Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

12.03.2020
713

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA REPREZENTACIJE

Ministarstvo sporta i mladih danas je obilježilo Dan reprezentacije kroz Svečanu akademiju održanu u hotelu Hilton u Podgorici. Dan reprezentacije koji je jednako sportski koliko i identitetski praznik ustanovljen je prije godinu dana kroz novousvojeni Zakon o sportu.

Ovaj praznik konstituisan je i proslavljen prvi put u jednom posve novom ambijentu za crnogorski sport, u sredini mandata 41. Vlade Crne Gore, u kojoj je sportska oblast zadobila posebno mjesto i značaj.

„Posebno sam ponosan na činjenicu što je Ministarstvo sporta i mladih, poštujući rezultate i doprinos naših sportista u promociji Crne Gore u svijetu, značajno unaprijedilo njihov položaj postavivši ih na centralno mjesto u sistemu sporta, tamo gdje jedino i pripadaju. U cilju jačanja kulta crnogorske reprezentacije, zajedno sa Crnogorskim olimpijskim komitetom, Paraolimpijskim komitetom i nacionalnim savezima, mladim sportistima koji su budućnost našeg sporta, ukazali smo da slijede put svojih proslavljenih idola koji su prenosili slavu naše države u svijetu jer su oni pravi primjer ljubavi prema svojoj Crnoj Gori.“, istakao je Janović.

Ministar je dodao i da Dan crnogorske reprezentacije nije samo praznik naših sportista. Njega za ovaj praznik drže i mnogi drugi: naša omladina; naši učenici i studenti; naša dijaspora; svi dobronamjerni ljudi kojima je Crna Gora u srcu, te svi oni koji su se radovali  uspjesima crnogorske reprezentacije i u ovoj i u minulim godinama, diveći se našim sportistima koji su imali snage da sportski nadjačaju i mnogo moćnije suparnike.

„Naš veliki Veljko Vlahović, Crnogorac i narodni heroj, a prije svega čovjek i patriota, zapisao je: „Nositi neprekidno u sebi Crnu Goru znači i dar i prokletstvo...“ Takvu Crnu Goru nosio sam i sam u njedrima, kao sportista i kapiten reprezentacije, a i danas ništa manje – kao dio kolektiva koji se za njen i napredak svih njenih građana bori demokratskim sredstvima. Zbog toga ne želim da vjerujem da u ovom vremenu postoje oni drugi - koji bi Crnu Goru, slavnu i slobodarsku, zemlju više kultura i više vjera, poništili i u ovom stoljeću, kako je to učinjeno početkom XX vijeka. Sportisti su jedva dočekali da dobiju svoju državu, da imaju za koga da se bore, i oni neće dozvoliti da im je bilo ko uzima, da joj mijenja zastavu, da joj skrnavi ponose i pobjede!“, zaključio je Janović.

Na Svečanoj akademiji uručena je nagrada za izuzetan doprinos promociji Crne Gore u svijetu za 2019. godinu našem košarkaškom reprezentativcu Nikoli Vučeviću od strane predsjednika Crne Gore gospodina Mila Đukanovića, dok je ministar Janović uručio nagrade perspektivnim sportistima za 2019. godinu.

Podijeli na: