Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

30.09.2024
173

SJEĆANJE NA ZORANA GOPČEVIĆA-PROŠLE SU 24 GODINE

Na današnji dan prije dvadeset četiri godine iznenada je umro velikan kotorskog,crnogorskog i jugoslovenskog vaterpola Zoran Gopčević.

Na Olimpijadi u Moskvi 1980.godine proglašen je za najboljeg igrača turnira.

Sa Primorcem je 1986.godine osvojio prvenstvo i Kup Jugoslavije.

Bio je trener Primorca, Budvanske Rivijere, Niša i Spartaka.

Zoran Gopčević je ponikao u vaterpolo klubu “Borac” iz Orahovca i sa 15 godina igrao je za tu ekipu u kvalifikacijama za Drugu ligu.

1972.godine, kada je “Borac” postao drugoligaš, Zoran je prešao u “Primorac”, gdje je ostao do kraja svoje bogate i uspješne igračke karijere.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je 1977. godine srebro na Evropskom prvenstvu u Jenčepingu i bronzu na Svjetskom prvenstvu u Berlinu godinu kasnije, zlato na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. i srebro na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine.

Sa “Primorcem” je 1986. godine, osvojio duplu krunu, prvenstvo i kup SFRJ, stigao je sa kotorskim klubom do polufinala Kupa šampiona, gdje je eliminisan od njemačkog Špandaua 04, a bio je i u kotorskoj ekipi, kojoj je 1978. godine na turniru u Milanu, pripalo drugo mjesto u Kupu pobjednika kupova.

Trenersku karijeru Zoran je počeo 1988. godine u kotorskom klubu, od 1993. godine je trener “Budvanske Rivijere”, sa kojom je 1994. bio prvak SR Jugoslavije.

Trener “Niša” je bio od 1998. godine, zatim je ponovo na klupi “Primorca”, a posljednji klub koji je vodio je subotički “Spartak”.

Zanimljiv je podatak, da je 1978. godine, kada je održan premijerni izbor za najboljeg sportistu Kotora, prvi dobitnik ovog laskavog priznanja, bio upravo Zoran Gopčević, koji je imao čast i da 6. novembra 1984. godine svečano otvori bazen u Škaljarima, nakon čega je odigrana prvenstvena utakmica kotorskog kluba sa komšijama iz hercegnovskog “Jadrana” uz rezultat 13-3 za "Primorac".

 Sjećanje na Zorana, legendu evropskog i svjetskog vaterpola, nastavio je njegov sin Marko, koji je u nedavno završenoj takmičarskoj sezoni, sa Primorcem,čiji je bio kapiten, osvojio titulu prvaka Crne Gore i izborio direktan plasman u Ligu šampiona,završio igračku karijeru i posvetio se radu sa mlađim kategorijama kotorskog kluba.

Podijeli na: