištem u Londonu, koja svake dvije godine bira najboljeg modnog kreatora. Ova nagrada mi predstavlja podstrek i olakšanje za završetak planiranih projekata za moje brendove koji su veoma zahtjevni i za moj novi i ujedno poslednji brend koji će se realizovati u budućem periodu. Nagrada mi predstavlja izuzetnu čast i nešto najviše što se može u nekoj profesiji postići. Lično ne poznajem članove Komisije za dodjelu nagrada, čije kriterijume sam ispunila i po osnovu čega sam bila nominovana i odabrana. Zbog opravdanih privatnih razloga i ranije preuzetih poslovnih obaveza, organizatori su imali razumijevanja za moj izostanak sa svečane dodjele nagrade, pa mi je nagrada stigla na kućnu adresu 4. avgusta. Ovaj osjećaj je zaista neopisiv, ali nažalost zbog smrti majke koja se desila nekoliko dana prije objave pobjednika za najboljeg svjetskog modnog dizajnera godine, nemoguće je uživati u ovom velikom uspjehu”, kazala je Krivokapić Radonjić za Radio Kotor.

Rada je najpoznatija po kreiranju modnog detalja pod nazivom Kovilm, redizajnirane kravate i leptir mašne koja je stekla  međunarodno priznanje, kao i njena narodna nošnja Zentions.

Radini dizajni su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosljedno su najvišeg kvaliteta, sa posebnim naglaskom na eleganciju i klasični dizajn. Nakon što je diplomirala modni dizajn na Ecole de la Chambre Sindicale, u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Beogradu, modna kreatorka i stilistkinja je završila stručnu praksu kod Đorđa Armanija.

Fondacija LiveWire ovu nagradu dodjeljuje godinama unazad u Velikoj Britaniji, Škotskoj, Velsu u drugim evropskim zemljama, Istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, Tajlandu i u Aziji. U obrazloženju nagrade se navodi:

“Kao društveno i ekološki osviješćen modni dizajner i stilista, Rada je na čelu industrije, istovremeno usvajajući prihvaćene modne procese i uspostavljajući nove dizajne kako bi pomogla u odgovornijem putu naprijed. Put koji je odabrala pokazuje nezaboravan stil, kao i vrednovanje zaštite ljudi i planete. Rada je u stanju da uradi sve ovo, poštujući svoju inherentnu kreativnost i prepoznatljiv izraz koji je dio njenih modnih brendova-navodi se u obrazloženju uz podsjećanje da se među kriterijumima za ovu prestižnu nagradu nalaze inovativnost, doprinos kulturi, održivi dizajn, stil, dosljednost I kvalitet.”

 


 

Podijeli na: