Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

18.12.2019
1072

DEVEDESET GODINA FK IGALO

Svečanom akademijom u Dvorani Park Fudbalski klub Igalo obilježio je 90 godina postojanja. Programom je oživljeno sjećanje na dugu istoriju kluba koji je začetnik fudbalske tradicije u Igalu, uručene su plakete i zahvalnice zaslužnim kolektivima i pojedincima, najavljen veliki projekat za budućnost – izgradnja fudbalskog stadiona u Igalu.

Pored sportista, sportskih radnika, uprave, prijatelja i sponzora kluba, svečanosti su prisustvovali predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić sa saradnicima, predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević i generalni sekretar Fudbalskog saveza Momir Đurđevac, kao i Milan Raičković, generalni sekretar Udruženja klubova Fudbalskog saveza Crne Gore – Jug.

„Opština Herceg Novi sa ponosom ističe da je osnivač Fudbalskog kluba Igalo, kolektiva koji i danas, 90 godina kasnije, značajno doprinosi njegovanju sportskog duha u gradu olimpijaca. Fudbalski klub Igalo je godinama dom za mnoge mlade Novljane. Na terenu Solila stotine mladića naučile su, ne samo kako kontrolisati loptu i nadmudriti protivnika, već i kako poštovati rivale, šta je fer plej i zašto je važno da budeš čestit i plemenit. Sva ljubav Herceg Novog i ove regije prema fudbalu slivala se na stadion uz ušće Sutorine“, kazao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Istakavši da je Fudbalski klub Igalo sinonim za fudbal u Herceg Novom, te da je svojim djelovanjem doprinio i razvoju sportskog turizma, Katić je poručio da će Opština nastaviti da podržava rad ovog sportskog kolektiva.

„U klubu imamo mladu upravu namjerenu da radi na unapređenju uslova, afirmaciji sportista, da obezbijedi finansijsku stabilnost i vitalnost. Želimo da Igalo bude kolektiv koji je u svakom smislu dostojan svoje tradicije, da ostvarimo viziju i 2029. godine vijek postojanja našeg fudbalskog kluba slavimo na novom stadionu, izgrađenom po svim evropskim standardima“, zaključio je predsjednik Opštine i zahvalio se se svima koji su od 1929. godine do danas svoje znanje, umijeće i ljubav ugradili u razvoj Fudbalskog kluba Igalo.

Predsjednik Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević je prilikom preuzimanja plakete za izuzetan doprinos i podršku u razvoju Fudbalskog kluba Igalo čestitao važan jubilej i poručio da se nada povratku kluba u više rangove takmičenja.

„Nadam da će se već sledeće godine Igalo vratiti tamo gdje mu je mjesto, a zašto ne i da u nekom narednom periodu bude prvoligaš, jer su određeni klubovi pokazali da i sa manjim resursima i kapacitetima mogu da budu prvoligaši. Ono što me najviše raduje je što sam pred ovu akademiju dobio informaciju da postoji inicijativa Opštine i kluba za pravljenje stadiona i pratećih pomoćnih terena. Sa ovog mjesta želim da kažem da će Fudbalski savez dati punu podršku za realizaciju toga projekta jer za svaki sport, a naročito fudbal, najvažnija je infrastruktura“, kazao je Savićević.

Plaketu zahvalnosti je predsjednik kluba Dejan Kulinović uručio i Opštini Herceg Novi, Udruženju klubova Fudbalskog saveza Crne Gore – Jug i nekadašnjem igraču, a sada sponzoru kluba Stefanu Vukićeviću.

Predstavljeno idejno rješenje novog stadiona u Igalu

„Fudbalska budućnost Igala nastaviće se na fudbalskom kompleksu od oko 70.000 kvadrata u Igalu“, najavio je tokom svog obraćanja Stefan Vukićević.

On je predstavio urađeno idejno rješenje, prema kojem će glavni stadion imati kapacitet od 2.200 sjedećih mjesta i ispunjavaće UEFA 2 kategoriju standarda, što znači da će biti dovoljan za odigravanje utakmica pretkvalifikacija Lige šampiona, prvog i drugog kola kvalifikacija Lige Evrope, kao i zvaničnih utakmica reprezentacije mlađih kategorija.

U sklopu kompleksa planirana su tri pomoćna terena, kao i jedan teren manjih dimenzija za najlmađe kategorije, a na južnoj strani planirane su smještajne jedinice za igrače i ostalo osoblje.

„Nije potrebno posebno predstavljati benefite koje će Fudbalski klub Igalo zajedno sa gradom i državom imati kada se ovaj projekat ostvari, a upravo zdravom saradnjom Opštine Herceg Novi, države Crne Gore i Fudbalskog Saveza Crne Gore ovaj projekat je i više nego izvodljiv. Klub Igalo postaće regionalni fudbalski centar, rasadnik talenata sa stabilnim finansijama, dok će turizam u našem gradu poprimiti novu dimenziju“, poručio je Vukićević, nakon čega su prisutni imali priliku da pogledaju 3D prezentaciju idejnog rješenja stadiona.

Kulinović: Klub koji je fudbalom ujedinio mještane

O Igalu nekad i sad, o šarmu prohujalih vremena, akterima događaja koji su obilježili rad, o naslijeđu kluba sa Solila govorio je predsjednik Fudbalskog kluba Igalo Dejan Kulinović.

On je izrazio zadovoljstvo što devetu deceniju Fudbalski klub Igalo obilježava u društvu fudbalera koji su stvarali istoriju kluba, sa gostima iz drugih sportskih kolektiva Herceg Novog i šire.

„Fudbalski klub Igalo je bio magnet koji je privukao i ujedinio oko fudbalske igre većinu stanovnika Igala, kasnije i Herceg Novog, premošćavajući sve razlike“, kazao je Kulinović.

Podsjetio je na početke fudbala u Igalu, kada su se mladići okupljali oko fudbalske lopte radi zabave i razbribrige. Kako je kazao, uprava nastoji da otrgne od zaborava priču o istoriji kluba, pa su izdate knjige čiji su autori pokojni Boris Dabović i Nedeljko Kočetanović. Iako postoji problem zbog nedostatka dokumentacije, ove monografije, ali i one koje će u budućnosti biti izdate, predstavljaju dostojno svjedočanstvo o tradiciji Fudbalskog kluba Igalo.

Kulinović je podsjetio na značajne ličnosti i događaje, rezultate kluba, gostovanja i turnire, među kojima se izdvaja Turnir Mimoze. Ističući vaspitnu ulogu, rekao je da je za 90 godina kroz klub na Solilima prošla armija od oko dvije do tri hiljade mladih.

„Može se izvući zaključak da je fudbal u Igalu imao velikih uspjeha i popriličnih padova, ali je vrlo snažno obilježio svoje trajanje i danas je bez obzira na takmičarski rang nezaobilazni dio istorije bokeljskog i crnogorskog fudbala“, poručio je Kulinović.

Kao zaključak, pročitao je riječi lične zahvalnosti nekadašnjih i sadašnjih članova Fudbalskom klubu Igalo: „Hvala ti za sve lijepe i sretne trenutke. Hvala ti za neprospavane noći jer je to ono što čini jedan klub velikim. Želimo ti da stoti rođendan dočekaš u najvećem sjaju i obvećavamo da ćemo se potruditi da tako i bude. Nadamo se da ćeš i dalje ostati, uz ostale sportske klubove u gradu, zvijezda vodilja našoj omladini, u nikad težim vremenima za odrastanje. Vama koji u budućnosti budete nosili boje ovog kluba želimo da poručimo da budete svjesni čiji grb nosite i bez obzira na rezultate mislim da je jedina želja ovog devedesetogodišnjaka da postanete časni i plemeniti ljudi“.

Akademija je započela minutom ćutanja u znak poštovanja svim preminulim igračima i članovima kolektiva koji su dali su važan doprinos radu Fudbalskog kluba Igalo.

Prikazan je kratak dokumentarni film o 90 godina postojanja kluba, urađen u produkciji Radio televizije Herceg Novi, a koji potpisuje novinar Dejan Bijelić.

Uručene su i zahvalnice sponzorima bez čije podrške ne bi bili mogući kvalitetan rad i unapređenje djelovanja kluba: Turistička organizacija Herceg Novi, Vodovod i kanalizacija Herceg Novi, Fakultet za menadžment Herceg Novi, hoteli Olimpija, Lighthouse i Capri, kladionice Lob i Premier, turistička agencija Trend Travel, Art Print, Rent-a-car Ella, Mil-Mont, Okov, diskont pića Koala, Kineska robna kuća, Šeki Nautilus, Al Posto Giusto, restoran Castel Nikšić, restoran Castel Herceg Novi, konoba Feral, Caffe Park Igalo, Beach Bar Peoples, Bristol Igalo i Bife Beograd.

Čestitku uputio i Dragan Džajić

Iznenađenje koje je uprava pripremila za učesnike akademije bila je video čestitka čuvenog jugoslovenskog fudbalera Dragana Džajića: „Želim da čestitam Fudbalskom klubu Igalo 90 godina od osnivanja. Želim im u narednom periodu dobre rezultate, a u dogledno vrijeme da budu članovi u nekom višem rangu. Jako volim taj kraj, često samo dolazio i sa Crvenom Zvezdom, i nadam se da će moj sledeći dolazak u Igalo i Herceg Novi biti obilježen i uspjesima Igala, da će Igalo postati član u prvom redu Druge lige, a kasnije mu želim da napreduje i postane stalni član Prve crnogorske lige“.

 

 

Podijeli na: