Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

30.05.2020
413

U IGALU TESTIRANA JUNIORSKA VATERPOLO REPREZENTACIJA

Nakon mjerenja seniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore (UCG) su mjerenja realizovali i sa njihovim nasljednicima juniorskog uzrasta.

Sastav juniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore su okupili selektor Petar Radanović i trener Vido Lompar, koji su prisustvovali mjerenjima koja su realizovana na bazenu Instituta "Dr Simo Milošević", u Igalu.

Mjerenja su obavili prof. dr Duško Bjelica, prof. dr Stevo Popović, dr Jovan Gardašević i dr Ivan Vasiljević kao i inženjer IT Miodrag Zarubica.

Profesor Bjelica se zahvalio selektoru i treneru juniorske vaterpolo reprezentacije Crne Gore Radanoviću i Lomparu na ukazanom povjerenju u radu sa mladim sportistima koji su na osnovu realizovanih mjerenje sa najsavremenijom opremom dobili izuzetno bitne podatke morfološke dijagnostike, kao što su vrijednosti potkožnog masnog tkiva, mišićnog tkiva, hidriranosti organizma i bazalnog metabolizma, mineralnog sastava koštanog sistema, proteina i kompletnu segmentnu analizu tijela.

"Kompletna antropometrijska mjerenja koja realizujemo sa najsavremenijom i najinovativnijom opremom pružaju prije svega mogućnost da se na osnovu relevantnih parametara koji se dobiju precizno planira i programira trenažni ciklus", saopštio je profesor Bjelica.

On je takođe zaključio da su navedena mjerenja posebno bitna za mlade sportiste zbog usklađenosti rasta i razvoja mišićnog, koštanog i masnog tkiva jer bez stručnog rada i analize istog može doći do štetnih posljedica po lokomotorni aparat mladih sportista.

Juniorska reprezentacija Crne Gore je bila prvak Evrope 2013. i 2017. godine, a 2016. godine je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Podgorici.

(Saopštenje UCG)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli na: