Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

03.09.2023
916

MAŠINKA – OD SPORTA, PREKO LJUBAVI ZA MOREM DO USPJEŠNOG DIZAJNA (AUDIO)

Maša Kozić, modna dizajnerka i sportistkinja koja se bavi kajtingom i drugim ekstremnim sportovima, nedavno je imala reviju na Velikoj plaži u Ulcinju gdje je velikom broju posjetilaca predstavila svoju ljetnju kolekciju. Maša dizajnira kupaće kostime i odjeću za plažu, a njena zimska kolekcija je ručni rad koji, ističe Kozić, treba čuvati od zaborava.

U nastavku dio razgovara koji smo zabilježili u emisiji “Ljetnje priče”.

Kakvi su utisci sa modne revije? Bile su brojne zvanice. Kako si zadovoljna reakcijama posjetilaca?

Ja sam oduševljena cijelim događajem. To je prva revija na kojoj sam učestvovala. Kad su me pozvali, nisam vjerovala. Povod je najljepši mogući za prvu reviju na kojoj je “Mašinka” mogla da prisustvuje. Radi se o očuvanju prirode i očuvanju Ade Bojane. Bili smo dio te priče i jako smo zadovoljni sa svim što je napravljeno i organizovano.

Bilo je mnogo ljudi, prelijepo, plažno, morsko i svi smo uživali, kao da smo bili u nekoj bajci.

Svoju modnu liniju, zapravo onu ljetnju koja se odnosi na toplije dane, predstavila si u predivnom ambijentu Velike plaže. Kako izgleda taj spoj ugođaja, u svakom smislu? Kako tvoja dizajnerska filozofija odražava duh i atmosferu Ade Bojane i njene okoline?

Ja mislim da se moja kolekcija i moj dizajnerski dio posla sasvim utopio i sklopio sa Adom Bojanom. Sve djevojke koje su nosile komade iz Mašinkine kolekcije su izgledale kao da su baš odatle i kao da je sve na njima napravljeno baš za takvo područje. Sve je bilo skladno i jako sam zadovoljna.

Kako si se prvi put zainteresovala za modni dizajn i šta te je inspirisalo da se fokusiraš na kupaće kostime i garderobu za plažu? Da li je bavljenje sportom, prvestveno mislim na kajting, uticalo na tu odluku?

Ja sam se bavila profesionalnim sportom 15 godina. Skijala sam za reprezentaciju Srbije i kada sam završila tu karijeru, željela sam da živim na moru i morala sam da nađem sebi neku zanimaciju koja će me držati 3 – 5 mjeseci na moru, na ljetu i na toploti jer sam se dosta smrzavala. I odatle je došla moja Ada Bojana i moj kajt. Naučila sam to jako brzo. Tu sam shvatila da stvari koje su namijenjene za ženske sportiste ima baš malo, te da nemamo veliki izbor kada su u pitanju kupaći kostimi. Onda sam došla na ideju da počnem da pravim neke stvari koje bih ja voljela da imam i da nosim, a da to nije isto što nosi svaka djevojka na plaži.

Kako bavljenje kajtingom utiče na tvoj kreativni proces i inspiraciju prilikom dizajniranja kupaćih kostima? Ada Bojana je poznato mjesto za kajting i plažu. Kako tvoje iskustvo sa kajtingom na ovom mjestu utiče na dizajnerske odluke, a znamo da provodiš više mjeseci na ulcinjskoj plaži?

Na ideju izrade kupaćih kostima došla sam kada sam počela da se bavim kajtingom. U kojem god kupaćem da sam kajtovala, spadao mi je poslije bilo kakvog skoka i bilo je jako neprijatno. Onda sam došla na ideju da napravim nešto što će da drži i što neće spadati i gdje mi se ljudi neće smijati kad me kajt katapultira iz vode.  Tako sam  smislila da napravim nešto što je praktično i za ekstremne sportove na vodi.

Koji su ključni faktori koje uzimaš u obzir prilikom dizajniranja kupaćih kostima kako bi oni bili funkcionalni i estetski privlačni, pored praktičnosti? Onima koji prate tvoj rad, poznata je linija #skinisezaleto

Jeste. Kad sam počela da se bavim dizajnom, bilo mi je najbitnije da imam kvalitetne materijale i da ih imam u što više boja da bi žene imale što veći izbor. Prvenstveno je kvalitet i model, odnosno kroj, šablon kupaćeg kostima najbitnija stvar. Ja sam na šablonima za svoje kupaće kostime radila po dvije godine na jednom komadu. Dok nije ispao savršen, tj. dok ga nismo takvim napravili, nismo ga izbacivali u prodaju i kolekciju. To je dug proces koji mora da se obradi da bi to sve bilo kako treba i da bi se žene osjećale udobno u tome što nose, te da bi se, između ostalog, brže sušilo u odnosu na neke druge kupaće kostime.

Tvoje kolekcije su za žene. Da li planiraš da radiš i mušku liniju?

Mušku kolekciju spremamo od oktobra 2023. i pravićemo razne komade od prirodnih materijala. Mislim da će to biti dobar potez, s obzirom da mi dosta žena traži garderobu za svoje partnere. Ranije ih nisam radila zato što nisam mogla da nađem ništa što se meni dopada, a da se svidi i muškarcima. Tako da sam se više zadržala na ženskoj garderobi.

Pomenula si održivost i ekologiju. Kako pristupaš pitanju održivosti u svom dizajnu? Da li koristiš ekološke materijale ili težiš recikliranju u svojim kolekcijama?

Trudimo se da ne recikliramo ništa, već da prodamo sve što smo napravili. A što se tiče materijala, koristimo uglavnom najfiniji pamuk koji je u frekvenciji sa zdravim tijelom, lan iz raznih djelova svijeta i viskozu. Ti prirodni materijali su dosta kvalitetniji i izdržljivi. Mislim da na tome svi treba da rade. Naravno, kupaći kostimi se rade od likre. To je sintetika, ali sve ostalo što ide na cijelo tijelo i što se nosi, mora da bude kvalitetno, udobno i da prija koži.

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst: Irena Mačić

Foto: Mašinka (privatna arhiva)

Podijeli na: