Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

11.11.2021
853

PRAŠČEVIĆ: MEDALJE SMO OSVOJILI VEĆ NA TRENINZIMA, U ABU DABI SMO POŠLI SAMO DA IH POKUPIMO

Kotoranka Vedrana Praščević, reprezentativka Crne Gore i članica lokalnog kluba “Soko”, koja se u Abu Dabiju okitila zlatnom medaljom na upravo završenom Prvenstvu svijeta u džiu džici, a njen klupski drug Stefan Ćorović i takmičar kotorskog kluba „Champion“ Filip Popović, bronzanom, kazala je za Radio Kotor da je izuzetno srećna i ponosna zbog ostvarenog rezultata. 

“Zahvalna sam mojoj trenerici Oliveri Simović i treneru Džudo kluba Kotor Dejanu Popoviću što su me pripremili za Svjetsko prvenstvo. Ja još ne mogu da shvatim da sam ja ta koja sam stvarno dostigla vrh svijeta, da sam osvojila zlatnu medalju. Veoma sam srećna i ponosna iI zahvalna mojoj porodici što je bila uz mene, što su znali da ću osvojiti medalju i da ću pobijediti”, kazala je Praščević. 

Put do svjetskog trona, po njenim riječima ukratko glasi: “treninzi, rad, trud i upornost”. 

“Mi smo te medalje osvojili na treninzima, a u Abu Dabi smo samo pošli da ih pokupimo. Išli smo čak i u Budvu na treninge. Organizovali smo se sa različitim klubovima. Ja sam imala čak i koronu prije svega. Jako težak mi je bio oporavak koji i dalje traje. Zato sam još više ponosna zbog svega što sam dostigla, što sam uspjela da uzmem zlatnu medalju, iako sam imala koronu”, kazala je Praščević. 

Ukićen bronzanom medaljom svoje utiske prenosi nam i Stefan Ćorović. I on se zahvaljuje trenerici Oliveri Simović i treneru Dejanu Popoviću na svemu što su uradili kako bi se kvalitetno pripremio za Svjetsko prvenstvo. 

“Bilo je mnogo odricanja, treninga prije svega… Imali smo svaki dan treninge. Trenerica Oliver Simović je svo svoje vrijeme dala nama i kad je god mogla da se uklopi ona je sa nama išla na treninge. Išli smo na Prčanj u Studentski… Uvijek je bila uz nas. Htio bih da se zahvalim i mojoj porodici. Uvijek su vjerovali u mene, a ja napredovao iz godine u godinu. Međutim, nikad nisam vjerovao da ću dostići ovaj nivo. To znači da se uz pravu podršku uvijek može bolje. Nadam se da ću se i dogodine kvalifikovati na svjetsko prvenstvo i postići još bolji plasman. Inače, imao sam tri borbe. Prvu sam izgubio. Radio sam protiv Rusa. Bilo nas je četvoro u kategoriji: Rus, Kazahstanac i Grk. Drugu borbu sam radio protiv dječaka iz Kazahstana. Vodio sam 18 sekundi do kraja 13:9  i zbog toga što sam prvu borbu loše podnio jer me bolio stomak, u drugoj je došlo do toga da moram da povratim. Sudija mi je rekao da moram da nastavim borbu, ali je doktor rekao da ne smijem i oduzeli su mi pobjedu. Poslije toga sam imao još jednu borbu sa Grkom. Njega sam dobio na “ful ipon””, kazao nam je Ćorović i još jednom ponovio da se uvijek može bolje i da je zadoovljan nastupom. 

Trenerica Olivera Simović ne krije oduševljenje uspjehom svojih učenika drevne japanske vještine koja ne koristi sirovu snagu već uz određenu tehniku okreće protivničku energiju napada u svoju korist.

 Ona se zahvalila djeci i njihovim porodicama “koje su učinile sve da se dosegne trenutni nivo”. 

“Vedrana, kada se sa sedam godina upisala u klub, njen djed je rekao: “dovodim ti prvakinju svijeta”. I ona je uspjela da opravda ta očekivanja i riječi koje su naslućivala dosezanje najvećih razina. Stefan, s’ druge strane, uspio je da ostvari nešto što mi je zaista toliko ugrijalo srce. Pokazao je da se i pored svih očekivanja i rezultata kojim težimo, uvijek može još nešto i da se može više. U drugoj borbi koju je vodio, koju je dobijao, koja je bukvalno bila pred samim krajem, sa četiri boda razlike, ubjedljivom pobjedom i u suštini srebrnom medaljom, ostao je  bez pobjede jer je  doktor prekinuo meč koji je, ne mogao da nastavi, nego ga je imao, vodio 13:9 i koji je zapravo bio njegova pobjeda 18 sekundi pred kraj samog meča. To su situacije kad bismo svi vjerovatno potonuli, izgubili motivaciju, prosto stali u tom momentu. Ja u tom momentu nisam mogla da dođem sebi jer dijete nije naučilo na nepravdu, koja jeste sastavni dio života i toga smo svjesni, ali kad odrastemo, dok on recimo toliko mali, nejak, dijete, nastavlja dalje u sledeću borbu za medalju. Nastavlja toliko srčano, toliko stabilno, psihički jak, tehnički potokovan. Radio je borbu da nas je ostavio sve bez teksta, bez daha i pokazao da, kad je najteže, da kad nas udare, da pretrpimo nepravdu. Kad krenemo da padamo, da tad treba da pokažemo koliko imamo veliko srce i koliko možemo. Ja sam od te djece naučila da granica prosto nema i da je samo bitno vjerovati i ići naprijed”, kazala nam je trenerica kluba “Soko” Olivera Simović.

Naši sagovornici su danas povodom velikog uspjeha imali prijem kod predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića.

Svjetsko prvenstvo u Abu Dabiju završava se danas. Održano je za uzrast do 16, 18 i do 21 godine i u seniorskoj konkurenciji. 

Selektorski tandem Miloš Ašanin - Stefan Vukotić na put u Ujedinjene Arapske Emirate je poveo rekordan broj reprezentativaca – čak 24, devet takmičarki i 15 takmičara. 

Vođa puta bio je predsjednik Džiu džicu saveza Crne Gore Ranko Vukotić.          

Crnogorska reprezentacija osvojila je 18 medalja i 10. mjesto u generalnom plasmanu, što je izvanredan uspjeh.

Podijeli na: