Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

25.08.2020
884

ILIĆ: TRIATLON KLUB KOTOR IMA ZA CILJ DA PODSTAKNE DJECU I MLADE DA SE REKREATIVNO BAVE SPORTOM

,,Multisportska disciplina triatlon u sebi sadrži tri discipline, prva je uvijek  plivanje, zatim vožnja bicikla i na kraju trčanje. Takođe triatlonska takmičnja se održavaju na različitim distancama. Takozvana “olimpijska” distanca je 1500 m plivanja 40 km vožnje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se zove olimpijska zbog toga što je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmice na Olimpijskim igrama. Pored olimpijskog  populan je tzv. “sprint triatlon” koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja”, kazao je za Radio Kotor predsjednik triatlon kluba “Kotor” Mladen Ilić, gostujući u emisiji Ljetnje priče.

Vrhunac i želja svakog triatlonca, kako ističe,  je da nastupi na najtežoj distanci a možda i najtežem sportu na svetu a to je Ironman (gvozdeni čovek). Ironman se održava na distancama: 3,8km plivanja – 180km vožnja bicikla i 42km trčanja (maraton)., a održavaju se takođe i Half Itonman trke.

,,Svi mi kao djeca smo se na neki način bavili triatlonom u Boki, onako nesvjesno smo plivali vozili bicikla i trčali, tako da je mene i moje drugare koji se rekreativno bave ovom disciplinom to i povuklo da se bavimo ovom disciplinom. Triatlonom sam  počeo da se bavim 2013. godine, iako mi je bio primamljiv još od djetinjstva kada sam gledao jednu trku na Olimpijadi, privuklo me i tako sam na preporuku drugara učestvovao na trenin trci na Kalardovu, koja je bila druga po redu organizovana trka u Crnoj Gori” - kazao je Ilić.

On dodaje da je sama ideja o osnivanju kluba u Kotoru potekla je od organizovanja prvog Bokeljskog triatlona kojeg je organizovao Kristijan Sindijk, on je bio osnivač a sada je počasni član triatlon kluba Kotor.

,,Vremenom se triatlon razvijao kroz lige koje su se održavale na Kalardovu gdje su zainteresovani imali priliku da se upoznaju sa ovim sportom. Triatlon klub Kotor je osnovan 2015.godine zvanično, iako smo mi i prije toga organizovali zajedničke treninge i trke. Cilj nam je da kroz vrijeme animiramo djecu i mlade, jer mi stariji koji se bavimo tratlonom, nastavićemo da se bavimo rekreativno ali poenta je da to prenesemo na djecu, i podstaknemo ih da se bave ovim sportom. Poruku koju želim da prenesem djeci je da fokus treba da bude na rekreaciji, veći nego na profesionalnom sportu, jer u profesionalnom sportu onaj ko je nadaren i ko ide ka tom profesionalnom smjeru ići će svakako,  a to je mali broj ljudi, ali treba da što više djece zadrži zdrave navike”-poručio je Ilić.

Trenutno u CG osim triathlon kluba Kotor postoji još tri kluba, i to triathlon klub Herceg Novi, triathlon klub Podgorica i Multsport akademija Majer a u procesu registracije triathlon klub Cetinje.

,, Najveći problem svih onih koji žele da se bave triatlonom u Kotoru je to što zatvoreni bazen nije u funkciji,  tako da je zimi teško iorganizovati treninge plivanja.

Novonastala situacija izazvana koronavirusom  je uticala na to da se takičenja otkažu. Međutim, zajedno sa ostalim triatlon klubovima organizujemo trening trke kako bismo bili u formi. Fokus je svakako ostati dosljedan treninzima bez obzira na situaciju, a takičenja će biti svakako u budućnosti kada okupljanja budu dozvoljena, a mi do tada treba da ostanemo u formi i budemo spremniji”- pojasnio je Ilić.

On je za kraj poručio da svi treba da pronađemo neku fizičku aktivnost kojom ćemo se baviti, jer je fizička aktivnost i balansirana ishrana su neophodni za zdravlje našeg organizma.

 

 

Podijeli na: