Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

20.11.2022
511

FOTOGRAF I SNIMATELJ HRANE RADOJE BURZAN: KULINARSTVO KAO MEDITACIJA, OBLAST U KOJOJ EKSPERIMENTISANJEM PRONALAZIM NOVE UKUSE

Tekst Jelena Kljajević

Foto Privatna arhiva i Radio Kotor

 

Gost današnje emisije „Nedjeljni razgovor“ bio je fotograf i snimatelj hrane, eksperimentalni kuvar Radoje Burzan koji posebno skreće pažnju svojim objavama na instagramu.

Video zapisi u kojima na svoj način degustira hranu, bira je, preporučuje i priprema različite poslastice te fotografije različitih jela iz neobičnih uglova - bude u nama ideju da mislimo o obroku iako mu nije vrijeme, ali i da pokušamo sami da ga pripremimo ili degustiramo i to na na nekoj od predloženih lokacija na kojima je priroda božanstvena.

„ Kuvanje je za mene vid meditacije jer je to polje koje me opušta, oblast u okviru koje mogu da isprobam različita jela i ukuse, ali i da neka tradicionalna jela načinom pripreme učinim malčice drugačijim“ – kaže Burzan za Radio Kotor.

Tokom studija audio vizuelne produkcije TV –a i filma, posebno su ga, kako kaže, zainteresovali predmet fotografija i kratke video forme kojima se danas bavi.

„ Cijela priča u vezi sa fotografisanjem hrane zapravo je  počela pozivima iz podgoričkih restorana da fotografišem hranu za potrebe kreiranja njihovih menija. Shvatio sam da je to meni istinski blisko. Hrana je, sama po sebi, statična. Ja odlučujem iz kojeg ugla se fotografiše, treba li da izgleda svježe ili se fotografiše zalogaj. To mi je pružilo mogućnost da sam kontrolišem scenu i sve mi jako prija. Kasnije se to razvijalo i putem video sadržaja, a  posljednjih godinama se oblašću hrane bavim i na instagram profilu uz recepte i različite preporuke“ – kaže Burzan.

Radoje na profilu ne potencira isključivo zdrav način ishrane, pa tu ima i različitih delicija koje su visokokalorične.

„ Trudim se da u životu uspostavim balans pa je tako i sa hranom. Volim zdravu hranu ali i da nekada „častim“ sebe nekim slatkišem. Ako pet dana u sedmici jedem zdravu hranu, čini mi se da je podnošljivo da dva dana i ne pazim što jedem“ – kaže Burzan.

Na pitanje koje ga nacionalne kuhinje najviše inspirišu odnosno da li je to naša ili kombinacija različitih, odgovara da je ovo posljednje.

„ Definitivno je to kombinacija. Ne ograničavam se isključivo na jednoj nacionalnoj kuhinji, volim sve da isprobam. Posljednjih godina mi je libanska kuhinja jako bliska jer dominiraju zanimiljiva jela i začini. Volim, naravno, našu kuhinju. Obožavam kačamak, poparu....Ipak, i na tom polju eksperimentišem, neke ukuse prilagodim zdravijoj varijanti, nekada zamijenim sastojke nekim alternativnim i to je draž onoga što radim, bez namjere da se to svima dopadne“ – kaže Radoje.

Na pitanje: Što misli o kombinaciji oprečnih ukusa koja je danas u kulinarstvu popularna, odgovara da ga je uvijek isnpirisala.

„ Sjećam se da sam kao dječak slušao priče o skandinavskoj kuhinji, u kojoj se miksaju slatko i slano, u kojoj ima tih kontrasnih jela i razmišljao sam kako bi bilo lijepo da to isprobam. Takođe sam imao i neke svoje neobične ideje pa su mi pričali da sam, iako zvuči nelogično i nespoijivo, znao da na eurokrem kombinujem sa pršutom. Možda i odatle ta potreba za miksanjem ukusa. Dakle, volim da pomiješam ukuse i probam. Ako mi se nešto ne dopadne, neću to više ponavljati. Poenta je da probamo“ – kaže Radoje čija je čokoladna proja izazvala posebno interesovanje pratilaca na instagramu.

„ Ovako je bilo...Tih dana sam baš često pripremao proju. I onda sam se pitao: Ako postoji „slana“ proja, može li da bude i u slatkoj varijanti. U redu, možda to niko nije pravio, ali zašto da ne probam? Tako sam u standardni recept, doduše bez sira i soli, ubacio čokoladu. Rezultat je bio dobar. Osjeća se da je u pitanju proja, ali uz slatkasti ukus. Dobio dam dosta pozitivnih kritika, a sestrići me često pitaju kad ću opet da pravim čokoladnu proju i to je meni pravi pokazatelj da li je ukusno ili ne. Ukoliko se dodatno unaprijedi, mislim da bi to mogao biti preukusan kolač.“ – priča Radoje.

Za sugestije, po pitanju recepata, uvijek je jako raspoložen.

„ Volim da čujem savjet, da isprobam, da zajednički unaprijedimo neke recepte...Cijeli moj profil jeste takav da ja predlažem i pripremam, ali se osjeća energija i drugih ljudi od kojih, uz razmjenjivanje iskustava, učim o kulinarstvu. Pored toga, jako mi je zabavna komunikacija sa ljudima, na temu pripreme hrane“ – kaže Burzan.

Njegovanje autentičnosti u svijetu instagrama ali i influensera je, kaže, jako važna.

„ Ja se vodim time da treba da budemo prirodni i da ne „šetamo mnogo“ kada su oblasti u pitanju. U mom slučaju je devedeset odsto sadržaja u vezi sa fotografijom i snimanjem hrane i ovaj vid predstavljanja ima svoju publiku. Ne bih mogao da predlažem i promovišem nešto što se meni ne dopada. Naravno, ne kažem da je ono što ja pripremam ili preporučujem svima ukusno i interesantno, ali to je moje – autentično i nalazi svoju publiku, broj pratilaca nije važan. Promocija nekih drugih proizvoda koji mi se ne dopadaju, predstavljala bi urušavanje povjerenja osoba koje me prate. Ima dovoljno prostora za sve influensere i nema potrebe da „grabimo“ predstavljajući bezbroj tema, kako bismo zaradili. Mislim da to nije put do publike“ – zaključuje Burzan.

 

Podijeli na: