Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

23.03.2021
1493

DRAŠKOVIĆ: KK LOVĆEN MI PRUŽA SVE ŠTO JE POTREBNO

 

Košarka se u Crnoj Gori organizovano igra od daleke 1947.godine,kada su naše ekipe nastupile na "Turniru gradova" u Rijeci.

Poslije toga održano je i prvo crnorsko prvenstvo uz učešće tri ekipe, "Jedinstva","Arsenala" i "Bokelja", inače prvog kluba na našim prostorima, koji je osnovan u Kotoru.

Košarkaški savez Crne Gore postoji već 66 godina, a kao datum osnivanja slovi 22. februar 1955.

Prvih šest godina predsjednik je bio Milo Vrbica, nosilac "Zlatne značke KSCG-a",naslijedio ga je Ilija Pajević 1961. Cetinjanin koji je bio član klubova "Lovćen" i "Kotor", devet godina bio je na čelu naše kuće košarke, a bio je i prvi predsjednik "Zbora sudija Crne Gore".

Veza Kotora i Cetinja, u košarkaškom smislu, traje i danas.

Nedavno je član "Lovćena" postao mladi košarkaš iz drevnog grada Aljoša Drašković,koji je odličnim igrama skrenuo pažnju trenera kluba iz crnogorske prijestonice.

"Odlično sam primljen u klubu,koji mi pruža sve što je potrebno,treninzi su super,imamo i teretanu,a uspio sam da uskladim školske i sportske obaveze.

Sve se može,kad se hoće.

Momci u klubu su odlični i svi su me prihvatili.

Ima nas i iz drugih gradova,a sa mnom u ekipi je još jedan Kotoranin,Vuk Veljić",sumirao je prve utiske po dolasku u klub talentovani košarkaš.

Aljoša ima 14 godina,a košarkom je počeo da se bavi još od svoje osme godine.

Počeo je u kotorskom klubu "Stars",kojeg sa klupe predvodi legenda crnogorske i jugoslovenske košarke Ivo Petović, zatim je prešao u redove "Kotora",gdje mu je trener bio Momo Knežević, da bi nakon toga obukao dres tivatskog

"Pro basketa".

"Iz tog perioda pamtim utakmicu Kotor-Pro Basket,kada sam za kotorski tim dao 39 koševa.

Najteže mi je bilo igrati protiv Mediterana i Mornara,kada su u pitanju mečevi Južne regije.

Opredjelio sam se za košarku,mada sam u početku trenirao rukomet,džudo i karate",kaže Drašković,čiji je,na žalost pokojni otac Zvonko,ostavio neizbrisiv trag u crnogorskom rukometu,kao igrač i trener.

"Pamtim njegove riječi poslije svake utakmice,savjetovao me da igram brže i pametnije",rekao je Aljoša,koji igra na poziciji pleja.

Od igrača iz NBA lige uzori su mu Lebron Dzejms,Luka Dončić i pokojni Kobi Brajant,a od igrača iz domaćih klubova Nikola Ivanović i Petar Popović iz ekipe Budućnosti.

Kaže da je korona poremetila mnoga takmičenja,koja mu umnogome nedostaju te da bi jednog dana volio da se oproba u dresu Valensije,mada su i Real i Barselona,klubovi koje cijeni.

Želja mu je da jednog dana zaigra u dresu crnogorske reprezentacije,mada je već dobio takav poziv za njegov uzrast,međutim epidemiološka situacija je poremetila akcije nacionalne selekcije.

Aljošina košarkaška priča je tek na početku,no s obzirom na sportski gen koji posjeduje,te da je struka igre pod obručima prepoznala njegov kvalitet,ne sumnjamo da će najljepše stranice tek biti ispisane.

 

 

Podijeli na: