Sport

03.01.2022
255

SPORTSKA 2022. U ZNAKU BOKELJA I PRIMORCA

Sportska 2022. godina biće u znaku obilježavanja velikog jubileja-100 godina  “Bokelja” i “Primorca”.
 
Sportski hroničari su zabilježili da je 30. jula 1922. godine u Kotoru osnovan sportski klub „Primorac" koji je registrovan u Splitskom nogometnom podsavezu kao i svi klubovi Zetske banovine.
 
Tako je počela da se piše zvanična istorija fudbalskog sporta u Kotoru mada je jos 1909.godine prvu fudbalsku loptu u ovaj grad donio gimnazijski profesor Leopold Netović.
 
On je među đacima popularisao novu igru koja je sve više osvajala srednju Evropu.
 
Među prvim igračima pominju se Stevo i Josip Ciko, Veljko Bjeladinović, Emilio Menegelo, Mirko Beara i drugi.
 
Prve utakmice igrane su na lokalitetu Rakite, a kasnije je vojni garnizon uredio igralište na Benovu, gdje se igralo sve do 1954.godine.
 
Tada je napravljen teren u naselju Škaljari, gdje se i danas nalazi.
 
Iako se zna i ima materijalnih dokaza o počecima prije Prvog svjetskog rata, klub je osnovan 30. jula 1922. godine.
 
Predsjednik je bio Leopold Netović, sekretar Ivan Matković, a blagajnik Josip Ciko. Klupska boja je plava, a na dresovima su fudbaleri nosili amblem sa dva slova P, ćirilicom i latinicom.
 
Zapisano je da je prva zvanična utakmica odigrana sa „Zrinjskim" iz Tivta, a pobijedio je „Primorac" 2-1.
 
„Primorac" je igrao u sastavu: Matrosov, Menegelo, Bukilica (kapiten), Bareza, Đuračić, Ciko, Pizon, Prela, Osretkar, Đuričković i Bjeladinović.
 
Ovim povodom Kotor TV je pokrenuo inicijativu za snimanje igrano-dokumentarnog filma, izdavanje monografije, snimanje himne i priređivanje izložbe fotografija na otvorenom, kojima bi se na sveobuhvatan način prikazala izrazito bogata sportska i tradicija društvenog života u Kotoru.
 
"Odavanje zahvalnosti minulim i upoznavanje narednih generacija sa sportskom i istorijom društvenih odnosa u gradu primaran je značaj inicijative, za koju smo uvjereni da će pridobiti Vašu naklonost, kako bismo zajedničkim naporima obilježili stogodišnjicu kluba na način koji dolikuje Kotoru.
Brojni razlozi opravdavaju naše prethodnike, no, držimo, opravdanja nema za nas, Kotoranke i Kotorane ovog trenutka, ukoliko ne dokumentujemo i ovaj segment naše blistave prošlosti",kazao je nedavno za Radio Kotor,Nikola Dončić iz Kotor TV-a,koji je inicijativu uputio gradonačelniku Vladimiru Jokiću.
 
Povodom velikog jubileja gradskog kluba, Kotor TV je, uz ovu, pokrenuo inicijativu da se podigne spomenik osnivaču Primorca prof. dr Leopoldu Netoviću i da se njegovim imenom nazove otvoreno plivalište - gradski banj, kao i inicijative za formiranje "Muzeja Primorca" i obnavljanje Veslačkog kluba "Primorac".
 
 
 
 

Podijeli na: