Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

21.05.2022
358

JEDRILIČARI LAHORA UČESTVOVAĆE NA SVJETSKOM PRVENSTVU ZA KLASU OPTIMIST U BODRUMU

Jedriličarski klub “Lahor” Kotor učestvovaće u turskom gradu Bodrumu od ovog ljeta na Svjetskom prvenstvu za klasu optimist.

“Riječ je o događaju od izuzetne važnosti i nešto je što do sada nismo imali u prilici da vidimo u Crnoj Gori, odnosno da neko u klasi optimist učestvuje na svjetskom prvenstvu. Imamo sreću da nam je relativno blizu mjesto dešavnanja, a to je Bodrum u Turskoj”, kazao je za Radio Kotor  Petar Đurović, sekretar JK “Lahor”.

Dodaje da je plan za učešće na regati pripremljen.

“Na put krećem 24. juna, a povratak se očekuje 9. jula. To je nekih 15-tak dana. Kotizacije su već uplaćene. Inače, čekamo da nam stignu nova jedra jer je riječ o takmičenju na koje ne treba ići bez dobre opreme. Konkurencija je jaka i nadamo se da će sve proći kako treba. Očekuje se učešće velikog broja zemalja, sa svih kontienata. Iz kluba idu tri takmičara, jedna takmičarka i trener. Odlučili smo se za putovanje drumom, jer je finansisjki  isplativije. Ne očekujemo neke vrhunske rezultate obzirom na učešće jedriličarskih velesila, pa bi plasman u prvu trećinu učesnika za nas bio dobar rezultat”, kazao je Đurović.

Ističe das u trenutno u vrhu Italija i Hrvatska, odnosno evropski takmičari globalno.

“Evropa u svakom slučaju zauzima najbolje pozicije, nešto Australija i SAD. Evropa ima najveći broj dobrih jeriličara u vrhu tih lista. Bodrum je inače na otvrenom moru. Jedri se uz termalni vjetar 20 do 25 čvorova. To odgovra našim takmičarima koji su već fizuički spremni za pomenute uslove”, kazao je Đurović.

Za uspjeh ističe značaj dobrog starta, koncentraciju i snalažljivost takmičara, ali su veoma važni i stanje broda, opreme, jedara... Izbor jedra i njegove fine karakteristike su od ogromnog značaja”, kazao je Đurović.

Na linku https://jklahor.com/?page_id=188 su detalji i o Lahorovoj školi jedrenja koja je u ovom formatu počela sa radom 2016. godine.

Koncept škole je urađen po diplomskom radu trenera Branislava Erca. Ovaj pristup se pokazao kao idealan za prve korake jer pokriva sve osnovne elemente jedrenja.

Posebna pažnja je posvećena bezbjednosti i pedagoškom odnosu sa polaznicima.

Podijeli na: