Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

26.11.2022
1112

LAHOR PROSLAVIO 75 GODINA RADA-JEDRENJE JE NAČIN ŽIVOTA

Jedriličarski klub Lahor večeras je u svojim prostorijama u Dobroti obilježio 75 godina rada,a prisutne je na početku svečanosti pozdravila Paula Petričević,koja je govorila o istorijatu kotorskog kluba.

"Za nas u Lahoru jedrenje nikad nije bilo samo sport,kao što ni Dobrota nije samo mjesto,jedrenje jeste i biće način života.
Pomorsko brodarsko društvo Lahor Kotor osnovala je njegova opština 1947.godine,a prve prostorije bile su u vili Dalmacija na početku Dobrote.
Prvi predsjednik kluba bio je Antun Radimiri Tonko,a jedna od prve dvije jedrilice bila je je pasara sa biokaportom i bermudskim jedrom,koja se zvala Lahor.
Revoluciju u crnogorskom sportskom jedrenju bilo je uvođenje nove klase Cadet,koja je zahvaljujući velikim naporima tadašnjeg sekretara Pomorsko brodarskog saveza Eugena Đenka Miloševića,svoju promociju doživjela na regati u Baošićima 1961.godine.
​​​​​​Prva posada kotorskog Cadeta bila je u sastavu Božidar Boško Petričević i Slobodan Počanić Počo.
1989.godine klub se seli u atomsko sklonište pored stare Stefine kuće,a iste godine dobija prvi put Novembarsku nagradu grada Kotora.
2002.godine organizovan je prvi Fašinada kup za krstaše i ojedrene barke,a 2005.godine pokrenute su regata Bokeških mornara i Spinel kup,koje se jedre i dalje.
Iste 2005.godine Lahor još jednom dobija Novembarsku nagradu Kotora.
Posade Male ponte i Nike,kojima su kormilarili Franovići,a posebno Tutta Trieste II,Shining i Maxi Jena sa kormilarom Milošem Radonjićem izvanredno su doprinjeli međunarodnoj afirmaciji Lahora.
Od obilježavanja 70.godišnjice kluba mnogih nezaboravnih kormilara više nema,Miroslav Miro Franović,Branko Banjo Petričević,Sreten Sreto Franović,Jovan Jovo Subotić ostaju sa nama u mislima.
U godini jubileja klub je otišao na Svjetsko prvenstvo u klasi optimist,dobio važno sponzorstvo Staše Stašića,zatim gumenjak za trening u akciji prikupljanja sredstava od strane građana i nevladinih organizacija i dva opremljena lasera od kompanije Dabinović",istakla je, između ostalog, Petričević.

Skup je pozdravio predsjednik kluba Filip Petričević i uručio zahvalnice prijateljima kluba,a to su Staša Stašić,NVU Karampana,Golden Group,Turistička organizacija Kotor,Spinel,Kompanija Tujko,Studio Fleka,Daniel Waldeg,Tripo Moškov,
Željko Samardžić,Janko Radović,Vuk Lončarević,Mirza Krcić,Ribarnica Perper,Kotorska suvenirnica,Miro Sons,Radio Kotor,Rotari klub Kotor,Institut za bilogoiju mora i firma Erlind.

Uručene su i počasne članske karte ljudima koji su svojim posebnim višedecenijskim radom i angažovanjem ostavili neizbrisiv trag u životu kluba Stevu Dabinoviću,Dušanu Đučiću,Branislavu Stjepčeviću,Rajku Krivokapiću,Slobodanu Počaniću,Nenu Franoviću,Mirku Franoviću,Đorđu Radonjiću,Srećku Vukmiroviću i Božidaru Petričeviću.

Vukmirović i Petričević su se prigodnim riječima obratili brojnoj publici u novim prostorijama kluba, u kojima je priređena izložba fotografija i postavljeni panoi sa najznačajnim datumima i rezultatima u proteklom periodu.

Skupu je prisustvovao i savjetnik za sport u Sekretarijatu za kulturu,sport i društvene djelatnosti Dejan Ognjanović.

​​​​​​"Stari bunacijer Lahor junački i mladalački gazi osmu deceniju.
Hvala vam svima što mu u tome pomažete,što ga činite onim što je danas i hrabrite da sjutra bude još bolji,Jednom Lahor",istakla je Petričević na kraju uz dugotrajan aplauz i odgovor prisutnih "Uvijek Lahor".

Podijeli na: