Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

04.12.2020
524

TOMIĆ: ZA SADA CRNA GORA SA TRI PREDSTAVNIKA NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA

,, Pandemija virusa Covid 19 je uzrokovala zastoj ne samo u sferi sporta već kompletnom životu cijele planete, ali bez  obzira na sve te okolnosti crnogorski paraolimpijci uspjeli su da i u ovoj 2020. godini, koja je trebala biti i paraolimpijska, ostvare izuzetne rezultate”, kazao je gostujući u našoj emisiji Svjetlost zvuka predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić.

Stonoteniser Filip Radović, zaključno sa 31. martom ove godine uspio da izbori direktan plasman na Paraolipijske igre u Tokiju koje će se 2021. godine održati od 25. avgusta 2021. godine .

,,To je veliki rezultat ne samo za Filipa već i za nas iz Paraolimpijskog komitetu znajući koliko je težak sistem kvalifikacija u stonom tenisu, naročito u kategoriji 10 u kojoj se on takmiči, koja je jedna od najkonkurentnijih i najmnogoljudnijih u svijetu.

Pored Filipa Radovića pomenuo bih i sjajne rezultate sa početka godine dok su se još održavala takmičenja, Luke Bakića takođe stonotenisera u kategoriji S 10, koji će imati veliku šansu da se pridruži Filipu na Viner turniru koji će održati naredne godine u aprilu u Laškom, gdje će imati šansu da vizira put ka Tokiju. U slučaju da obezbjedi učešće na igrama u Tokiju Paraolimpijski komitet bi po prvi put imao  reprezentaciju odnosno nastup naših takmičara u ekipnom dijelu Paraolimpijskih igara”, ističe Tamić za Radio Kotor.

On je dalje dodao da je Paraolimpijski komitet u sardnji sa  nacionalnim sportskim savezima, u redovnom olimpijskom programu organizovao osam takmičenja kako bi održali nivo psihofizičke pripreme sportista i u trenutnim okolnostima,  kada od marta naši paraolimpijci nisu imali ni jedano međunarodno takmičemje.

,,Pored pomenutih Paraolimpiskih igra u Tokiju crnogorski paraolimpijci su trebali da nastupe na šest evropskih prvenstava, Evropskom prvenstvu u atletici u Poljskoj koje je trebalo da se održi u junu, Evropskom prvenstvu u parastrijeljaštvu u Sloveniji, zatim Evropskom prvenstvu u golbalu koje je trebalo biti održano u oktobru u Izraelu, Evropskom prvenstvu u plivanju u Portugalu i na Evropske univerzitetske igre u Beogradu. Pored ovih evropskih prvenstava još 40 međunarodnih sankcionisanih mitinga i takmičenja je otkazano za naše paraolimpijce,  ali smo  na krajuju uspjeli da održimo nivo trenažnog procesa shodno ovim okolnostima.

Uz intenzivnu saradnju sa Ministarstvom sporta i mladih uspjeli smo da dio sredstava koja su ove godine bila budžetski namjenjena za velika takmičenja, usmjerimo na podizenje nivoa rada paraolimpijaca u Crnoj Gori, i to za poboljšanje infrastrukture, zatim nabavak specijalizovane trenažne opreme i pomoći našim klubovima”, dodaje Tomić.

Uz podršku Vlade Crne Gore nabavljeno je i šest specijalizovanih kolica za reprezentaciju Crne Core u košasrci u kolicima.

,,Uspjeli smo sa Savezom slijepih i našim global klubom iz Nikšića  da adaptiramo i prilagodimo namjeni za global, jednu specijalizovanu paraolimpijsku discipline za osobe sa oštećenjem vida, fiskulturnu salu OŠ ,,Olga Golović”  u Nikšiću, koja već mjesec dana predstavlja trenažni centar crnogorskih golbalista, shodno ugovoru o zakupu sale u narednih pet godina. Takođe smo uspjeli  da za sve crnogorske reprezentativce nabavimo 70 kompleta sportske opreme, koja će nadamo se predstavljati jedan novi momenat pojavljivanja naših reprezentativaca na velikim međunarodnim takmičenjima u narednoj godini. Ove godine dodatno smo sufinansirali naše klubove sa iznosom od 35.000 eura na godišnjem nivou i stipendirali 17  sportista.

Nije bilo takmičenja i izazova za koje smo se  spremali ali možemo biti zadovoljni sa onim što je Paraolimpijski komitet napravio i u ovim okolnostima i da na krilima novih momenata u pogledu infrastrukture, sprotske opreme, rada naših klubova, energije naših sportista najavimo sada već jednu istorijsku paraolimpijsku 2021 godinu”, poručuje Tomić.

Počele su pripreme za Paraolimpijske igre u Japanu , prema riječima Tomića, radi se intezivno kada su u pitanju atletičari i  stonoteniseri.

,,Izvjesno je da ćemo uz Filipa Radovića čiji je nastup osiguran na Paraolimpjskim igrama imati dva mjesta u atletici, jedan u muškoj jedan u ženskoj konkurenciji. Nadamo se da ćemo ostvariti i nekoliko hait performansa što je slijedeći kriterijum za plasman na Paraolimpijskim igrama, tu prevashodno mislim na Miloša Staića u kategoriji F 11 bacanje kugle, gdje bi se mogli nadati još jednom mjestu o atletici. Za sada je definitivno da ćemo u Tokiju imati troje sportista što je za sportistu više nego na Paraolimpijskim igrama u Riu da Ženeiru kada smo imali dva predstavnika, tako da smo naš cilj već ispunili ali nadamo se da će se taj broj povećati”, zaključio je .

 

Foto: pobjeda.me

Podijeli na: