Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

02.07.2024
1053

VATERPOLO AKADEMIJA CATTARO OBILJEŽILA 15 GODINA POSTOJANJA – TOMU VIČEVIĆU NAGRADA SRĐAN BARBA

Tekst: Biljana Marković
Foto: Radio Kotor / B.M.

Vaterpolo akademija (VA) “Cattaro” prigodnom svečanošću sinoć je obilježila 15 godina postojanja i rada.

Za relativno kratko vrijeme postojanja klub je ostvario velike rezultate, kako na domaćoj, tako i na međunarodnoj sceni.

Na početku se u ime VA „Cattaro“ obratio Sabrija Vulić, podsjetivši na uspjehe koje je klub postigao tokom minulih deceniju i po postojanja.

VA “Cattaro” je osvajač pehara LEN Kupa, drugog najjačeg evropskog takmičenja poslije Lige šampiona, a klub je kroz svoj rad, zahvaljujući svojim, u prvom redu profesionalnim referencama trenera, iznjedrio neke od vrhunskih igrača od kojih pojedini i danas čine okosnicu nacionalnog vaterpolo tima.

„Ono što predstavlja posebno zadovoljstvo jeste čin posvećenosti, poštenog i iskrenog rada iz samo jednog razloga, a to je ljubav prema vaterpolu. Finansijski interes gotovo da i ne postoji, ali postoji želja da se nastavi vaterpolo tradicija u Kotoru i jedna uspješna, ne samo porodična, već i kotorska vaterpolo priča“, kazao je između ostalog Vulić.

Da se klub formirao zvanično u prostorijama hotela „Cattaro“, gdje je sinoć i održana svečanost, podsjetio je tim menadžer VA „Cattaro“ Mirko Vičević.

Zahvalio se trenerima redosljedom kako su tokom 15 godina dolazili u „Cattaro“: Veljku Uskokoviću, Nenadu Vukaniću, Srđanu Barbi, Ivanu Bjelobrkoviću, Nebojši Miliću i Mlađanu Tujkoviću.

„Rezulati govore što smo uradili. Poslije pet godina smo imali u junuiorskoj selekciji više reprezentativaca, pored trenera koji su vodili nacionalne selekcije. Nakon deset godina pojavila se mogućnost da imamo A reperezentativca, što se kasnije i desilo. Ono po čemu smo bili prepoznati i po čemu će se ova Akademija pamtiti, bio je rad na obrazovnom dijelu, mimo same taktike i predstavljanja u vodi. Interakcioni časovi sa velikanima ovog sporta, sajt na kome se pisalo, na kome su učestvovali najbolji igrači crnogorskih selekcija i stranaca koji su došli u Kotor da podijele sa nama ta iskustva“, kazao je Vičević.

VA „Cattaro“ je, naglašava, prvi u Crnoj Gori od sportskih kolektiva iz svih sportova učestvovao i dobio evropski grant za usavršavanje i unaprijeđenje.

„Učestvovao sam u gotovo svim akcijama - kad god i koja god selekcija Cattara je igrala, imao sam tremu. Imam je i danas od bilo kog nastupa. Nikada je nisam imao kao igrač, a imao sam dosta interesantnu karijeru. Bilo je trzavica, velikih utakmica, nacionalnih pobjeda i poraza, ali ta energija i neki strah od nastupa, najmanje od pobjede ili poraza, nego kako će to sve izgledati, kako ćemo se predstaviti i da li smo na nivou, je nešto što je obilježilo mojih 15 godina u Cattaru. Smatram da ta energija mora da postoji - ako nje ne bude onda nismo na dobrom putu“, rekao je Vičević, dodavši da se klub finansirao i zahvaljujući sponzorima.

Okruženje i ambijent u kojem klub djeluje nije ga, ocjenjuje, na adekvatan način prepoznalo „ili nije onoliko koliko je trebalo“.

„Drugi utisak koji je u zadnjih par godina najjači u meni je da gotovo svi ljudi iz ovog sporta, ambijenta, sada ili s nekom dozom žaljenja, iskazuju zabrinutost za naše eventualno neučešće, za našu ne toliku brojnost s kojom smo krenuli, ali sa konstatacijom da je Cattaro potreban, da jako dobro radi, da se to pokazalo i da Crna Gora ne može bez ovog sportskog kolektiva. Siguran sam da je to tako“, konstatuje Vičević.

Pet godina tokom kojih bazen u Kotoru nije bio u funkciji rezultiralo je, napominje, time da klub u takmičenjima učestvuje sa samo tri kategorije.

„Uz iskreno nerazumijevanje čelništva Saveza da određenim pravilima igre, izmišljenim za određene kategorije, u kojim mi nemamo taj dovoljan broj, ne mogu da nam izađu u susret i da igramo van konkurencije, jer zbog te brojnosti nismo u stanju. Međutim, siguran sam da će se to u dogledno vrijeme ispraviti, da ćemo pronaći snage i u ovim teškim vremenima uspjeti ponovo da uključimo što više, ne samo kotorske, nego i djece iz Risna, Tivta i svih obližnjih mjesta“, zaključuje Vičević.

Predsjednik kluba Janko Racković izražava nadu da će VA „Cattaro“ u narednih 15 godina slaviti nove uspjehe, prije svega „izlazak“ novih igrača, ali i reperezentativaca i uspješnih trenera.

„Samim tim doći će rezultati. Naši ciljevi nisu preveliki u rezuiltatskom smislu - orjentisani smo na stvaranje mladih igrača i vjerujem da će to biti uspješno u narednih 15 godina“, poručio je Racković.

Na svečanosti povodom jubileja, dodijeljene su nagrade zaslužnim pojedincima, koji su sebe „utkali“ u uspjehe “Cattara”. Nagrađeni su osnivači kluba: Pavle Vičević, Slobodan Vičević, Slobodan Parteli, Željko Vičević, Branko Nikolić, Mirko Vičević i Radule Dragović.

Zahvalnice za rad u strukturama kluba dobili su: Janko Racković, Antun Pana Milošević, Smiljan Samardžić, Rafaela Pina Lazarević, Andrija Perišić, Željko Dončić, Predrag Bjelobrković, Tripo Shubert, porodica Dragana Dudića, Djordjije Šuka Djurović, Sabrija Vulić, Rajko Čavor, Vido Drašković i Vukajlo Jokić.

Takođe, dodjeljena je i tradicionalna nagrada najboljem igraču “Cattara” do 16 godina koja nosi ime prerano preminulog vaterpoliste i trenera Srđana Barbe.

Ove godine za najboljeg U16 igrača proglašen je Tomo Vičević, a nagradu mu je uručila Adela Barba, supruga pokojnog Srđana Barbe.

Deceniju i po postojanja obilježilo je i izdavanje prigodnog biltena u kojem su sublimirani svi rezultati VA „Cattaro“ od osnivanja kluba do danas.

U ime opštine Kotor svečanosti je prisustvovao savjetnik za sport u Sekretarijatu za kulturu, sport i društvene djelatnosti Dejan Ognjanović.

Podijeli na: