Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

10.08.2020
213013

KOVILM RADE KRIVOKAPIĆ RADONJIĆ ZVANIČNO PRIZNAT KAO NOVI MODNI DETALJ

Rada Krivokapić Radonjić, modna kreatorka i stilistkinja iz Kotora dizajnirala je novi modni detalji – kovilm. Riječ je o modnom detalju ručne izrade koji se nosi oko vrata i predstavlja preoblikovanje kravate i leptir mašne.

Ona je gostujći u emisiji Ljetnje priče govorila o ovom modnom detalju, trendovima oblačenja i stilu.

Razgovor je zabilježila Tamara Vuković, a u nastavku pročitatajte intervju.

Kako saznajemo iz Vaše biografije, ljubav prema modi kod Vas se javila još u djetinjstvu, kada je posao modnog kreatora postalo Vaše zanimanje?

Kada sam imala devet godina imala sam želju da budem modna kreatorka. Profesionalno sam počela da se bavim modom prije 15 godina, kao stilista na državnoj televiziji na kulturi odijevanja voditelja i muzičara.

Značajno je početi kao stilista, jer je stilista poznavalac mode i pravilnog oblačenja, oni su specijalizovani za različite zadatke da bi tačno predvidjeli koje će se boje i krojevi najbolje prihvatiti i koji trendovi najbolje razviti, a modni kreator je tvorac unikatnih kreacija. Svi najpoznatiji svjetski kreatori imaju svoje stiliste koji im pomažu u usmjeravanju kreacija koji rade za kupce visoke platežne moći.

Bila sam i autor emisije "Styling", a uzela sam učešća na muzičkom festivalu u vidu osmišljavanja i realizacije stajlinga izvođača. Držala sam predavanja o modi, kreirala sam jeans kolekcije za modne brendove, održavala  modne revije. Učestvovala sam na Internacionalnim manifestacijama, zatim na prvom crnogorskom Fashion Week-u.

Prvu prodaju svojih odjevnih predmeta imala sam u glavnom gradu Podgorici i u Kotoru u gradu gdje sam rođena i gdje živim. Članica sam udruženja kreatorki visoke mode Crne Gore. Radila sam maske za najbolje karnevalske grupe, i na   uspostavljanju tehničke infrastrukture i optimizaciji prema manekenkama koje su nosile modele poznatih brendova.

Koji odjevni komadi su Vam na početku karijere bili najveći izazov, kako je izgledao Vaš razvojni put?

Mala crna haljina mi je bila najveći izazov na početku karijere, a tako je i trenutno za novu kolekciju. To je odjevni predmet koji je dio kruga u svakom novom trendu. Sada sam osmislila malu crnu haljinu, dvije haljine u jednoj. Haljina ima dva lica, dva različita materijala i dva različita kroja. Ne zahtijeva mijenjanje patentnog zatvarača ni prišivanje dugmadi.

Kreirali ste jeans kolekciju i idejni ste tvorac Baccara brenda, da li je i dalje u vašim kreacijama jeans dominantan ili ste se usresredili na druge odjevne predmete?

Jeste, jeans će biti dominantan i ubuduće u mojim kolekcijama, jer je jeans uvijek aktuelan i potreban u svačijoj garderobi.

Jeans obično važi za komad odjeće koji se nosi u ležernijim prilikama, međutim sve više se na raznim zvaničnim prijemima mogu vidjeti kao odabir. Sjećam se reakcije javnosti kada je supruga predsjednika Francuske, na jednom prijemu zvaničnika se pojavila upravo u jeansu. Šta Vi kao modna kreatorka mislite o sve češćem odabiru jeansa i da li će on nekada izaći iz mode?

Podržavam odjevnu kombinaciju supruge predsjednika Francuske koju ste pomenuli. Jeans se odlično uklapa u svaku odjevnu kombinaciju. Kombinuje se sa odjevnim predmetima visoke mode. Modna industrija ga je napravila najuticajnijim materijalom na svijetu, koji odolijeva vremenu. Nose ga muškarci i žene, siromašni i bogati. Jeans asocira na jednakost. U daljoj budućnosti može doći do osporavanja kao na početku njegovog postojanja.

Kovilm - novi modni detalj kojeg ste kreirali u svijetu je sada zvanično i prihvaćen, možete li nam bliže objasniti o kakvom je modnom detalju riječ, da li se može pronaći na našem tržištu?

Dokumenta za Kovilm su završena u Ministarstvu ekonomije. Zvanično je priznat u kategorijama industrijskog dizajna i modnih detalja. Odgovara tipu mode koji pokriva korišćenje visoko-kvalitetnih materijala i dugoročnost industrijskog proizvoda. Izrada je ručna, radi se u svim bojama sa ispisivanjem monograma vlasnika, uključujući po želji, interpunkcije na lijevoj strani. Može se nositi u svim prilikama. Ono predstavlja dugoročnu, tačnije vječnu upamćenost svojih prethodnika kravate i leptir-mašne. Biće predstavljen u okviru kolekcije "Svijet bez sukoba". Proizvodnja kovilma na našem tržištu je planirana za mjesec septembar. On će moći da se kupi i pod drugim brendovima kao što je to slučaj sa kravatom i leptir-mašnom. Biće dostupan svim kupcima..

Šta biste savjetovali nama, koji smo na neki način laici kada je moda u pitanju, koje su to odjevne kombinacije sa kojim nikada ne možemo pogriješiti?

Odaberite modele koji pristaju vašoj građi i uvijek birajte najkvalitetnije materijale kako bi se prilikom nošenja prijatno osjećali. Ne možete pogriješiti sa odjevnim predmetima klasičnog i elegancija kroja. U mojoj novoj knjizi "Odijevanje" će biti sve o tome sa kojim odjevnim kombinacijama nećete pogriješiti.

Koja su to modna pravila kojih se bitno pridržavati, kako bismo pokazali da imamo stila?

Jedno od modnih pravila su da nikada ne treba kombinovati mini suknju i otvoren dekolte. Dok u muškom odijevanju ne zakopčavati poslednje dugme na sakou i prsluku. i ne kombinovati kaiš sa metalnom pločicom uz odijelo.

Moda je promjenljiva, ali ponovo se vraća u izmjenjeno obliku, šta je to što nikada neće izaći iz mode?

Takođe se u mojoj knjizi “Odijevanje” može pročitati o tome, ali ja ću pomenuti samo par odjevnih predmeta: mala crna i bijela haljina, bijela košulja, suknja s pojasom, suknja A kroja, crna majica sa rol kragnom, crni kaput, bijela bluza, haljina na bretele, haljina na pruge u teget bijeloj boji, crne pantalone, bež mantil, dobro skrojeno odijelo, majica sa smaknutim ramenom, kombinezon, bijeli dzemper sa rol kragnom...

Često se može čuti da neko kaže da nema novca da bi se oblačio moderno, da li je to zapravo tako, da li je novac za dobar izgled presudan?

Nije presudan. Uglavnom tako govore osobe koje još uvijek nemaju svoj stil odijevanja. Nemaju odgovarajuće odjevne predmete koji pristaju njihovoj građi.

Autor ste dvije knjige ,,Odijevanje”, ,, Krojenje i šivenje” da li je riječ o priručnicima iz oblasti mode?

Upravo tako, namjenjene su muškarcima i ženama, jer je odijevanje svakodnevna obaveza. Mnogi tačno znaju što trebaju kupiti i na koji način kombinovati odjeću dok se većina nalazi na putu prema njima boreći da stilovima, modnim pokušajima i promašajima. U knjizi čitaoci će moći saznati što je bolje od kupovine odjevnih predmeta i šivenja u krojačkim radnjama.

Iako je zanimanje modni kreator nekada bili rijetko na našim prostorima, sada je sve više onih koji se bave ovim poslom. Koliko je važno da modni kreator zna da šije, da li je u tom slučaju na samom početku stvaralačkog procesa lakše?

Da, lakše je. Kreatori znaju da šiju samo što ipak taj dio posla prepuštaju drugima.

Prije pojave masovne proizvodnje u tekstilnoj industriji odjeća se šila, onda slijedi period kada je masovna proizvodnja uzela primat. Rekla bih da je ponovo postao trend da naročito pripadnice nježnijeg pola biraju unikatne odjevne komade. Maturske haljine se sve više šiju po mjeri, pa čak je sve češće da se šiju i vjenčanice. Kako Vi na ovo gledate iz stručnog ugla?

Ljudi su danas obasuti različitim stilovima i trendovima koji se brzo mijenjaju iz sezone u sezonu. Danas uz prisustvo masovne odnosno serijske proizvodnje ljudima je teško pronaći svoj lični stil. Smatram da je uvijek bolji izbor okrenuti se odjevnim predmetima visoko-kvalitetne proizvodnje, ručnom radu koji podržavaju trajnost proizvoda, a neki se mogu reciklirati i ponovo koristiti.

Koliko je bitno da određeni komad odjeće je krojen po mjeri, a ne da se radi o univerzalnim veličinama kao što su S,M,L?

Odjeća šivena po mjeri donosi mnogo prednosti. Niko od nas po svojoj građi nije simetričan i proporcionalan. Nošenjem odjeće po mjeri ti se nedostaci ispravljaju i skrivaju, a ističu se sve vaše prednosti. Osoba koja nosi odjeću šivenu po mjeri osjeća se ugodnije. Ta odjeća je dugotrajnija i kvalitetnije izrade i biće u vašem plakaru dugi niz godina.

Koliko je teško doći do adekvatnih materijala za vaše kreacije?

Teško je doći do najkvalitetnijih materijala. Zato i jesu skupi moji odjevni predmeti i odjevni predmeti ostalih kreatora. Uglavnom ih nalazimo i kupujemo na inostranom tržištu.

Koliko je kriza izazvana koronavirusom pogodila modnu industriju?

Svakako da je uticala na svakoga pa i na modnu industriju. Modna industrija se prilagođava toj promjeni i u tom pravcu će osmisliti nešto novo, nešto zajedničko.

Da li je novonastala situacija omela neke od vaših planiranih aktivnosti?

Pandemija virusa korona je odložila predstavljanje moje nove kolekcije za modnu reviju "Svijet bez sukoba" za inostrano tržište, školu za manekene i fotomodele, prodaju modela sa ostalim kreatorima i još mnogo aktivnosti.

Kakvi su Vaši planovi što se tiče učešća na modnim revijama?

Uvijek sam imala mogućnost učešća, ali nisam uvijek učestvovala, jer nisam imala spremnu kolekciju. Ubuduće će se to promijeniti i moći ću se odazvati svakom pozivu za učešće.

U toku je upis novih manekena i fotomodela koji će trajati do 1. septembra ?

Da, on će trajati do 1. septembra. Biće pozvani kandidati pojedinačno na razgovor zbog novonastale situacije. Škola za manekene i fotomodele će im pomoći na putu izgradnje uspješne karijere. Svi uspješni modeli sa tv, naslovnica, iz reklama i časopisa, mnogo su radili na sebi i svojoj karijeri, imaju mnogo znanja i uspjeli su. Uvijek ih upozorim na to da nisu ni prvi ni poslednji koji žele da se bave modelingom. Da ako žele da rade prestižne kampanje i revije, moraju se nadmetati sa ostalima koji isto to žele. I da slava dođe kroz posao onog momenta kada počnete da sarađujete sa najboljima za stalno. I da je strpljenje najvažnije u izgradnji modeling karijere. U ovom poslu nema kašnjenja.

Za kraj nam kažite kako se može doći do odjevnih komada sa vašim potpisom, radite li po narudžbi ili je u pitanju kataloška prodaja?

Moji odjevni predmeti se mogu naći na prodajnim mjestima sa ostalim kreatorima na nacionalnom i inostranom tržistu. Radim i po narudzbi, po zahtjevima i mjeri klijenata koja je stručno prilagođena za njih s najvećom pažnjom na detalje. Radim i katalošku prodaju proizvoda.

Podijeli na: