Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

02.09.2020
784

NA DANAŠNJI DAN 1930. PRVI DUEL PRIMORCA I JADRANA

Na današnji dan, drugog septembra 1930. g. prvi put su igrali Primorac i Jadran i ta utakmica odigrana je u Kotoru na improvizovanom plivalištu u blizini tadašnjeg italijanskog parka, danas parka Slobode.

 “Novljani su ubjedljivo slavili 6-1 ali je sačuvana fotografija sa tog duela bokeljskih rivala koji decenija privlače pažnju ljubitelja sporta”, objavio je u svojoj dokumetaciji Dušan Davidović, novinar iz Kotora.

 Iako su oba kluba osnovana 1922. g. prvi duel održan je tek osam godina kasnije jer je u to vrijeme kvaliteniji Jadran bio orijentisan na duele sa Jugom iz Dubrovnika, dok je Primorac rijetke mečeve odiogravao sa Arsenalom iz Tivta. 

“U  bogatoj istoriji klubova iz Kotora i Herceg Novog više puta su osvajali nacionlana prvenstva, kao i kup trofeje, a najviše je na međunrodnoj sceni dogurao Primorac koji je 2009. g. postao prvak Evrope. U klupskim prostorijama Jadrana čuvaju se brojni dokumenti i trofeji o bogatoj prošlosti i  tradiciji tog kluba, dok u Kotoru planiraju da po useljenju u obnovljeni zimski bazen ubrzaju poslove na sređivanju arhive i uređenju trofejne sale gdje će biti izloženi brojni pehari i drugi trofeji. Na izuzetan jubilej, 90 godina prvog duela,  podsjetio je zlatni olimpijac Đorđe Perišić /79/ koji ovih dana boravi u Boki Kotorskoj i oduševljen onim što je vidio u klupskim prostorijama Jadrana poželioe da slično bude uskoro i u njegovom matičnom klubu, Primorcu. Utakmice sa Jadranom uvijek su privlačile pažnju u cijeloj Boki, a među nama vaterpolistima imale su poseban odjek i ta tradicija održala se do danasnjih dana a vjerujem biće tako i u budućnosti, kaže Pavle Vičević. 

I populatni as Jadrana Vaso Subotić sjeća se bokeljskih duela u Kotoru i Herceg Novom i podsjeća: “Bila je posebna inspiracija u tim mečevima. Utakmice su bile žestoke ali medju nama, igračima dva kluba, ostala su decenijska prijateljstva koja još traju” kaže Vaso, čiji je sin Gavril nastvio tradiciju oca u klubu iz Herceg Novog. 

Zanimljivo da je prvi meč u novom bazenu u Kotoru, šestog novembra 1984. g. bio Primorac - Jadran /13-3/ za bodove, a prvi strijelac u novom bazenu bio je Stanko Zloković golgeter Jadrana”, zapisao je Davidović.

Podijeli na: