Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

18.08.2023
921

MUJČINOVIĆ: STAND UP JE RASTUĆA FORMA, NAJZAHVALNIJA JER SE BAVI TRENUTNOM SITUACIJOM NA HUMORISTIČAN NAČIN (AUDIO)


Gost jučerašnjeg izdanja emisije “Ljetnje priče“ bio je bosanskohercegovački glumac i stand up komičar Hazim Mujčinović. On je protekle nedjelje nastupio na manifestaciji “Morinsko veče”, a za naš radio između ostalog govorio o nastupima, stand up-u kao vidu imjetnosti i temama koje publika očekuje na nastupima.
 
On ističe da ovo nije prvi put da nastupa u Crnoj Gori, već je sa kologem strip crtačem Filipom Andronikom održava seriju stand-up show predstava pod nazivom Stand up comedy made in Bosnia” u gradovima širom bivše Jugoslavije.
 
,,Prije nekih pet godina nastupili smo u Podgorici, u Herceg Novom smo učestvovali na Festivalu stripa, a dva puta ove godine smo bili i u Pljevljima. Nastupali smo u većini gradova bivše Jugoslavije, ali i u Austriji i Njemačkoj”, kaže Mujčinović.
 
Kako navodi, stand up je takva forma dan komičari nikad ne govore tuđe viceve i šale, već su isključivo i autori tog materijala.
 
,,Ako komičar koristi tuđe tekstove to nije onda stand up nastup nego gluma. Međutim, ja tekstove ne pišem već pamtim. Uvijek imam spremno oko dva sata materijala, riječ je o dužim i kraćim pričama, varijacijama na teme iz svakodnevnog života. Već deset godina postoji  duo stand up “Stand up comedy made in Bosnia” a od početka do danas nastupi su se značajno promjenili. Teme koje biramo su naročito vezane za bosanskohercegovačko društvo, ne bavimo se politikom samo malo zagrebemo, a ja nastupe obično počinjem od svog imena i varijacijama kako ga ljudi izgovaraju. Zatim, govorimo o djeci, muško-ženskim odnosima, kućnim ljubimcima, kako Bosanci idu na more, kako sam ja postao glumac i glumio u seriji ”Lud, zbunjen, normalan” gdje su me u 117 epizoda najavljivali, a ja se pojavio pola minuta u 118. i slično”, objašnjava Mujčinović.
 
Najveći benefiti nastupa u različitim gradovima, kako dodaje, su nova poznanstava i prijateljstva sa organizatorima ali i ljudima iz publike.
 
,,Pomoću stand up nastupa gradim mrežu prijateljstva i gdje god da dođem imam poznanike. Stand up je rastuća i najzahvalnija forma jer se može baviti trenutnom situacijom na humorističan način, ali ljudima još treba da prepoznaju razliku između komedije, stand up-a i monodrame. Publiku pozivam da prati stand up nastupe i sami da daju sud da li je nook dobar ili nije u tom poslu, jer humor nisu samo vicevi”-zaključio je Mujčinović.

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.
 
Tekst:Tamara Vuković
Foto: Ranko Maraš
 
 
 

Podijeli na: