Zabava

01.08.2021
1270

DANI PAMIDORE, MASLINA I MEDA U GRBLJU

Manifestacija "Dani pamidore, maslina i meda" svečano je otvorena sinoć u Radanovićima u organizaciji MZ Radanovići i Gornji Grbalj a uz pomoć Društva pčelara i Maslinarskog društva “Boka”.

Ova manifestacija se  po prvi put  organizuje u Grblju, a pored degustacije grbaljskih proizvoda pamidora, meda, proizvodi od masline, mesa i mlijeka, vina i sokova, pripremljen je i bogat kulturno umjetnički program. Svoje proizvode predstavilo je više od 35 izlagača.

Ispred organizatora prisutne je najprije pozdravio predsjednik Savjeta MZ Radanovići Mirko Kordić.

 ,,Želim da se zahvalim svima na prisustvu, u nadi da će ova manifestacija u narednim godinama poprimiti tradicionalni karakter, sa mnogo bogatijim programom i većim brojem izlagača. Poljoprivredni proizvođači sa područja Grblja su bili poznati i priznati, te kao takvi njihovi proizvodi su bili prisutni na trpezama u Boki i izvan nje. Naša obaveza je da tu tradiciju nastavimo i da Grbalj u budućnosti bude nepresušni izvor voće i povrće, a naročito grbaljske pamidore”, kazao je Kordić.

Ovu manifestaciju je otvorio potpredsjdnik Opštine Kotor Siniša Kovačević.

,,Čestitam organizatorima na realizaciji jedne ovakve ideje, koja ima za cilj promociju Grblja i Boke. Zadovoljstvo je još veće jer možemo konstatovati da je Grbalj pored tradicionalne Ribarske večeri u Begovi, dobio još jednu manifestaciju čiji će akcenat biti na poljoprivrednom potencijalu ovoga kraja. Smatram da je budućnost Grblja u ekološkoj proizvodnji u skladu sa održivim razvojem, razvojem regionalne gastronomije zasnovane na svojim specifičnim proizvodima kao što su grbaljske pamidore, masline, maslinovo ulje, med, sir, vino i ostalo. Takođe, pored poljoprivrednog Grbalj ima i veliki turistički potencija, koji u narednim godinama moramo valorizirati na najbolji način za Grbalj i Boku. Dužni smo da zaštitimo naš prostor i autentične proizvode kako bi stvorili sve potrebne preduslove za dalji razvoj Grblja, kao najvećeg poljoprivrednog, turističkog i privrednog predvodnika Boke Kotorske. Samo tako stvorit ćemo uslove da se Boka pozicionira u Europi i svijetu na način na koji joj to istorijski, kulturno, geografski, ekonomski i pripada, a što nam je u jednom istorijskom trenutku bilo oduzeto. Na nivou četiri  bokeljske opštine potrebno je napraviti strategiju daljeg privrednog i strukturnog razvoja ove istorijske, geografsko i kulturno posebne cjeline. Potrebno je da kao posebna regija idemo ka Evropi i svijetu u smislu ekonomske i kulturne saradnje”, poručio je Kovačević.

O grbaljskoj pamidori i ostalim specijaitetima ovog kraja govorila je Vlasta Mandić.

,,Grbaljska pamidora kao i svaka druga vodi porijeklo iz Južne Amerike. Zahvaljujući istraživačima  pamidora, paradajz ili rajčica koju su u prethodnim vijekovima od divlje biljke kultivisali starodrevni narodi Asteci, u okviru španske kolonizacija Južne Amerike stigla je u 15. vijeku u Europu, tačnije u Španiju. U početku su smatrali otrovnom ukrasnom biljkom, a tek u 18. vijeku se počinje sa radovno u konzumacijom. Oduševljeni mirisom ukusom i sočnošću Italijani su je nazvali zlatnom jabukom ili rajskom jabukom, a Francuzi jabukom ljubavi. Pomorskim putevima južnog Mediterana nije bilo teško da tokom 18. vijeka ,sjeme pamidore stigne do Grblja, a zahvaljujući klimi, sastavu zemljišta i vrijednim rukama Grbljana stvorena je posebna vrsta- grbaljska pamidora. Sve ukupna ponuda Grblja od raznog povrća i voća hranila je Kotorane i ostale žitelje Boke, kojima nije bilo teško specijalno subotom doći u Kotor na pijacu Markat. Toga dana su se na Markatu dodavali redovi stolova na kojima su svojom purpurnom bojom, veličinu, sočnošću i mirisom, plijenile grbaljske pamidore”, istakla je Mandić.

Manifestaciji "Dani pamidore, maslina i meda" između ostaih prisustvovali su predsjednica Skupštine Opštine Kotor Maja Mršulja, potpredsjednici Opštine Kotor Siniša Kovačević i Nebojša Ševaljević, direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić, predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević.

U kuturno umjetničkom program učestvovali su: Danica Crnogorčević i etno grupa “Gorica”, Đorđije Đoko Koprivica, Pjevačko društvo “Grbalj”, Jelena i Ognjen Koprivica, KUD “Sveti Jovan Vladimir” iz Bara, Savo Ćetković i Savo Šumar.

Upriličen je vatromet,  a program je vodila Marija Ivetić.

Manifestacija se organizuje i danas od 9 do 13 sati.

Pokrovitelji su Opština Kotor, Opština Budva i Turistička organizacija Kotor.

 

 

Podijeli na: