Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

16.09.2023
1474

GLAS BOKE 2023: DUGOGODIŠNJA MUZIČKA PRIČA UZ OMAŽ OLIVERU DRAGOJEVIĆU I MASSIMU SAVIĆU (AUDIO)

Festival zabavne mediteranske i pop muzike „Glas Boke 2023“ održan je sinoć na terasi kafane „Dojmi“.

Kotor je poznat po svojoj tradiciji, ali i nastojanju njegovih građana da očuvaju karakterističnu kulturu i duh koji po lijepom izdvajaju ovaj mediteranski grad.

“Glas Boke” je dugogodišnja muzička priča, po sjećanjima učesnika, izuzetno popularna 80-tih godina prošlog vijeka.
Jedna od učesnica, a danas organizatorka Festivala Nada Baldić, sa velikom ljubavlju i entuzijazmom svoj talenat i znanje prenosi novim generacijama, pružajući šansu da se mladi, nadareni muzičari predstave publici, osjete izazove javnog nastupa i da im možda upravo ovaj festival bude odskočna daska za uspjeh i dalji rad.

“Samo je muzika ona božanstvena muza koja ne poznaje granice i koja zbori svim jezicima svijeta. Pozdravimo Nadu Baldić, čuvaricu tradicije festivala Glasa Boke, koji za Bokelje znači emociju i tradiciju”, rekla je na samom početku večeri, voditeljka programa Dubravka Jovanović.
Prisutnima se obratila  Jasminka Lončarevič, generalna konzulka Republike Hrvatske u Crnoj Gori, u Kotoru.

“Posebno pozdravljam mlade učesnike/ce festivala koji će nam izvesti, kako naslov kaže, zabavne melodije i pop muziku mediteranskog ugođaja i identiteta. A kada govorimo o mediteranskom melosu, mislimo prije svega na dalmatinski, kako na onaj tradicijski, tako i na onaj moderni. Boka Kotorska neodvojiv je dio tog kulturno-istorijskog identiteta”, poručila je Lončarević.

U ime pokrovitelja, direktor Turističke organizacije (TO) Kotor, Jovan Ristić je u svoje lično ime izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovoj večeri, ali i u ime TO Kotor, koja kontinuirano podržava kulturna i sportska dešavanja i sve manifestacije koje doprinose očuvanju i njegovanju tradicije.
“Želio bih da se zahvalim Nadi Baldić  i Stađunima od kulture na pregalaštvu i divnoj želji da se očuva mediteranski zvuk i da opstanu ovakve manifestacije.

Turistička organizacija Kotor je tu i vjerujem da će uz ovu manifestaciju i sa ovom manifestacijom rasti i pomoći istoj da se razvija i da bude ono što je bila i što bi trebala biti u perspektivi”, kazao je Ristić.

Ovaj muzički događaj bio je, podsjetimo, revijalnog tipa, posvećen kompozicijama Olivera Dragojevića i Massima Savića, a nastupili su: dječija klapa “Fortuna”, Natalija Ivanović, Milica Travar,  Irina Bulajić, Dora Štampić, Vjera Radulović, Kristina Kelemen, duo Dragana Bokan i Nada Baldić.  Sofija Franović je na violini izvela svevremeni hit Olivera Dragojevića “Moj galebe”. Trio, u sastavu Zoran Dragović sa kćerkom Dankom i  Nadom Baldić, nastupio je izvodeći  Massimovog “Stranca u noći”. Učesnike je na klaviru pratio prof. Dejan Krivokapić.  
Gost festivala bio je renomirani hrvatski tenor i glumac, Stijepo Gleđ Markos.

Stijepo Gleđ Markos sarađuje s orkestrima Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkom filharmnijom, Zagrebačkim solistima, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom  i britanskim "Brodsky Quartetom". Član je Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika.
Organizator Festivala “Glas Boke 2023” je Hrvatska kulturna udruga „Stađuni od kulture“.

Pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Turistička organizacija Kotor.

Dio atmosfere možete poslušati na linku Jutarnji magazin Grad.
Tekst: Nataša Jotić
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: