Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

08.08.2024
1809

MATIJA BRGULJAN: VATERPOLO KAO PORODIČNA TRADICIJA I ŽIVOTNA STRAST (AUDIO)

U novom izdanju emisije "Ljetnje priče" na talasima Radio Kotora, naš gost bio je Matija Brguljan, poznati vaterpolista iz Kotora.

On je svoju vaterpolo karijeru započeo u rodnom Kotoru, a tokom godina igrao je u različitim evropskim metropolama. Njegova strast prema vaterpolu rodila se u djetinjstvu i traje do danas.

Matija dolazi iz sportske porodice.

„Majka je igrala rukomet, a otac vaterpolo, isto kao i moj brat Darko i rođaci Draško i Uglješa Brguljan", kaže on i dodaje da je bilo prirodno da se i on oproba u vaterpolu.

Sa osmijehom se prisjeća svojih početaka u vaterpolo klubu „Val“ sa Prčanja, koji nažalost, više ne postoji.

"Počeo sam sa osam godina u vaterpolo klub Val, a nakon dvije godine prešao sam u Primorac. Tripo Šubert i moj otac dogovarali su veliki transfer za vreću krtole i kilo luka“, kroz smijeh objašnjava Brguljan.

Matija je naveo uzore kroz svoju karijeru, između kojih su na početku bili Vladimir Vujasinović i Predrag Jokić, a kasnije Aleksandar Ćirić koji je, naglašava, ostavio veliki utisak na njega.

"Pokušavao sam oponašati Paola Obradovića, iako je to bilo puno lošije nego što on izvodi", iskren je Brguljan.

Matijina profesionalna karijera, nakon Kotora, nastavila se u Italiji, Grčkoj, Njemačkoj i Francuskoj.

"Najviše mi se dopao život u Atini”, ocjenjuje Brguljan.

Međutim, najbolje uslove za rad imao je u Njemačkoj.

"U Njemačkoj je bio profesionalizam na najvišem nivou. U Grčkoj i Italiji se igra brži, eksplozivniji vaterpolo, dok je u Njemačkoj puno statičniji, sa manje plivanja", objašnjava naš sagovornik.

Sa Italijanima se, ipak, najbolje slagao. 

"Druželjubivi su i nasmijani, što je jako uticalo na ukupnu atmosferu u klubu i moj doživljaj tamo”, kazao je Brguljan. 

Osim vaterpola, voli ribanje i ronjenje.

„Kada završi sezona, vraćam se u svoj Prčanj, to je moje Velo misto, a vrijeme provodim uživajući u aktivnostima koje me potpuno smiruju i pomažu mi da napunim baterije”, kaže on.

Po završetku profesionalne karijere naš gost bi volio ostati u sportu koji ga vezuje za Kotor.

„Zbog nedostatka prilika u našoj zemlji, morali smo ići vani. Iako je to bilo lijepo iskustvo, uvijek smo željni povratka kući“, priznaje Brguljan.

Planira da se posveti porodici i ostane u Kotoru, jer napominje, ovdje je sve što mu treba “ponta, barka, mir i tišina“, dodaje kroz smijeh.

Razgovarali smo o nastupu crnogorske reprezentacije na ovogodišnjim Olimpijskim igrama.

„Pratim Olimpijadu, posebno vaterpolo. Što se tiče crnogorske reprezentacije, situacija je teška. Treba reći da je rezultat loš“, poručio je Brguljan, rekavši da ne želi da prihvati tezu da Crna Gora nije više vaterpolo velesila.

„Za mene će ova zemlja uvijek biti vaterpolo velesila, ali dok su ovi kapetani na toj lađi, ne znamo koliko će brod i dalje ploviti“, navodi Brguljan.

Na kraju razgovora, naš gost je dao savjet mladim vaterpolistima koji žele da se oprobaju u internacionalnoj karijeri.

„Moj savjet je da se potpuno prepuste tome, bez previše razmišljanja. Apelujem na roditelje da ne sputavaju svoju djecu ako dobiju dobru ponudu za odlazak u inostranstvo. To će ih izgraditi kao osobe. Trebaju se osamostaliti, upoznati druge kulture i jezike, otvarati vidike. Bez straha, samo neka probaju. Ako im se ne svidi, uvijek se mogu vratiti kući“, kazao je Brguljan.

Cijelu emisiju možete poslušati na linku Ljetnje priče.

Tekst: Mihaela Moškov

Foto: Radio Kotor

Podijeli na: