Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

02.06.2023
278

ZBCG: ZA RAZVOJ CRNE GORE KLJUČNO ZAVRŠITI AUTO-PUT

U razgovoru sa predsjednikom NSD Andrijom Mandićem, potpredsjednicom Simonidom Kordić i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem, predstavnici kineskih kompanija CREC I SPIC izrazili su spremnost za ulaganje u ključne infrastrukturne i energetske projekte u Crnoj Gori u vrijednosti od 5 milijardi evra i obezbijede njihovo finansiranje. Dakle, bitno je istaći da se Crna Gora neće dodatno zaduživati jer je već prezadužena, već će kineske kompanije za ove projekte obezbijediti sredstva. 

Mandić je naglasio da je za razvoj Crne Gore ključno završiti auto-put koji će povezati Luku Bar i našu zemlju sa Beogradom i Budimpeštom i omogućiti direktnu vezu sa industrijskim srcem Evrope. 

"Naš najveći razvojni i izvozni potencijal su obnovljivi izvori energije i veoma je važno što postoji spremnost kompanija da izgrade auto-put, dvije solarne elektrane i dodatnu prenosnu mrežu unutar CG i ka EU, čime bi se omogućilo da viškove energije možemo izvoziti", kaže Mandić. 

Objašnjava da će država zaokružiti svoj glavni savremeni putni pravac i razviti najsnažniju i najprofitabilniju privrednu granu bez ikakvih novih kredita.

"Naši ljudi iz EPCG, CEDIS-a i Solar gradnje su već pokazali kako se može raditi u interesu građana, a kao dio nove Vlade, u saradnji sa zainteresovanim kompanijama, donijećemo Crnoj Gori završen auto-put i nove elektrane u ukupno poboljšan standard građana, kroz investicije koje će premašiti sve što je u poslednjih 30 godina ovdje uloženo", naglašava on i dodaje: 

"Vrijeme uzimanja velikih kredita, ugrađivanja pojedinaca u državne investicije je prošlo, sada je vrijeme da razvijemo Crnu Goru, sve njene realne potencijale i da od toga korist imaju građani, a ne mešetari naslonjeni na Vladu ili unutar nje", zaključuje Mandić.

 

MEDIJSKI TIM ZBCG 

Podijeli na: