Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

19.09.2024
147

STEVOVIĆ PRED HUMANITARNI PLIVAČKI MARATON-BIĆE SVE SPREMNO ZA 5. OKTOBAR

Humanitarni plivački maraton „Dobrota 2024“ će u organizaciji Triatlon kluba Kotor i Sportsko rekreativnog društva (SRD) „Open Water“ iz Budve, a u partnerstvu sa Specijalnom bolnicom za psihijatriju „Dobrota“, biti organizovan u subotu 5. oktobra.

Predviđena plivačka ruta u dužini od 8 kilometara je na relaciji Perast-Dobrota.

Start je između peraških ostrva u 8 sati, a cilj je ponta ispod crkve Svetog Matije (ponta Specijalne bolnice za psihijatriju).

Gostujući u našoj emisiji “Ljetnje priče”,profesor fizičkog vaspitanja i terapeut Specijalne bolnice Vladimir Stevović je istakao da su u prethodnih desetak godina,ovakvi događaji organizovani u Budvi, zahvaljujući Luki Vučkoviću,koji je osim u realiziciji bio i neposredni učesnik,te da se javila potreba da se i u Boki nešto slične organizuje.

“Prenio sam ideju Triatlon klubu Kotor i društvu Open water,oni su to prihvatili,a uključio se i značajan broj mojih kolega iz bolnice,njih 15-tak,većinom koleginice.

Učestvovaće 25 plivača i plivačica,većinom su rekreativci i članovi triatlon klubova,imamo i plivačicu iz Australije,koja se prijavila,riječ je o profesorici u jednoj inostranoj školi.

To su sve plivači koji mogu 4 kilometra da preplivaju za sat i 20 minuta,to je neki kriterijum za učešće.

U pratnji učesnika biće četiri brza čamca,koja će nositi i okrepu”,rekao je Stevović i podsjetio na dva humanitarna maratona održana u Budvi ove godine,a pomoć je bila namijenjena dnevnom centru Biseri,NVO Puževa kućica i Domu starih Sveti vid.

“Nas šestoro,sedmoro iz triatlon kluba Kotor bili smo i sami učesnici ovih maratona.

Ovdje moram da pomenem, da će takmičari prije učešća imati ljekarski pregled i kada dobiju medicinsku saglasnost moći će da daju svoj doprinos događaju.

Ruta je duga oko 8 kilometara,tu su i mnoge naše znamenitosti,polazak iz Perasta,a cilj na ponti kod crkve Svetog Matije.

Pacijenti naše ustanove biće angažovani u organizacionom dijelu, oni iz objektivnih razloga ne mogu biti učesnici u plivanju.

U okviru naše radno okupacione terapije imamo biblioteku,teretanu,sportske terene,organizujemo šetnje i posjete muzejima, galerijama,akvarijumu,žičari,tu su sportski turniri,želimo da ukažemo na tu stigmu,koja danas postoji,Dobrota je jedina ustanova takvog tipa u Crnoj Gori,tu su korisnici iz svih opština,članovi naših porodica”,dodao je Stevović.

On je istakao da su pacijenti imali i posjete bazenu,organizovana je rekreacija,nastavilo se i tokom ljeta na ponti Svetog Matije, jer plivanje ima dobar uticaj na mentalno zdravlje.
Stevović kaže da je najveći dio posla oko organizacije završen.

“Uskoro će biti poznata i satnica događaja,plivanje će biti završeno do 11 sati,imaćemo završnu svečanost,gdje ćemo uručiti plakete i zahvalnice,a u programu će učestvovati i jedna klapa.
Biće sve spremno za 5.oktobar.

Na kraju zahvaljujem Radio Kotoru,koji nas je od starta podržao,što smo i očekivali,kroz jednu pozitivnu praksu,koja ovdje postoji”,zaključio je Stevović za lokalni javni emiter.

Humanitarni plivački maraton „Dobrota 2024“ organizuje se pod motom „Na talasu zdravlja do mora prilika“.

Pozivamo sve društveno odgovorne pojedince i organizacije da, u skladu sa mogućnostima, uplate novčana sredstva na račun Triatlon kluba Kotor 530-24204-54 (NLB banka), saopšteno je našem radiju iz ZU Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota”.

Podijeli na: