Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

25.02.2020
1313

ZAVRŠENO 37. ZASIJEDANJE GRADSKOG PARLAMENTA, UČEŠĆE UZEO I SDP

Odbornici gradskog parlamenta su na današnjem, 37. zasijedanju usvojili Odluke o kupovini zemljišta-kat. parc. 2370/2 KO Dobrota I radi privođenja namjeni saobraćajnice planirane DUP-om Dobrota, utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju dijela nepokretnosti označene kao kat. parc. 514 KO Sutvara u cilju proširenja lokalnog, nekategorisanog puta shodno DUP-u Radanovići, utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti označene kao kat. parc. 302/3 KO Prčanj I radi rješavanja imovinsko pravnih odnosa na saobraćajnici izgrađenoj shodno DUP-u Prčanj, te prodaji zemljišta kar. parc. 2050 KO Dobrota I radi dokompletiranja urbanističke parcele.

Produžen je rok zakupa Turističkoj organizaciji Kotor za kameni kiosk, za anagrafski broj 328 Stari grad, anagrafski broj 315 i 315a Stari grad, NVO Bokeljskoj mornarici, HGD-u, a u dugoročni zakup izdaće se poslovne prostorije Crvenog krsta (dobrovoljni davaoci krvi) i Lovačkog udruženja Kotor.

Prihvaćena je Odluka o utvrđivanju lokacije za izgradnju saobraćajnice u Dobroti, kod Školskog centra, a inicijativu za njeno donošenje podnijela je kotorska Direkcija za uređenje i izgradnju. Glavni cilj, kako se čulo, je obezbjeđenje nesmetanog odvijanja saobraćaja u zoni škola, čime bi se povećala bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a naročito učenika. Odbornik DPS-a Dejan Adžić smatra da ova odluka predstavlja pokušaj rješevanja saobraćajne gužve kod Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” i Školskog centra, koja je naročito izražena u jutarnjim satima. Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je ovom prilikom saopštio da je urađeno idejno rješenje, dobijena saglasnost Savjeta roditelja Srednje pomorske škole i Gimnazije, te da se ubrzano radi na izradi glavnog projekta i njegovoj reviziji.

Prihvaćena je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter “Radio Kotor”, Odluka o ustupanju na privremeno korišćenje nepokretnosti Javnoj ustanovi Dom starih “Grabovac” u Risnu, o realizaciji usluge podrške za život u zajednici-pomoć i njega starih lica u kući, o stavljanju van snage Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenih potreba lokalnih funkcionera i rukovodećih lica lokalne uprave.

Većinom glasova odbornika usvojene su: Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda radi prodaje motornih vozila u vlasništvu Opštine Kotor i Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, izmjenama i dopunama Odluke o socijalnim davanjima, o bližim kriterijumima za ostvarivanje prava na socijalno stanovanje lica u stanju socijalne potrebe.

Odbornicu Brunu Lončarević zanimalo je da li je stambena jedinica koja već više godina postoji u Radanovićima  tehnički primljena i kada će biti formirana komisija koja će se baviti ovog problematikom, te kada će biti raspisan konkurs za dodjelu stanova za socijalno stanovanje. Predsjednik Opštine Željko Aprcović je u odgovoru odbornici Lončarević rekao da je zgrada bila završena 2016. godine i tada bila spremna za tehnički prijem. Nažalost, nedostajao je pravni akt kojim bi se utvrdili kriterijumi za korišćenje prostora za lica u stanju socijalne potrebe. “Sada je odluka pred nama, a komisija će biti vrlo brzo formirana”; poručio je Aprcović.

Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o podsticajima za razvoj poljoprivrede. Nacrt Odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu, biće na javnoj raspravi u trajanju od 15 dana. Kako je kazala sekretarka opštinskog Sekretarijata za preduzetništvo, komunalne poslove i saobraćaj Tamara Lompar, inicijativu Ženske političke mreže (ŽPM) da se u lokalnim samoupravama izdvoje posebne budžetske linije za pomoć ženskom preduzetništvu podržala je i Opština Kotor, na način što je u budžetu za ovu godinu obezbijedila sredstva za podsticaj ženskog preduzetništva. Sredstva koja su planirana za tekuću godinu u iznosu od 15 000 eura (budžet skeretarijata-linija 43143 transferi za žensko preduzetništvo) nisu velika, ali ipak predstavljaju ohrabrenje za ulazak žena u preduzetničke vode. Predsjednik Opštine Željko Aprcović obećao je ovom prilikom veći nivo novčanih sredstava za narednu godinu koji će omogućiti da kroz preduzetništvo žene pokažu svoju kreativnost i zarade novac.

Odbornica SDP-a Tena Božović skrenula je pažnju predsjedniku SO Kotor Jovu Suđiću na to što je, kako smatra, na početku zasijedanja lokalnog parlamenta, propustio da da objašnjenje zbog čega je uklonjena tačka “Izbor i Imenovanja” koja je prvobitno bila uvrštena u dnevni red današnje gradske skupštine. “Mislim da je danas bilo i vrijeme i mjesto da se u okviru te tačke dnevnog reda odredi, tj. opunomoći predstavnik Opštine Kotor u ime većinskog vlasnika akcija u AD Luka Kotor koje je zakazalo vanrednu skupštinu akcionara za 16. mart. Prethodni gradonačelnik Vladimir Jokić uzurpirao je ovlašćenja skupštine, prekršio Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut, te samovoljno, mimo zakona, donio određene odluke, kojima je nanio određene štete opštini Kotor”, izjavila je Božović.

Predsjednik SO Kotor Jovo Suđić je pojasnio da je materijal za ovu tačku dnevnog reda dobijen jutros. “Shodno Zakonu, Statutu i Poslovniku, najmanje tri dana prije održavanja skupštine treba da se podnese zahtjev za dopunu i izmjenu dnevnog reda. O tome smo razgovarali jutros na kolegijumu i dogovorili da ovu tačku ne uvrštavamo u dnevni red sjednice, već da zakažemo posebnu, na kojoj će se raspravljati samo o ovoj tački”, saopštio je Suđić.   

Predsjednik opštine Kotor Željko Aprović je izrazio zahvalnost odbornicima Socijaldemokratske partije (Teni Božović i Goranu Brguljanu) što su nakon više mjeseci danas sjeli u skupštinske klupe, kako bi zajedno razmijenili argumente u vezi sa različitim temama. 

Nacrti Odluka o utvrđivanju lokacije za izgradnju TS 10/0,4 kV; 1x630 kVA “Vranovići sa uklapanjem u SN i NN mrežu, te izmjeni Odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju DTS-M 10/0,4kV 1x360kVA “Butiko” biće na javnoj raspravi u trajanju od 15 dana. Toliko će trajati i javna rasprava povodom Nacrta Programa zaštite i očuvanja Područja Kotora za 2020. godinu. Kako je navela sekretarka opštinskog Sekretarijata za zaštitu prirode i kulturne baštine Bojana Petković, Program zaštite obuhvata šest projekata: izradu Studije zaštite i revitalizacije Špiljara (25.000 eura), izradu Studije zaštite Vrmca (12.000 eura), restauraciju orgulja u crkvi Blažene Djevice Marije -Pomoćnice kršćana na Mulu (40.000 eura), zaštitu Crne topole na Trgu od kina (3.000 eura), izradu informativnih tabli za kulturna dobra (5 000 eura), te izvođenje radova na uređenju platoa i stolarije Muzeja Perast (30.000 eura). 

Odbornička pitanja, u ime kluba SDP-a, postavila je Tena Božović. Zanimalo je kada će saobraćajnica u naselju Rakite ponovo biti dvosmjerna, što se dešava po pitanju postavljanja ulične javne rasvjete na starom putu u Škaljarima (na potezu Gospa od snijega-kanicama do Kuzmana), devastacije lokalnog puta Kotor-Lepetane, a predsjedniku Opštine Kotor Željku Aprcoviću upućeno je pitanje koje se donosi na razlog smanjenja obima radova na zimskom bazenu. 

Odbornici gradske skupštine danas nisu razmatrali: Predlog Odluke o davanju saglasnosti na zaključenje poravnanja u parničnom postupku Posl. Br.P.961/19, Program rada i finansijski plan Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu za 2020. godinu, te Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Strategiju razvoja sporta za period 2020-2021. godina (povučene tačke dnevnog reda).

Podijeli na: