Zabava

28.08.2021
239

INTERNACIONALNA SMOTRA MODE DANAS U KOTORSKOM HOTELU HUMA

Internacionalna smotra mode u Kotoru biće održana danas pod nazivom “Umjetnost i moda”.

“Nakon što smo organizovali IFF Porto Montenegro 2021. koji je bio izuzetno promovisan i u inostanstvu i na društvenim mrežama, naši partneri i prijatelji iz svjetske mode su nas pitali kada će biti Smotra u Kotoru. Svi su bili više nego iznenađeni kada su čuli da je ukinuta od strane Opštine Kotor. Doživjeli smo divno priznanje, kada su nam naši prijatelji i partneri iz Rima, sa Nedjelje visoke mode u Rimu, ponudili da nam besplatno urade projekat, kako bi ova svjetski poznata manifestacija ipak zadržala kontinuitet, a i kako bismo sljedeće godine, organizovali spektakl, povodom jubileja od 25 godina, na kome radimo godinu i po dana, sa jednom od najpoznatijih svjetskih kulturnih institucija. Iako je vrijeme kratko, prihvatili smo ponudu koja se ne odbija i trenutno smo u intenzivnim pokušajima da obezbjedimo sponzore i neophodna srijedstva za njeno održavanje”, naveli su iz Fabrike, organizatora manifestacije.

Smotra mode trajaće jedno veče i biće organizovana u saradnji sa hotelom “Huma”.

“Program u formi performansa koji je kombinacija umjetnosti i mode će se odvijati isto veče na dvije lokacije hotela, od kojih će jedna biti na plaži, a centralnom temom ćemo se pridružiti obeležavanju 700 godišnjice od smrti Dante Aligijeria. Tih dana, centralna proslava će se održavati u Raveni sa festivalom u kome glavnu ulogu ima Sergei Polunin, najveći svjetski baletan, koji je učestvovao na Smotri prije dvije godine”, navode iz Fabrike.

Prvi dio programa na plaži: performans ZINAIDE&LOTRAINE, inspirisan Jelenom Trojanskom, u okviru koga će biti predstavljena prva kolekcija Italijanskog kreatora visoke mode Itala Marseglie, uz učešće manekena, igrača studia „Diano“ iz Herceg Novog, a u ulozi naratora će se naći glumica Sanja Jovićević.

Drugi dio programa predviđen je na obližnjoj lokaciji hotela “Huma”, posvećen Danteu, sa dvije scene inspirisane „Božnstvenom komedijom“, uz učešće manekena i igrača studia „Diano“ koji će nositi drugu kolekciju Itala Marseglia, sa Sanjom Jovićević u aktivnoj ulozi performansa.

Reditelj programa je Rossano Guippa.

“Ono što nas takođe raduje je što će ovaj projekat biti divna kombinacija Italijanskih i crnogorskih umjetnika.

Iako u uslovima korone, bez početne finansijske podrške i kratkom vremenu za organizaciju, zahvaljujući našim prijateljima iz Italije I Crne Gore, prije svega hotelu “Huma” i ogromnoj želji tima Fabrike da sačuva ovu manifestaciju, ovaj festival će biti produkcijski skromniji, ali kreativno, modno i umjetnički na visokom nivou”, zaključuju iz Fabrike.

Podijeli na: