Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

03.04.2020
1576

FRANOVIĆ: NE SJEDITE DOMA NEGO VJEŽBAJTE DOMA

Fizička aktivnost značajno utiče na mentalno zdravlje pojedinca, a u vanrednim okolnostima u kojima se nalazimo – veoma je važno da jedan dio dana posvetimo vježbama koje možemo raditi i u svojim domovima.

U prednosti su svakako oni koji žive u kućama i pritom imaju dvorišni prostor na raspolaganju. Ipak, uz volju i kreativnost prostor koji nam je na raspolaganju možemo kvalitetno iskoristiti i ako je znatno manji. Profesor fizičkog vaspitanja i odbojkaški trener Milan Franović za Radio Kotor kaže da ovih dana „nikako ne bi smjeli da uđemo u stanje hibernacije i da se jednostavno prepustimo”.

“ Rizična grupa u ovoj situaciji naročito su ljudi koji žive u stanovima jer jednostavno ne mogu pored svih kućnih poslova da zadovolje potreban nivo fizičke aktivnosti koji je organizmu potreban da bi ostao zdrav. To nije slučaj sa onima koji imaju kuće jer opet imaju dvorišta, izlaze, kreću se i njima je mnogo lakše. Ovo se ne odnosi na one koji imaju malu djecu, što iz iskustva mogu reći -  sa djecom smo cijelog dana dovoljno aktivni” – kaže Franović.

Po njegovom mišljenju – svi imamo vremena za fizičku aktivnost. Izgovore ne priznaje.

“ Niko ne može da nađe izgovor i da kaže da nema dva puta dnevno po pola sata vremena da odvoji za sebe. Danas svako sa minimumom internet pismenosti može vrlo lako da dođe do on line treninga i da se dva puta dnevno posveti zdravlju svog organizma. Zasigurno to fizičko zdravlje vodi ka mentalnom zdravlju koje je naročito u ovoj situaciji bitno” – kaže Franović.

Kao profesor na tome insistira i u komunikaciji sa učenicima. “U školi pored plana i programa koji u ovim uslovima više informativno obrađujemo, insistiramo i molimo učenike da budu fizički aktivni koliko god to mogu. Na platformi koju smo napravili u Pomorskoj školi kačimo određene linkove gdje đaci mogu da pronađu treninge i svako za sebe može pronaći ono što mu najviše odgovara. Znamo da svi nisu podjednakih fizičkih mogućnosti pa onda sami sebi treba da odrede intezitet i dužinu vježbanja. Na internetu se može pronaći sve. To je moja preporuka. Da nađete nešto za sebe - bilo da ste početnik ili sportista, odaberete nivo i dva , tri puta dnevno po 15, 20 minuta, pola sata budete fizički aktivni” – poručuje Franović.

Ono što u radu odnosno komunikaciji sa odbojkašicama praktikuje u posljednje vrijeme jeste takozvani čelendž.

“To je povezivanje odbojkaške tehnike sa tehnikama nekih drugih sportova, gdje se ispoljava njihova agilnost, koordinacija… Za ovu vrstu saradnje su uglavnom zaintersoavne mlađe odbojkašice. U svakom slučaju ono što bih ja poručio svima jeste: Ne sjedite doma nego vježbajte doma” – zaključio je Franović.

Podijeli na: