Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Sport

19.09.2021
1313

AUTOMOBILIZAM-VASILIJE JAKŠIĆ PRVI U BUZETU U SVOJOJ KLASI

Dvostruki šampion CEZ-a iz Kotora Vasilije Jakšić bio je u generalnom plasmanu nakon prve vožnje sa svojim Mitsubišijem deseti.

U drugoj je bio vodeći ukupno na pola trke koja je potom prekinuta zbog loših vremenskih uslova i jakih pljuskova, pa je bodovana samo prva trka. U nadmetanju za šampionat Evrope uspješno je sa Hondom debitovao i njegov stariji brat Milan trećim mjestom u svojoj konkurenciji.

Vremenske neprilike nijesu dozvolile da se svi učesnici 40. medjunarodne brdske auto trke u Buzetu iskažu kroz dvije vožnje na stazi dugačkoj pet kilometara.

Jako nevrijeme praćeno kišom zaustavilo je drugu vožnju napola a u momentu prekida karavan učesnika iz više od deset zemalja sa prve pozicije predvodio je kotorski sportski vozač Vasilije Jakšić od koga su do tog momenta bila sporija 92 takmičara.

Organizatori prestižne manifestacije odlučili su da iz bezbjednosnih razloga prekinu drugu vožnju, tako da je bodovana samo prva u kojoj je Vasilije bio najbrži u svojoj klasi N + 3000 a deseti u generalnom plasmanu u konkurenciji znatno jačih vozila.

Trijumfovao je Italijan Kristijan Merli sa prototipom Osela, inače rekorder staze iz 2017. godine, ispred dvojice zemljaka Simonea Fadjolia i Pjera Lotinija.

U prvoj vožnji Francuz Sebastijan Petit zauzeo je četvrto a Čeh Miloš Beneš peto mjesto.

Od automobilista iz regiona brži od Vasilija bio je samo Zagrepčanin Domagoj Pereković na devetoj poziciji sa duplo jačim Mitsubišijem Evolucije 9.

"Zadovoljan sam svojim prvim učešćem u Buzetu. Pobijedio sam u svojoj klasi a nijesam mnogo zaostao za ovim jakim i prejakim automobilima. Žao mi je što nije okončana druga vožnja, mada je i u prvoj bilo promjenljivo na stazi čas mokro čas suvo. U jednoj krivini imao sam izlijetanje, ali sam nastavio i stigao do cilja u vremenu 2:45,854. Manje od sekunde bio sam sporiji od Perekovića,čiji Mitsubiši ima 850 konjskih snaga a moj oko 450",ističe kotorski majstor sportske vožnje Vasilije Jakšić.

U konkurenciji 187 vozača koji su završili prvu trku veoma dobar plasman ostvario je i stariji od braće Jakšić Milan, koji je Hondom na svojoj petoj trci u karijeri postigao vrijeme 2:58,144 i zauzeo ukupno 25.mjesto a treće u svojoj konkurenciji.

 

Željko Šoć, Radio Crne Gore

Foto: TVCG

 

Podijeli na: