Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

28.01.2023
2179

POPOVIĆ: KOTOR MOŽE POSTATI REGIONALNI VESLAČKI CENTAR

Kotor ima ogroman potencijal da postane regionalni veslački centar, ocijenio je trener novoosnovanog kluba “Plava zvijezda”, Saša Popović, gost današnje emisije “Život je more”. 

U prilog tome uporedio je stazu “Silver skif regata” u Torinu, sa svojih 11 km trenutno najdužu za ovu vrstu sporta, sa potencijalnom od Kotora do Risna, dužu dva kilometra (ukupno 13 km), u neuporedivo ljepšem i sigurnijem ambijentu. 

Ideju za osnivanje kluba, kaže, dao je Dejan Gopčević, koji je ujedno predsjednik i osnivač “Plave zvijezde”. 

“Zajedno sa njim osnivač je Radovan Vujović, svima nama poznatiji kao Ratko. Njih dvojica su pokrenuli tu ideju ljetos.

Dejo je uložio sredstva i kupio određeni broj opreme, tako da za sada imamo jedan singl, jedan dubl i jedan četverac na raspolaganju.

Inače, ideja za veslanje postojala je mnogo ranije. Mi smo davno, bar moja generacija, veslali u veslačkom klubu u okviru hotela Fjord, prije nekih 15 i više godina, dok je još uvijek radio. Dejo je pokrenuo tu priču, a danas imamo kontakte preko njega i sa klubovima iz Srbije. 

Zahvaljujući Radovanovom radu imamo kontakte i sa klubovima iz Hrvatske. Imamo baš blisku saradnju sa obje strane.

Skoro smo dobili od Crvene zvijezde iz Beograda na poklon jedan ergometar, u najavi je još jedan. To je”suvo veslo” koje ćemo koristiti za treninge u zatvorenom kada nisu povoljni uslovi, mada, kada budu lijepi uslovi, koristićemo ih i za napolje.

Od kluba iz Zagreba, osim što imamo poziv da učestvujemo na Otvorenom prvenstvu za ergometre 25. februara u Rijeci, imamo čak u najavi da će nam oni pokloniti jedan profesionalni četverac negdje u martu, tako da je i to vrijedan poklon s obzirom da takva barka i polovna košta čak 5,6 hiljada eura.

Za sada je baza  u Orahovcu. Koristimo javnu plažu u Orahovcu za ulazak, koji je malo ograničen s obzirom da ulazimo sa obale.

Planiramo u narednom periodu i da postavimo jedan ponton koji bi nam koristio samo za te potrebe koliko bi stavili barku u more da uđemo, čisto da se ne kvasimo kada su hladni mjeseci.

Planiramo u nekom narednom periodu da budemo bliže centru Kotora s obzirom da je Orahovac malo udaljen i s obzirom da moramo planirati za budućnost jednu tačku gdje će nam biti, kako barke, tako i oprema za treniranje, na suvom. Bila bi to teretrana ili neka druga vrsta opreme.  

Opet moramo da skladištimo u nekom budućem periodu i same barke, jer one ne smiju neko duže vrijeme da budu izložene kiši ili nekim drugim uslovima koje bi ih oštetile”, kaže Popović. 

Barke koje trenutno imaju u klubu i koje je obezbijedio Dejan Gopčević su singl dubl i četverac. 

“Sve zajedno, sa prevozom i carinom, su bile  oko 10.000 eura. Riječ je o novim barkama “Kostal roving” koje smo dobili direktno od proizvođača iz Turske.

To je novi pravac u veslanju.

Kostal roving je veslanje na otvorenom moru. Te barke su malo gabaritnije, teže su i ne mogu se tako lako okrenuti kao standardne, da se veslač prevrne, kao što su barke za mirne vode.

I mogu da idu na talase od metar ili dva, tako da su mnogo praktične za taj pravac veslanja a ujedno i za učenje jer nekome je lakše da nauči u takvoj barci da vesla i kasnije samo da se preorjentiše, na primjer na profesionalnu barku, za mirne vode. To je već tradicionalno veslanje”, kaže Popović.  

U klubu postoje kategorije juniora, kadeta i seniora. 

“Kategorije su kao i u svim drugim sportovima. Za sada praktikujemo vikend treninge, a u zavisnosti od toga kada se organizujemo i kada nam uslovi dozvole. To su eventualno subota ili nedjelja. Dogovaramo se preko instagram stanice kluba.

Imamo u planu da obilazimo osnovne i srednje škole u Kotoru Tivte, eventualno Herceg Novom I Budvi, jer je interes da i druga djeca upoznaju taj sport i da dođemo u kontakt sa nekim ko je zaljubljenik u veslanje iz drugih gradova, kako bi se I tamo osnovali klubovi,  da bi sjutra imali i savez, da bi mogli da organizujemo malo šira takmičenja.
U ovoj konstalaciji, kakvoj smo sada, možemo eventualno da pristupimo nekom takmičenju u drugoj zemlji, koje je otvorenog tipa, čisto onako prijateljski. Međutim, sjutra, kada bi imali naš savez, imali bi mnogo ozbiljniju priču i to bi našim veslačima dalo mogućnost, ne samo da se takmiče, nego i da ostvaruju rezultate koji bi im značili i za neke eventualne stipendije, jer je  ovaj sport akademski. Praktikuje se na velikom broju univerziteta, što znači da bi mogli da dobiju besplatno školovanje i na taj način, u velikoj mjeri, promijene svoj život i ujedno i da uče i treniraju u inostranstvu”, rekao je Popović. 

Kaže da podaci govore da je Kotor čak u prvih pet mjesta u Evropi po najboljim uslovima za razvoj ovog sporta. 

“Ima jedan članak koji govori na tu temu. Inače, “Red bul” sponzoriše sve vrste ekstremnih sportova, pa čak i veslanje u tom dijelu što postoje staze, koje nisu standardne trkačke na dva kilometra, kao što su inača, nego neke duže. Na primjer u Torinu je trenutno najduža staza, 11 kilomatara. Zove se “Silver skif regatta”. To su neke ekstremne staze gdje se praktikuje veslanje, a Kotor ima čak i duži akvatorijum nego Torino. Od Kotora do Risna ima nekih 13 kilometara. Sama staza je mnogo ljepša nego ona u Torinu, koja je dosta krivudava na rijeci, tako da Kotor u tom pogledu ima ogroman potencijal i to ne samo da bude centar veslanja za crnogorsko primorje, nego da bude regionalni veslački centar”, kazao je Popović. 

Reprizu emsije “Život je more”, možete poslušati u četvrtak od 19 i 30.  

Predrag Nikolić 

Podijeli na: