Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

19.09.2024
136

THE OCEAN RACE EUROPE STIŽE U BOKU

 

The Ocean Race predstavlja najveće i najprestižnije takmičenje najboljih svjetskih jedriličarskih timova koje se organizuje od 1973. godine. Često se pominje kao najduži i najizazovniji sportski događaj u svijetu za koju se jedriličari pripremaju godinama, čak i decenijama. Danas ova trka predstavlja svjetski događaj koji okuplja veliki broj entuzijasta iz cijelog svijeta i koji je više od samog nadmetanja. Naime, ona nosi naziv „trka sa svrhom“ (racing with purpose), s obzirom na to da je prate bogati edukativni programi posvećeni promociji jedriličarstva i zdravih stilova života, ali i zaštite okeana i životne sredine.

Svake četvrte godine, održava se The Ocean Race Europe koji se sastoji od 6 etapa i traje oko 6 nedjelja. Gradovi i države u kojima se završavaju pojedine etape posebno se promovišu budući da svaku etapu i ukupnu trku prate bogati sadržaji i prestižne promotivne aktivnosti.

Naredna trka kreće avgusta sljedeće godine iz njemačkog grada Kiel, a ono što je za nas od posebnog značaja jeste da je Boka Kotorska odabrana kao lokacija na Mediteranu u kojoj će se održati finiš trke The Ocean Race Europe 2025!

Sama inicijativa potekla je od kap. Vladimira Šparovića koji je u okviru svoje kompanije Omega Team pokrenuo izradu kompletne aplikacije. Sa velikim zadovoljstvom i entuzijazmom, istovremeno uz veliku zahvalnost, prihvatili smo ponudu gospodina Šparovića da Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore učestvuje u pripremi aplikacije i bude partnerska institucija u organizaciji i realizaciji cijelog događaja. Prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor, doc. dr Zorica Đurović, potpredsjednica je Organizacionog odbora, kapetani mr Igor Stanovčić, mr Igor Petrović i mr Ivan Mraković sa studijskog programa Nautika i pomorski saobraćaj radili su na studijama koje su činile sastavni dio aplikacione forme, dok je doc. dr Stevan Kordić radio na pripremi video materijala. Samom aplikacijom na kojoj je radio ovaj raznovrstan tim predviđeno je učešće i drugih lokalnih institucija i nevladinih organizacija u samoj realizaciji pratećih događaja i sadržaja.

Nakon više detaljnih posjeta delegacija The Ocean Race i iscrpnih pregovora sa predstavnicima Ministarstva pomorstva i Vlade Crne Gore, postignuti su dogovori koji su Boku i Crnu Goru učinili domaćinima završne etape ove renomirane jedriličarke trke. Ovaj događaj biće izuzetna promocija i Boke Kotorske i Crne Gore, budući da je po prvi put neki dio Jadrana uključen u The Ocean Race. Osim ekonomskih i promotivnih benefita, događaj koji nas očekuje narednog septembra biće prilika da se afirmišu i domaći jedriličarskih klubovi i uopšte jedriličarstvo, te zdravi stilovi života i zaštita mora i morske okoline.

UCG

 

 

Podijeli na: