Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.07.2020
618

ŽENSKA POLITIČKA MREŽA – POVEĆATI UČEŠĆE ŽENA U POLITICI

Ženska politička mreža mreža uputila je pismo predsjednicima i predsjednicama političkih partija, povodom parlamentarnih izbora zakazanih za 30. avgust. 

U pismu stoji:

 Poštovani/a, 

Ženska politička mreža je, u ovo vrijeme prošle godine, na sjednici Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, predstavila svoje predloge amandmana na Zakon o izboru odbornika i poslanika čiji je cilj povećanje učešća žena u politici. Sjednica na kojoj su predstavljeni zahtjevi za izmjenu izbornog zakonodavstva je bila finale višegodišnjeg rada političarki, aktivistkinja uz podršku UNDP-a i Delegacije EU i kruna trogodišnjeg rada Ženske političke mreže.

Kao što znate, tome su prethodili susreti sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori od kojih smo tražile podršku da se izborni zakon izmijeni na način da na izbornim listama bude najmanje 40% osoba manje zastupljenog pola, uz raspored na listi koji podrazumijeva najmanje jednog u grupi od tri kandidata. 

Na naše zadovoljstvo gotovo svi lideri su prihvatili ovaj predlog koji je i uvršten u Predlog Zakona o izboru poslanika i odbornika, a koji, nažalost, nije usvojen. 

U svijetlu predstojećih izbora, koji će se održati 30. avgusta 2020. godine, očekujemo da potvrdite svoj iskazani demokratski potencijal i političku mudrost i dokažite svoju odlučnost da doprinesete procesu demokratizacije na način što ćete prilikom utvrđivanja liste ispoštovati zahtjeve Ženske političke mreže i konačno potvrditi da imate neophodne osobine lidera 21. vijeka. 

Ženska politička mreža i naši partneri iz EU i UN će pažljivo pratiti zajedno sa crnogorskom javnošću, način kreiranja izbornih lista i mjeru političke dosljednosti svih političkih subjekata sa kojima smo se sastali. 

Uvjerene da je Vaša podrška bila izraz iskrene političke volje i dostignutog demokratskog kapaciteta Vaše partije, unaprijed se radujemo što ćemo biti u prilici da tokom ovog izbornog procesa konstatujemo ostvarene pomake i slavimo ih kao zajedničke uspjehe. 

U nadi da ćete ostati dosljedni i dati svoj puni doprinos demokratizaciji crnogorskog društva kroz povećanje političke zastupljenosti žena, 

Srdačno Vas pozdravljamo, 

Marija Maja Ćatović i Snežana Jonica 

Koordinatorke Ženske političke mreže za političku participaciju

Podijeli na: