Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

31.12.2022
38863

KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ: KAKO BISTE OSTAVILI UTISAK STILSKIM NAČINOM ODJEVANJA, UZMITE U OBZIR LIČNE PREFERENCIJE

 

Gošća programa Radio Kotora bila je naša sugrađanka modna kreatorka i stilistkinja Rada Krivokapić Radonjić. U susret praznicima sa njom smo razgovarali o modnim savjetima i kako se obući za doček Nove godine. U nastavku intervju koji je zabilježila Tamara Vuković.

U susret Novoj godini šta bi ste preporučili našim slušaocima kako se obući, koje su Vaše preporuke za muškarce, a koje za žene?

Kako se bliži kraj godine, razmišljamo o novogodišnjoj noći - ispraćaju stare i dočeku Nove godine. U novogodišnjoj noći, svi želimo da najljepše izgledamo i da se najbolje provedemo. Kako biste zadivili svojim stilskim načinom odijevanja, trebate uzeti u obzir lične preferencije. Preporuka za muškarce je da i najskuplje odijelo ili košulja od poznatih dizajnera koje pojedinačno izgledaju odlično ne daju uvijek potreban efekat u međusobnoj kombinaciji. Odaberite dobro skrojenu košulju u pastelno plavoj boji i pantalone elegantnog kroja u tamno sivoj boji. Uskladite boju kaiša sa bojom cipela. Preporuka za žene je crvena i crna boja. Odaberite elegantnu crnu haljinu do gležnjeva sa dugim prorezom i otvorenim leđima koju ćete upotpuniti brošem za haljine ili elegantnu crvenu haljinu mini kroja i diskretan nakit. Boju cipela bi trebalo da uskladite sa bojom torbe koju ćete nositi. Naglašavajući stil i istinski praznično raspoloženje u svakom ambijentu u dočeku Nove godine.

Koje su to odjevne kombinacije sa kojim nikada ne možemo pogriješiti?

Nosite odjeću koja odgovara vašoj građi. Najveća greška jeste da nosite premalu odjeću ili preveliku odjeću koja nije predimenzionisano krojena da bude široka. Opredijelite se za odjevne predmete klasičnog i elegantnog stila, jer sa njima ne možete pogriješiti. Osvježite ih modnim detaljima koji su u trendu. Važno je da budete koloristički posmatrano skladni, da znate što je najvažnije u bontonu odijevanja, da pratite modna pravila i da ne pravite modne greške. Ne prihvatajte u odijevanju modna poigravanja i modne iskorake sa odstupanjima boja u prirodi u životinjskom uzorku. Jedna odjevna kombinacija ne smije imati pruge i karirano. Bitno je da znate da se klasičan stil može diversifikovati odabirom različitih boja i tekstura tkanine. 

Koji odjevni komadi su Vam na početku karijere bili najveći izazov i kako je izgledao Vaš razvojni put?

Na početku karijere, najveći izazov mi je predstavljala kreacija male crne haljine. Ona je odjevni predmet koji je dio modnog kruga u svakom novom trendu. Kultni komad bez kojeg garderoba nije potpuna, mala crna haljina je primjerena svim prilikama i događajima i izuzetno lako se stilizuje. Uviđajući značaj male crne haljine, dizajnirala sam je kao model dvije haljine u jednoj. Trenutno radim na kreiranju male bijele haljine koju bi svaka žena trebala da ima u svom plakaru, jer će ona zasigurno zauzeti modni tron, koji je već decenijama unazad čvrsto zauzimala mala crna haljina. Mala bijela haljina je odjevni predmet svakog stila iako na prvi pogled djeluje jednostavno, uz prave cipele i nakit, možete izgledati unikatno i glamurozno. 

 

Koje odjevne komade najčešće dizajnirate?

 

Najčešće dizajniram haljine u stilu elegancije i pantalone klasičnog kroja za muškarce.

 

Koje boje podržavaju cjelokupan izgled?

Cjelokupan izgled podržavaju sekundarne boje. Sve boje imaju vrijednost i svaka boja ima pozitivno i negativno značenje. Opredijelite se da hladne boje budu odjevni predmeti i da tople boje i saturisane boje budu modni detalji. Ukoliko imate potrebu za prisustvom sve tri primarne boje, kombinujte komplementarne boje.

 

A koje boje su dominantne na odjevnim komadima koje Vi dizajniranirate?

Dominantne boje na odjevnim predmetima koje dizajniram su neutralne boje i od primarnih boja, crvena.

Kovilm je novi modni detalj kojeg ste kreirali koji je u svijetu zvanično i prihvaćen. Da se prisjetimo o kakvom je modnom detalju riječ?

Kovilm predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika kravate i leptir mašne. Izrada je ručna, radi se u svim bojama sa ispisivanjem monograma vlasnika, uključujući po želji interpunkcije na lijevoj strani. Može se nositi u svim prilikama. On će moći da se kupi i pod drugim brendovima, kao što je to slučaj sa kravatom i leptir mašnom. Kovilm je već zastupljen u prodaji.  

Koja su to modna pravila kojih se bitno pridržavati, kako bismo izgledom pokazali da imamo stila?

Neka od modnih pravila za muškarce su da ne odijevajte sportsku garderobu van sportskih aktivnosti, kravata treba da doseže vrhom do kopče na kaišu, rukav košulje treba da bude oko centimetar duži od rukava sakoa, čarape treba da budu dovoljno duge da vam se ne vidi koža dok sjedite. Za žene najvažnije pravilo je da nikada ne kombinujete mini kroj suknje i otvoren dekolte.

Moda je promjenljiva, ali ponovo se vraća u izmjenjeno obliku, šta je to što nikada neće izaći iz mode?

Odjevni predmeti koji nikada neće izaći iz mode su mala bijela i crna haljina, bijela košulja, suknja s pojasom i suknja A kroja, crni kaput, teget bijele pruge, pastelno plava košulja, klasične pantalone, džins i ručno rađena odijela, jer su kvalitet i preciznost izrade nemjerljivi. 

Autorka ste dvije knjige ,,Odijevanje”, i ,, Krojenje i šivenje”. Da li je riječ o priručnicima iz oblasti mode i možete li nas bilže upoznati sa njihovim sadržajem?

Knjige “Odijevanje” i “Krojenje i sivenje” su namijenjene muškarcima i ženama, jer je odijevanje svakodnevna obaveza. Mnogi tačno znaju što treba kupiti i na koji način kombinovati odjeću, dok se većina nalazi na putu prema tome, boreći se sa stilovima, modnim pokušajima i promašajima. Knjiga “Odijevanje” je povezana sa pitanjima o modi i odjeći šta je od uticaja na modele, dizajnere i stiliste. U novoj knjizi ’’Krojenje i šivenje’’ čitaoci će moći da saznaju koja je bolja mogućnost od kupovine odjevnog predmeta ili šivenja u krojačkog radnji. Zatim, šta se podrazumijeva pod uspjelom kreacijom, kako da krojenje i šivenje postane unosna zarada i kako da vaš plakar ne bude skladište starih, neupotrebljivih i demodiranih komada odjeće.

Hvala što ste prihvatili naš poziv i gostovanje na talasima Radio Kotora.

Hvala i Vama na pozivu.

 

Tekst: Tamara Vuković

Foto: privatna arhiva

Podijeli na: