Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

28.08.2024
2347

NEMANJA VICO: NEVJEROVATNE STVARI SE DEŠAVAJU I DEŠAVAĆE SE, SAMO TREBA VJEROVATI (AUDIO)

„Presrećan sam, desio mi se životni i poslovni vrhunac. Ne znam što bih drugo rekao osim da je ovaj avgust „hajlajt“ mog života.“, riječi su kojim u „Ljetnjim pričama“ Radio Kotora vaterpolista Primorca Nemanja Vico opisuje period u životu u kojem je sa suprugom Jelenom dobio kćerku Milu, a kao član reprezentacije Srbije na Olimpijadi u Parizu, okitio se zlatnom medaljom. 

Uspjeh podmlađene vaterpolo reprezentacije Srbije, koja je u finalu pobijedila Hrvatsku 13:11, po mnogim mišljenjima je izuzetan, prije svega jer selektor Uroš Stevanović nije mogao da računa na više iskusnih igrača koji su obilježili zlatnu eru srpskog vaterpola. 

U 2024. sa Primorcem Nemanja je, nakon tri pobjede protiv Jadrana, vratio titulu prvaka Crne Gore u Kotor, pa sve što mu se izdešavalo opisuje riječima “nevjerovatne stvari su se dešavale i dešavaće se, ali samo treba vjerovati”.

 Pitali smo ga kako sada, kada se slegla prašina, gleda na olimpijsko zlato kao još jedan veliki uspjeh u njegovoj bogatoj sportskoj karijeri. 

“Srbija je uvijek važila za reprezentaciju koja će da igra za prva tri mjesta. Sada smo važili za petu, šestu, ekipu koja bi mogla da osvoji zlato, tako da je sve ovo jedno veliko iznenađenje. Čestitam svojoj ekipi na velikoj borbenosti, na mentalnoj snazi nakon pada u grupnoj fazi kada smo igrali loše, izgubili od Australije, protiv koje smo bili apsolutni favorit, a zatim se podigli, pobijedili Hrvatsku u finalu“, kaže Vico.

 Finale je, ističe, uvijek posebna utakmica. 

„Srbija – Hrvatska je uvijek bio derbi i mogu da kažem da smo kao ekipa to ovog puta dobro iznijeli. Ponosan sam na sve momke koji su bili u ekipi, od prvog do posljednjeg. Izuzetno mogu da kažem jeste to da mi je bila čast da sam igrao u ekipi sa Dušanom Mandićem, koga želim da pomenem jer je i on isto iz Kotora, Tivta. Igrali smo zajedno u Primorcu kao djeca“, kaže Vico, naglasivši da je Mandić igrač koji je bukvalno sve osvojio i prolazio u vaterpolu, ali je i na Olimpijadi u Parizu i dalje bio izuzetno motivisan i željan novog trijumfa.

 U reperzentaciji Srbije Vico je od 2018. 

“Tada je to bila ona starija ekipa, da sada ne nabrajam, svi znamo ona sjajna imena Filipovć, Prlainović, Pijetlović… Reprezentaciju Srbije je uvijek krasio taj timski duh, mentalna snaga, na kraju i inat da se pokaže da uvijek možemo bolje da težimo ka najvećem cilju. Tako je bilo i sada kada je izgledalo da se ne može, ali se ipak pokazalo da može”, kazao je Vico. 

Mišljenja je da će reprezentacije Srbije, Crne Gore i Hrvatske i dalje biti među najbolji svjetskim ekipama. 

“Crna Gora je jako dobro igrala. To smo čak svi i pričali između nas. U grupnoj fazi su se jako dobro pokazali i pored toga što su Crnu Goru kao mladu ekipu takođe otpisivali kao nekoga ko se ne može bolje plasirati. Moje mišljenje je da je nedostajalo  malo više sreće. Iskreno mislim da je Crna Gora trebala da prođe dalje, ali je nedostajao još taj jedan napor da se to i ostvari. U svakom slučaju čestitke na izuzetnim utakmicama i borbi. Ostaje žal što nisu otišli dalje. Nadam se da će sve krenuti na bolje”, kazao je Vico.

 Kao jedan od najboljih igrača Primorca u ovoj šampionskoj sezoni, a često i prevaga u odnosu na protivnika, kao igrač kluba sa novom titulom nakon 16 godina, Nemanja Vico je govorio i o planovima u nastavku crnogorskog prvenstva i na međunarodnim takmičenjima. 

“Prvo bih se zahvalio upravi, trenerima i saigračima na prošloj sezoni. Stvarno jedan nevjerovatan osjećaj. Tu sam ostvario prve korake u vaterpolu, vratio se i osvojio prvenstvo protiv Jadrana rezultataom 3:0 (u finalnim utakmicama). Nevjerovatne stvari su se dešavale i dešavaće se, samo treba vjerovati. Očekivanja su I sada visoka.U Ligi šampiona ćemo dati maksimum, a u Len kupu očekujem da ćemo napraviti prekretnicu, da uđemo u četvrtfinale, polufinale… U prvenstvu vidimo da se Jadran itekako pojačao. Doveli su Aleksandra Ivovića i Đoleta Lazića sa kojima sam proveo dugo godina u reprezentaciji i u Partizanu. Izuzetan sentar, a imaju i ruskog   reperezentativca Koloda. Biće sa njima veoma teško posebno obzirom na rivalitet Primorac-Jadran. U svakom slučaju očekuju nas izuzetni mečevi. Pravi crnogorski derbi. Uskoro dolazim u Kotor pa se vidimo na bazenu”, kazao je između ostalog Nemanja Vico. 

Iz biografije Nemanje Vica (sa sajta waterpoloserbia.org):
Aktuelni klub: Primorac.  
Osvojio: 2017 - zlato Univerzijada 2018 - zlato EP, bronza FINA kup 2019 - zlato SL. 
Klubovi: Primorac, Partizan, Vuljagmeni, Trst, Partizan, Radnički.
U Italiji je proveo dvije godine u Trstu.
U sezoni 2021-22 igrao za Partizan. Potom je igrao za Radnički da bi u sezoni 2022/23 potpisao za Primorac.
Sa reprezentacijom Srbije je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Cijeli razgovor možete poslušati na linku Ljenje priče.

 Foto: Profimedia, Nedeljnik

 Predrag Nikolić

Podijeli na: