Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

08.08.2024
686

SARADNJA KOTORA I SANTA BARBARE ODLIČNA PRILIKA ZA MLADE VATERPOLISTE

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke prisustvovali su danas prijateljskoj vaterpolo utakmici koja je u okviru pobratimske saradnje  Kotora i Santa Barbare održana na gradskom bazenu "Zoran Džimi Gopčević" između američkog tima “USCB” i kombinovanog sastava  kotorskih klubova “Primorac” i “Cattaro”.

Predsjednik Jokić podsjeća da osim sportskih susreta, Kotor i Santa Barbara kao pobratimski gradovi razvijaju prijateljstvo i na polju kulture kroz programe Međunarodnog festivala KotorArt, razmjenu učenika i kulinarsku školu.

Ističe da je sa ambasadorkom Rajzing Rajnke i predstavnicima Santa Barbare razgovarao o produbljivanju saradnje između dva grada kroz razmjenu studenata, te otvaranje Kulturnog centra za područje Mediterana u Perastu.

„Vjerujem da ćemo naše prijateljstvo dodatno produbiti. Još jednom velika zahvalnost porodici Džordž Deniz Lili koji razvijaju ovo prijateljstvo. Sa naše strane postoji spremnost da ovo prijateljstvo dodatno razvijamo i da ono donosi što je moguće više projekata“ – poručuje Jokić.

Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke ističe da je ovom prilikom upoznala izvrsne mlade sportiste iz Kotora i Santa Barbare.

„Nešto što zaista volim u ovom poslu jeste sportska diplomatija jer ona može da dovede razne ljude iz raznih djelova svijeta, pogotovo mlade ljude koji se bave sportom zajedno, koji čak ne moraju da pričaju istim jezikom, ali imaju iste ambicije, motivacije , streme ka istim ciljevima.

Danas sam imala priliku da pratim utakmicu između mladog juniorskog tima iz Santa Barbare i iz Kotora i zaista sam zadovoljna šta grad Kotor i Opština radi kako bi ih ugostili kao domaćini. Smatram da su američki vaterpolisti ovdje veoma dobro ugošćeni i da imaju priliku da razmjene iskustva i razviju sportske vještine u ovom gradu“ – ističe Rajzing Rajnke.

Napominje da dva pobratimska grada ostvaruju veoma uspješnu saradnju u okviru sporta, kulinarstva i umjetnosti.

„Sportska diplomatija je nešto što nam pruža priliku da se mi kao dvije nacije približimo jedni drugima. Nadam se da će se ta saradnja i nastaviti.

Željela bih da se zahvalim Opštini Kotor što podržava ovakav vid saradnje da mladi imaju priliku da se razviju i upoznaju novu kulturu“ – ističe Rajzing Rajnke.

Trener Mirko Vičević ističe zadovoljstvo što se vaterpolo saradnja između Santa Barbare i Kotora razvija već devet godina.

„Utakmica je završila pobjedom Santa Barbare. Izvanredna realizacija projekta koja traje već duže vrijeme. Mislim da je ovo već deveti put da Santa Barbarini igrači dolaze u Kotor. Mi smo bili jednom kod njih i tom prilikom upoznali kako oni stvarno žive. Bili smo dobri  domaćini u Kotoru, a isto tako bili jako dobro primljeni da naša djeca budu u američkim kućama, da vide šta ih sve očekuje u eventualnom izboru za nastavak karijere. Raduje me da je to iz godine u godinu na sve većem nivou i da obije lokalne samouprave prepoznaju značaj ovakvih susreta, da se lijepo družimo i  da sve protekne u najljepšem mogućem redu“ – kaže Vičević.

Direktor VPK „Primorac“ Dragan Samardžić ističe da je realizacija ovog projekta iz godine u godinu sve bolja i da predstavlja veliku šansu kako za naraštaje kluba „Primorac“, tako i grada Kotora.

Između ostalih, prisustvovao je direktor Turističke organizacije Kotor Jovan Ristić.

 

Tekst: Irena Mačić Đurić

Foto: Radio Kotor - IMĐ

 

Podijeli na: