Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

31.03.2022
1282

ZBK: SREDSTVA NAMIJENJENA KULTURNIM MANIFESTACIJAMA DA SE TRANSPARENTNO TROŠE KROZ JAVNE USTANOVE, NIKAKO U PRIVATNE DŽEPOVE

Na današnjoj press konferenciji velike narodne koalicije „Za budućnost Kotora“ održanoj u palati Bizanti bilo je riječi o organizaciji kulturnih manifestacija u Kotoru. Kako su kazali iz ove koalicije, neslaganje oko pomenute teme samo je kap koja je prelila čašu i stavila tačku na koalicioni sporazum potpisan između konstituenata vlasti.
„To je samo jedan od razloga nefunkcionisanja lokalne vlasti koja je donijela građanima izbornu pobjedu 30. avgusta“ – kaže Željko Knežević, odbornik Nove srpske demokratije (NSD) u SO Kotor.
Konferenciji su prisustvovali i: Vladimir Potpara, predsjednik OO NSD Kotor, Slobodan Bobo Lazović, odbornik PZP, Natalija Krivokapić ispred DNP-a, Milivoj Samardžić, predsjednik OO Pokreta za promjene, Niko Klopan, potpredsjednik OO Nove srpske demokratije i Dejan Štilet, predsjednik OO Prave Crne Gore.
Oni su naveli da se od 2012. godine Potpara kao opozicioni odbornik, a kasnije (2016.) i kao dio pozicije, borio za to da Kulturni centar „Nikola Đurković“ postane krovna institucija za organizovanje kulturnih manifestacija u Kotoru. Tada, podsjećaju, direktor Kulturnog centra nije bio iz redova koalicije „Za budućnost Kotora“ (ZBK).
„Ovaj problem je dominantno uticao da gospodin Jokić pravi koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Mi smo uradili sve da dođe do dogovora“ – ističe Potpara i podsjeća da  problem oko organizacije kulturnih manifestacija od posebnog značaja za Kotor, traje duži niz godina.
Govoreći hronološkim redom od 2016. godine pa do danas, Potpara kaže da su pokušali riješiti problem održavanja kulturnih manifestacija pod okriljem Kulturnog centra.
„Tada smo svi imali stav da Centar za kulturu mora postati krovna institucija kulture u našem gradu. U aprilu 2017. godine na koalicionom sastanku koji je održan u palati Bizanti, donešen je zaključak da, pošto nemamo dovoljno vremena za organizaciju kulturnih manifestacija, još te godine kulturne manifestacije u gradu organizuju nevladine organizacije koje su to radile od 2003. godine. Moram istaći da smo mi bili protiv, ali smo pristali uz čvrsto obećanje da krajem avgusta krenemo u reorganizaciju Kulturnog centra i da u punom kapacitetu 2018. godine – ova ustanova bude organizator pomenutih manifestacija. U junu 2017. godine sam dobio poziv od vlasnika tih nevladinih organizacija i Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) za sastanak koji sam odbio, jer sam znao šta je tema. Njima sam telefonski iznio naš stav“ – priča Potpara.
Prema njegovim riječima, u tom periodu predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, funkcioner Demokratske Crne Gore u Kotoru, obavlja intezivne razgovore i pregovore sa predstavnicima pomenutih NVO i Fondacije KFPD.
„Od tada gospodin Jokić mijenja stav i svim sredstvima se zalaže da ove NVO i Fondacija i dalje organizuju kulturne manifestacije. Koji je razlog što je gospodin Jokić promijenio mišljenje, neka građani sami presude. I 2017. godine imamo upozorenje Ministarstva kulture da oni neće finansirati NVO i fondacije, već isključivo javne ustanove. I pored toga, gospodin Jokić se oglušio o upozorenje i nastavio po starom“ – navodi Potpara.
On podsjeća da 2018. godine na sjednicama SO Kotor nije usvojen Program kulturnih manifestacija, već da biva usvojen tek 2019. kada vlast u Kotoru preuzima DPS.
 
„Program kulturnih manifestacija se ne usvaja 2018. godine iz razloga što nisu imali našu saglasnost, a gospodin Jokić je forsirao svoje “štićenike” i novac usmjeravao njima. Po našem mišljenju ima elemenata krivične odgovornosti jer Jokić zloupotrebljava svoj položaj i na svoju ruku, bez ikakvih odluka, prebacuje sredstva Fondaciji i NVO. Mišljenja smo da je ovo posao za istražne organe. Godine 2019. izglasan je Program kulturnih manifestacija po preuzimanju vlasti DPS-a pajserom. I gle čuda i oni pokušavaju da organizaciju manifestacija prebace u Kulturni centar.
Uradili su dosta posla, ali lobiranjem u vrhu DPS-a Podgorica došao je usmeni nalog predstavnicima DPS-a na lokalu da se odustane od toga“ – kaže Potpara.
On podsjeća da od 2020. godine vlada pandemija koronavirusa zbog koje su aktivnosti svedene na minimum. Te godine, podsjeća on, DPS ima vlast u našem gradu.
„Sljedeće godine (2021.) mi preuzimamo vlast. I dalje traje pandemija koronavirusa, opet imamo malo vremena za organizaciju manifestacija. Po Programu kulturnih manifestacija koji smo mi usvojili, NVO i Fondacija organizuje pomenute manifestacije, opet uz dogovor da krajem avgusta 2021. godine krenemo u reorganizaciju Kulturnog centra sa ciljem da isti preuzme organizaciju tih manifestacija 2022. Od tada do danas traje opstrukcija Jokića sa ciljem da ne dođe do promjena, već da se i dalje nastavi organizacija od strane njegovih štićenika. Oni više nisu NVO i Fondacija, već preduzeće  sa ograničenom odgovornošću DOO“ – navodi Potpara.
On ističe da su u novembru i decembru prošle godine, u cilju prevazilaženja problema, održana dva sastanka sa Vladimirom Jokićem i Špirom Vulovićem, predsjednikom Kluba odbornika Demokrata i potpredsjednikom SO Kotor.
„Na tim sastancima smo bili toliko prevareni od strane gospodina Jokića, da smatramo taj njegov postupak u sami vrh nemorala i nečovječnosti. Dok smo pregovarali kako da Kulturni centar organizuje pomenute manifestacije, Jokić krijući od svih političkih stranaka - konstituenata vlasti, bez znanja, kako sami tvrde, predstavnika Demokratske Crne Gore, svog opštinskog odbora, potpisuje sporazum u korist DOO.
Potvrdu svemu tome dobijamo od gospodina Špira Vulovića koji je prisustvovao sastancima i kleo se da nije znao da je Jokić potpisao sporazum. Čak mi je obećao da će ispitati koja je pozadina potpisivanja sporazuma. Na sastanku koalicije, prije mjesec dana Jokić se nije pojavio. Pitao sam predstavnike Demokrata da li su upoznati sa sporazumom i oni su to potvrdili“ – priča Potpara.
On ističe i da Jokić preko sredstava informisanja „targetira“ dva odbornika ZBK Željka Kneževića i Boba Lazovića.
 
„Bavi se politikanstvom i prevarom, ne pominjući ni jednom riječju Sporazum, optužujući ih da rade protiv interesa građana Kotora jer ne žele da podrže njegov predlog da svome DOO društvu u naredne 4 godine „upumpa“ oko 4 miliona eura“ – kaže Potpara.
 
Kako navodi, prema finansijskom planu Kulturnog centra za 2022. godinu. Da bi došlo do organizacije manifestacija u Kulturnom centru potrebno je duplo manje sredstava nego što je tražilo pomenuto društvo.
 
„Ako to prevedemo na narednih 5 godina, koliko je gospodin Jokić potpisao, to su otprilike 2 miliona uštede u budžet Opštine Kotor i Republike Crne Gore. Da bi spriječili gospodina Jokića u njegovim namjerama, gospoda odbornici Lazović i Knežević daju amandman na budžet sa ciljem da se sredstva usmjere u Kulturni centar i da Jokić kao nalogodavac budžeta ne može sredstva prebaciti DOO društvu.
Kazali smo u našim ranijim obraćanjima i saopštenjima, kada se sve ovo ispuni, kadar NSD –a koji je sada u Kutlurnom centru na čelu sa direktorom, daće ostavku i prepustiti upravljanje Demokratama da se ne bi spekulisalo, kao što je gospodin Jokić više puta radio, govoreći da mi želimo da privatizujemo Kulturni centar.
 
Poštovani građani, nama je sve jasno i nadamo se da imamo podršku od vas za ovo što radimo“ – poručuje Potpara.
 
On ističe da je Jokić čuvao Sporazum, koji je potpisao na period od pet godina, pod velom tajnosti.
 
„Da je Jokić imao i malo namjere da postignemo dogovor, ne bi pošao i ne bi insistirao i vršio pritisak na Ministarstvo prosvjte, nauke, kulture i sporta da potpiše Sporazum na 5 godina.
Predsjednik Opštine Kotor pregovara o reorganizaciji Kulturnog centra, o organizaciji kulturnih manifestacija od strane Kultrunog centra ili neke druge javne ustanove koja bi se možda formirala, a krijući od svih nas potpisuje Sporazum u petogodišnjem periodu u korist Festivala od 2022. zaključno sa 2026. godinom“ – kaže Potpara.
 
Ovaj sporazum je, prema njegovim riječima, potpisan 29. oktobra prošle godine.
 
„On krije Sporazum i u protokol Opštine Kotor ga zavodi tek 24. novembra, skoro mjesec dana nakon potpisivanja.
U ovom sporazumu u članu 3. stoji da Festival ima Savjet koji broji 7 članova. Od toga dva člana su predstavnici Ministarstva, imaju 2 predstavnika Opštine Kotor i 3 predstavnika Festivala.
Predstavnici Opštine Kotor su Ognjen Vukasović, sekretar Sekretarijata za opštu upravu, Tatjana Kriještorac sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti“ – kaže Potpara.
 
Kako navodi, član 4 pomenutog sporazuma kaže: „Savjet festivala blagovremeno utvrđuje godišnji program festivala“.
Stav 2 člana 4 „blagovremeno utvrđuje godišnji budžet festivala iz izvora Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Opštine Kotor za narednu kalendarsku godinu“.
 
„Tatjana Kriještorac i Ognjen Vukasović rade na predlogu budžeta za tu kalendarsku godinu, potpisuju taj predlog budžeta od strane DOO društva i onda ga šalju u Opštinu Kotor, odnosno sami sebi.
Tatjana Kriještorac, potpisnica i članica Savjeta Festivala, šalje taj prijedlog sebi kao sekretarki Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. Onda Kriještorac stavlja potpis i to šalje u SO Kotor koja će to izglasati i samim tim omogućiti gospodinu Jokiću da svome DOO društvu prebacuje sredstva iz budžeta Opštine Kotor.
Još licemjerstva od strane Demokrata, ovdje izuzimam Tatjanu Kriještorac jer ona je rekla da je nestranačka ličnost, na zadnjim sastancima koje smo imali prije dvadesetak dana… S obzirom da Jokić nije imao hrabrosti da dođe i da se suoči sa nama, predstavnici su bili Ognjen Vukasović i Tatjana Kriještorac, Špiro Vulović itd. Dakle članovi Savjeta koji su potpisali Sporazum na 5 godina opet se pojavljuju da pregovaraju sa nama oko reorganizacije Kulturnog centra i vraćanja organizacije tih manifestacija u javnu ustanovu“ – ističe Potpara.
 
Kako navodi, direktor i vlasnik pomenutog Drušva sa ograničenom odgovornošću je Ratimir Martinović, izvršni direktor je Petar Pejaković, izvršni producent je Viktor Varoši.
 
„Gospodin Jokić je bio u stanju da napravi koalciju sa onima koji su ga pajserom makli sa mjesta predsjednika Opštine 2019. godine, samo da ostane finansiranje DOO društva u narednih pet godina.
Sa ovim je sve rekao o sebi, a mi ćemo se truditi i uspjećemo uz pomoć naših sugrađana, da se sredstva namijenjena kulturnim manifestacijama transparentno troše i to kroz javne ustanove, a nikako u privatne džepove“ – poručuje Potpara.
 
On ističe i dopis Ministarsva prosvjete, nauke, kulture i sporta koji je, kaže on, Jokiću upućen 24. 03. 2022. godine, dan nakon održavanja sjednice SO Kotor. Kako kaže Potpara, u dopisu je Jokić upozoren o primjeni Zakona o kulturi.
 
„To znači da mora uraditi reorganizaciju Kulturnog centra i sve kulturne manifestacije “prebaciti” u organizaciju javnih ustanova“ – navodi Potpara.
 
Lazović objašnjava da se koalicioni pregovori održavaju na inicijativu ZBK-a.
 
„To iz razloga što smo se bojali da će i ova godina biti propuštena za dogovor i da kulturna dešavanja ponovo neće biti pod okriljem Kulturnog centra. U momentu najintenzivnijih pregovora koji su trajali u novembru i decembru, gdje smo postigli skoro potpunu saglasnost, došli smo do informacije da je Jokić potpisao pomenuti sporazum, a istovremeno smo saznali da je NVU raspisalo javni konkurs za prijavu pozorišta koja će učestvovati na sljedećem jubilarnom KFPD. Osnovna intencija naših pregovora je bila da, s obzirom da imamo kulturnu ustanovu čiji je osnivač Kulturni centar, da izbjegnemo prostor za neke koruptivne radnje, koje su uvijek moguće ako sredstva iz budžeta odvajate privatnom preduzeću ili NVO ( i tu smo imali apsolutnu saglasnost Jokić i mi).
Međutim, dok smo se mi dogovarali, Jokić je iza naših leđa potpisao sporazum, dojavljeno je da se raspiše Javni konkurs za sljedeći Festival i tu je praktično stavljena tačka na naše dogovore“ – kaže Lazović.
 
Kako ističe, Nacrt budžeta Opštine Kotor za 2022. godinu stavljen je na javnu raspravu bez konsultacije sa koalicijom ZBK.
 
„To su bile osnovne zamjerke, a Centar za kulturu je bila samo kap koja je prelila čašu.  Politički zemljotres koji se dogodio prije par dana, po mom mišljenju, svojevrsna je katarza za građane Kotora jer je samo potvrdio onu staru izreku da su “u laži kratke noge”, odnosno imamo epilog da su informacije koje smo mi podijelili sa javnošću prije više od dva mjeseca, ustvari tačne. Tada smo dobili informaciju ko je pregovarao sa kim. S druge strane je građanima Kotora otvorio oči jer je pokazao da su naši koalicioni partneri ili saradnici spremni “praviti pakt i sa crnim đavolom”, samo kako bi ispunili svoje političke ciljeve i ostali duboko “zavaljeni” na svojim političkim pozicijama“ – ističe Lazović.
 
On je negirao izjave iz javnosti da je na pomolu saradnja DPS-a i DF-a. On je kazao i da on neće davati legitimitet sadašnjem sastavu SO Kotor.
Kao problem između koalicionih partnera naveo je i slučaj ostavke Pavla Popovića.
 
„Vrlo je simptomatično da oni koji najviše koče donošenje odluka su upravo naši koalicioni partneri koji na sve načine pokušavaju da gospodin Popović ostane odbornik u lokalnom parlamentu“ – pojašnjava Lazović.
 
Potpara rješenje trenutne političke situacije u Kotoru vidi u vraćanju mandata odbornika koji su napustili svoje stranke.
Ako ne dođe do toga, kaže Potpara, jedino ispravno rješenje su novi izbori.
 
„Ovu priču potkrjepljuju dokumenta, a ne riječi gospodina Potpare i Lazovića“ – kaže predsjednik OO Prave Crne Gore Dejan
Štilet.
 
Kako su kazali, današnja konferencija za novinare koalicije ZBK samo je jedna u nizu planiranih, kako bi javnost bila upoznata sa svim problemima zbog kojih, kako kažu iz koalicije, trenutna vlast u Kotoru ne funkcioniše. 

 

Podijeli na: