Sport

31.12.2021
345

KOTORSKA SPORTSKA 2021. GODINA

Kotorsku sportsku 2021.godinu,kao i lani, obilježila je epidemija korona virusa,ali su za razliku od prošle godine,makar izabrani najbolji sportisti,klub i trener,što prošle godine nije bio slučaj,a bilo je pojedinaca i kolektiva, koji su zaslužili da ponesu epitet najboljeg.
 
Možda najvrijedniji trofej za kotorske sportiste došao je krajem godine,kada su u Podgorici vaterpolisti Primorca nakon desetak godina osvojili Kup Crne Gore, savladavši u finalu vječitog rivala, Jadran iz Herceg Novog.
 
Prethodno je ovo takmičenje kotorski klub osvojio daleke 2009. godine, a zanimljivo da je i tada i sada, na klupi bivšeg prvaka Evrope bio Ranko Perović.

Počasti Miroslavu Perkoviću,  Alenu Isljamoviću, Vuku Draškoviću, Đorđiju Stanojeviću, Petru Vujoševiću i Vasiliju Marinkoviću - vaterpolistima koji su sa crnogorskom mladom vaterpolo selekcijom osvojili bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pragu,kao i Miluši Bošković - članici Triatlon kluba "Kotor" koja je nastupom na Evropskom prvenstvu u Portugalu upisala Crnu Goru na svjetsku SkyRunning listu.

Naš grad može da se ponosi činjenicom, da je tokom ove godine dobio svjetskog prvaka.
 
Takmičarka džiu džicu kluba "Soko" iz našeg grada Vedrana Praščević je na planetarnom šampionatu u Abu Dabiju bila najbolja,njen klupski drugi Stefan Ćorović,kao i Filip Popović iz kotorskog "Championa" bili su treći i uzeli bronzu.
 
Uspjesima u borilačkim sportovima nije kraj.

Nikola Marinković,član kik boks kluba "Boka Kotorska" osvojio je srebro na Evropskom prvenstvu u Budvi.
 
U još jednom sportu,Kotorani su bili bez premca u svijetu.
 
Na čuvenoj regati "Barcolana" u Italiji,koja se smatra najprestižnijom,kada je jedrenje u pitanju,skiper Miloš Radonjić sa posadom broda "Maxi Jena" bio je prvi u klasi,a treći u ukupnom plasmanu,dok je na takođe čuvenoj regati u Veneciji osvojio prvo mjesto.
 
Automobilisti kluba "Kotor" jedanaesti put zaredom postali su prvaci države,Vasilije Jakšić,Nemanja Dona Kašćelan i drugovi,nastavljajući stazama uspjeha,koje je trasirao najbolji crnogorski vozač svih vremena Željko Bato Banićević,još jednom su dokazali da im u našoj zemlji nema ravnih.
 
Radovali smo se uspjesima Predraga Tasića, sportskog ribolovca "Ame" iz Kostanjice,kada je osvojio "Kup mimoze" u Herceg Novom,vaterpolistkinje Jelene Vuković,koja je sa svojim klubom "Orizonte" u Italiji prigrabila prvenstvo i nacionalni kup,atletičarke Mare Jablan sa nacionalnim rekordom u dvoranskom sprintu na 200 metara za mlađe juniorke u Beogradu,na otvorenom prvenstvu Srbije i trenera džudo kluba "Kotor" Dejana Popovića,koji je na prvenstvu veterana iz stare velike Jugoslavije na Hvaru bio najbolji i pokazao da u njemu još uvijek ima jakog takmičarskog naboja.
 
Bilo nam je drago da crnogorsku zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Tokiju nosi proslavljeni vaterpolista Draško Brguljan,sa koleginicom Jovankom Radičević,a na zatvaranju najvećeg sportskog događaja,još jedan izdanak kotorske vaterpolo škole,Dušan Matković.
 
Pamtićemo da je u Kotoru održano nekoliko sportskih manifestacija,koje su upotpunile i turističku ponudu grada,kao što su Ocean lava Montenegro,Prvi bokeški polumaraton,Bokeški triatlon Perast,međunarodna biciklistička trka "Grand Prix Kotor",džudo "Kup Spinel" Kotor,košarkaška "Trojka iz bloka",a da je korona osujetila nekoliko tradicionalnih priredbi,kao što su "Svi na banj",šahovski memorijal "Đoko Vujković" i košarkaški memorijal "Zoran Đuza Đurović".
 
Polovinom juna,Gradski stadion je,zahvaljujući agilnoj upravi fudbalskog kluba "Bokelj" i pomoći Fudbalskog saveza Crne Gore, dobio reflektore,a nakon skoro pet godina,18.decembra u zimskom bazenu u Škaljarima odigrana je jedna vaterpolo utakmica,nakon rekonstrukcije kapitalnog objekta za kotorski sport,koji će nositi ime legendarnog asa Zorana Džimija Gopčevića.
 
Na žalost,ostali smo bez dvojice bivših vaterpolista i jednog fudbalera,koji su ostavili neizbrisiv trag u kotorskom i crnogorskom sportu.
 
U januaru je preminuo nekadašnji igrač "Primorca" i trener u vaterpolo akademiji "Cattaro" Srđan Barba,u februaru nas je napustio Draško Krivokapić,član slavne generacije "Primorca",koja je 1986.godine osvojila prvenstvo i Kup SFRJ,a polovinom aprila prestalo je da kuca srce bivšeg fudbalera,trenera i člana uprave "Bokelja",Izejdina Dike Adžagića.
 
Bilo je i kadrovskih promjena.
 
Zorana Krivokapića u “Bokelju” naslijedio je Slavoljub Bubanja,umjesto Aleksandra Pejovića u “Grblju” došao je Boris Miličković,a nakon njega Viktor Trenevski.
 
Mihaila Đurovića u Udruženju klubova Jug naslijedio je bivši as Grblja,Crvene Zvezde i japanske Nagoje Nenad Maslovar.
 
“Primorac” je promijenio trenera, umjesto Sandra Sukna došao je Ranko Perović,a na mjestu predsjednika kluba, Mlađana Janovića je naslijedio Nenad Vukanić.
 
Osvježenje u igračkom smislu je nova igračica “Gimnazijalca” Buse Ozden,koja je u ženski kotorski odbojkaški klub stigla iz Turske.
 
Godina pred nama biće u znaku proslave 100 godina "Bokelja" i "Primorca".
 
Biće to prilika da se na dostojan način obilježi jubilej dva slavna imena kotorskog i crnogorskog sporta,koja su dala veliki doprinos razvoju našeg društva.
 
Svim sportistima iz našeg grada u Novoj godini želimo prije svega dobro zdravlje i da ostvare svoje zacrtane rezultate, a redakcija Radio Kotora biće tu da ih medijski isprati i pomogne,kao i u minulih 34 godine.

Foto: internet
 

Podijeli na: