Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

24.03.2023
266

ĐUKANOVIĆ: UĆI ĆEMO U EU I IMATI PROSJEČNU PLATU OD 1.500 EURA

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović i predsjednički kandidat na predstojećim izborima, u razgovoru sa građanima na tribini u Zagoriču kazao je da je cilj svake odgovorne politike poboljšanje životnog standarda, i naglasio da se do tog cilja mora doći na odgovoran način a ne manipulacijama i sijanjem iluzija.

„Kad Crna Gora postane članica EU, realno je da prosječna plata bude 1.500 eura. Do toga dolazimo realizacijom reformi i ulaskom u članstvo u EU. Ovo je realno, sve ostalo opasno prijeti da ovu zemlju uvede u bankrot. Ovakvom politikom kakva se sada vodi, ova zemlja teško može izbjeći bankrot do kraja 2023“, kazao je Đukanović.

On je rekao da moramo da vodimo računa o jednoj bitnoj činjenici.

„Koliko god je bila važna visina plata i penzija, to nije ipak kompletan životni standard. Jako je važno kakav je nivo zdravstvene usluge, kakvo je obrazovanje...“

Đukanović je posebnu pažnju posvetio položaju penzionera, koji su najviše pogođeni inflacijom i dodao da se njihov status mora poboljšati. On je ukazao da su penzije minimalno korigovane ili da nijesu uopšte.
„Sto dvadeset hiljada penzionera danas ima mnogo veći problem nego što su ga imali prije ovoga perioda“, kazao je Đukanović.
On je objasnio da se ovakvim vođenjem javnih finansija stvara inflacija, koja je u ovom trenutku najveća od nezavisnosti.
„Danas je u Evropi inflacija 9 posto a u Crnoj Gori 17,2! Ta inflacija pogađa sve, ali najdrastičnije penzionere, ljude koji su časno odradili svoj životni vijek, dali to što su znali i umjeli da bismo mi danas imali temelje države Crne Gore. Nekada je penzija bila na nivou 57 posto prosječne plate, a sada je 50“, kazao je predsjednik.
Đukanović je rekao da se manipulanti koji populizmom žele da steknu političke poene poigravaju sa sudbinom ljudi.
„Ne dajmo se zavarati, ne dajmo manipulantima da nam iluzijama stvaraju nerealna očekivanja. Politika ne smije biti vještina manipulacije ljudima, ona je odgovorna javna djelatnost“, naglasio je Đukanović, navodi se, između ostalog u saopštenju Demokratske partije socijalista Crne Gore.


 

Podijeli na: