Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

15.01.2021
601

GEJMERI IGRALI ZA ŽRTVE ZEMLJOTRESA

Elektronski sportovi imaju priliku za dalji razvoj u Crnoj Gori, sve su popularniji a, kroz aktivnosti Saveza elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) omogućavaju i regionalnu prepoznatljivost domaćih igrača.
 
Pored svih prepreka među kojima je i pandemija koronavirusa, protekla godina bila je izuzetno uspješna za SESCG, pa su, pored nekoliko regionalnih i domaćih turnira pokrenuti i programi društvene-odgovornog poslovanja u kojem su aktivno učestvovali domaći gejmeri i strimeri.
 
Upravo u okviru ovog programa, SESC je kraj prethodne i početak ove godine obilježio  humanitarnim akcijama za pomoć hrvatskom stanovništvu ugroženom nedavnim zemljotresima, kao i za kvalitetniji život štićenika iz Doma za napuštenu djecu u Bijeloj.
 
Oba humanitarna događaja SESCG najavila su godinu punu uzbuđenja kako za Savez tako i za domaće gejmere.
 
U partnerstvu sa softverskom kompanijom Kodio i KSCG, Savez je donirao Domu u Bijeloj dvije košarkaške table, obruče i lopte i ovo je tek početak humanitarnih akcija koje je SESCG planirao za predstojeći period sa svojim partnerima i strimerima.
 
SESCG je organizovao i humanitarni 24 časovni lajvstrim za pomoć stanovništvu Hrvatske pogođenim zemljotresom, tokom kojeg je promovisan broj 15888 kao zvanični broj Crvenog krsta za prikupljanje pomoći. Lajvstrim u kojem su učestvovali neki od najboljih crnogorskih igrača u svakoj od video igara mogao se pratiti uživo na YouTube i Twich kanalu Saveza.
 
Tokom 24 časa strimovali su Radovan Vojinović (”Brax”), kapiten najbolje CG ekipe  u CS:GO u Crnoj Gori); Marko Lubarda (“Random”) je igrao igru NBA 2k21; Vučeta Šćepanović (“ArtiePg”), najbolji PES igrač u zemčlji i jedan od najboljih evropskih igrača; Branko Jugović (“Leather Warlord”) crnogorski predstavnik u Tekken 7 igrici u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo; Ignjat Kotlaja (“Ignjat se zovem” - PUBG); Petar Ljuljđuraj (“Bijeli Pasat Republicka”) kapiten Dota 2 reprezentacije i Saša Mišković (“Sasaaa” Clash Royale). Igrao je I Filip Pejovic („Cofi) najmlađi domaći strimer u igrici Rocet Leauge koju igra blizu 600 miliona ljudi u svijetu.
 
-Neki od igrača su među najboljima na svijetu, poput Miškovića, koji je nedavno bio 5. na svjetskom prvenstvu u Amsterdamu, Lubarde koji je jedan od najboljih fristajl repera na svijetu. Pošto već neko vrijeme imamo pripremljen naš mini studio za strimovanje, na ideju Radovana Vojinovića, kapitena Perspektive, najbolje crnogorske CS: Go ekipe, da organizujemo humanitarni cjelodnevni lajvstrim za pomoć hrvatskom stanovništvu. Strim je služio da ljudima u Crnoj Gori skrenemo pažnju na katastrofu koja se desila susjednoj Hrvatskoj i da treba da budemo složni i uvjek tu jedni za druge.“, kaže Filip Šoć, u ime SESCG.
 
Za kraj godine SESCG je organizovao trodnevnu PES vikend ligu, u kojoj je učestvovalo 16 igrača u kvalifkacijama četiri grupe po četiri igrača.
 
Za tri dana je odigrano preko 70 mečeva i preko 150 utakmica u formatima BO3 i winer i loser breket. Titulu je osvojio neprikosnoveni vladar PES-a u Crnoj Gori Vučeta Šćepanović bez ijednog poraza, a drugo mjesto je osvojio njegov najbolji drug Đorđe Rudović.
 
-Liga je organizovana pod pokroviteljstvom GEF-a jedne od svjetskih federacija u gejmingu čiji je pokrovitelj TENCENT. Na kraju kroz kvalifikacije i plej-of fazu prošlo je preko 50 igrača čime smo više nego zadovoljni, rekao je Šoć.
 
Početkom decembra prošle godine, SESCG je organizovao prvi esports događaj u Crnoj Gori - najveći regionalni turnir u igri Counter Strike: Global Offensive, na kojem je učestvovalo čak 150 timova.
 
Savez od skoro ima aktivan i novi web sajt www.sescg.me, kao i Facebook i Instagram stranice, a svako ko želi može uživo pratiti igre YouTube i Twitch kanalima Saveza. Organizacija je uspostavila saradnju i sa crnogorskim sportskim savezima.
 
Najveća svjetska federacija u gejmingu IESF ciji je Savez punopravni član je ove godine pripremila tri velika takmičenja, WCG, ligu šampiona i svjetsko prvenstvo. Tako da će igrači iz Crne Gore moći kroz kvalifikacije da se plasiraju na največa takmičenja.
 
 

Podijeli na: