Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Zabava

12.09.2023
1579

BISERI BOKE PROSLAVILI 55 GODINA OD PRVIH NASTUPA (AUDIO)

Članovi vokalno-instrumentalnog sastava “Biseri Boke” Zoran Radimir, Rade Ćoso, Mikan Kovačević, Mario Poljak, Dušan Duka Martinović i njihovi muzički nasljednici Mija Kovačević, Boško Martinović, Saša Kovačević, Jovan Ćoso, Filip Kovačević i Đurđa Petrović Poljak, upriličili su sinoć povodom 55 godina od prvih nastupa, koncert za prijatelje i članove porodica u hotelu “MonteBay Perla“ na Prčanju.

Prisutne je na početku programa pozdravio Zoran Radimir.

,,Okupili smo se da se prisjetimo muzike naše mladosti i uspomena koje su pratile to naše davno odrastanje. Vratićemo se u 60-te godine prošlog vijeka, u dane bezbrižnog i znatiželjnog djetinjstva većine od nas, u dane kada je svemoćna muzika bila naš prozor u svijet, otkrivala nam nove poglede na život, donijela nove ideje, modne trendove, duge kose, farmerke, brukserice, ali još važnije- izlazak iz nekih  klišea ponašanja i poriv da slobodnije tražimo i izrazimo sebe.

Sa Zapada nam tada dolaze prvi zvuci Prislija, Bitlsa, Stonesa, Bee Geesa, slijediće ih bezbroj zvijezda pop i rock muzike. San Remo, Musice per l’estate i italijanska muzika su nam preko RAI-a došli kao prirodan izbor. Kao relikvije preslušavamo prve ploče, čitamo  Džu Box,  a u kasnim noćnim satima slušamo  Radio Luxemburg.  Rock&Roll postaje kulturna revolucija kojoj smo i mi, skromno, počeli da pripadamo“, prisjeća je Radimir.

Kako dodaje, širom ondašnje Jugoslavije formiraju se muzički sastavi po sličnoj matrici: solo, ritam i bass električne gitare, bubnjevi i klavijatura, pjevači oponašaju svoje strane muzičke uzore i tek rijetki i najhrabriji talenti, nešto kasnije stvaraju sopstvenu muziku.

,,Kotor je imao već značajnu muzičku kulturu  koju će muzička škola i Vida Matjan učvrstiti u tradiciji. Iz nje su ponikli i osnivači prvog sastava „Biseri Boke“. Mnogima iz tih generacija su ostale lijepe uspomene na prve otplesane taktove uz našu muziku, neke tadašnje ljubavi su i trajno ovjenčane, a mi smo posebno ponosni na naše nasljednike koji se bave i dalje muzikom. 

Vrijeme i život nose i tužna sjećanja na one koji više nisu fizički sa nama. Pomenućemo  mnoge od kojih smo učili  muziku i dijelili radost druženja, uvjereni da su sa nama u akordima, glasovima i notama koje smo zajedno svirali.

Ovim okupljanjem realizujemo ideju prisjećanja na skoro 30 godina djelovanja „Bisera Boke“, uz pjesme koje smo pjevali, uz naše prijatelje i vjerne drugare na igrankama, zabavama, gitarijadama i ondašnjim koncertima“, istakao je Radimir.

Biseri Boke“, u svom muzičkom trajanju od preko 20 godina, predstavljali su tipičan primorski orkestar. Svojim angažmanom, odabranim repertoarom, stilom sviranja i pjevanja, ostavili su trag na ondašnjoj muzičkoj sceni ovih prostora, a naročitu popularnost doživjeli su 70-tih godina. Prvenstveno kao izvođački sastav pjesama koje su bile aktuelne na tadašnjim svjetskim hit paradama, uz nezaobilazan dio italijanskog repertoara, što će do kraja ostati dio prepoznatljivosti Bisera. Međutim, orkestar je istovremeno djelovao i kao inicijator i samostalni organizator niza muzičko-zabavnih programa: Boka pjeva, Prvi glas Boke, Dječji glas Boke, gostujući Kotorski maskenbal u hotelima u Bečićima ranih '80 tih, nakon zemljotresa.

Emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst i foto: Tamara Vuković 

Podijeli na: