Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

07.10.2020
682

URA: NOVČANA POMOĆ EU OLAKŠAĆE EKONOMSKU KRIZU I U CRNOJ GORI

Pomoć Evropske unije (EU) u vidu devet milijardi eura koje planira da investira u Zapadni Balkan, značajno će pomoći i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, ocjenjuju iz Građanaskog pokreta URA.

 Kažu da će taj novac biti uložen u velike projekte na polju saobraćaja, energetike, kao i zelene i digitalne tranzicije.

 “Evropska komisija predstavila je ekonomsko-investicijski plan za zemlje Zapadnog Balkana, koji predviđa do devet milijardi eura pomoći za sljedeće sedmogodišnje razdoblje. Plan predviđa deset glavnih inicijativa za ulaganje u glavne putne i željezničke veze u regiji, obnovljive izvore energije i prelaz sa uglja, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisija stakleničkih plinova, kao i infrastrukturu za upravljanje otpadom i otpadnim vodama”, kazali su iz URE.

 Napominju da se, između ostalog, jedna od tih deset investicionih inicijativa odnosi na dovršetak putne povezanosti od Hrvatske do Grčke, odnosno plavi auto-put preko Crne Gore i Albanije.

 ,,Među deset prioritetnih inicijativa je i obnova pruge Beograd - Bar, povezivanje Sarajeva i Podgorice, kao i izgradnja hidrocentrala u Crnoj Gori. Novcem Evropske unije finansiraće se i izgradnja centra za zbrinjavanje otpada”, navode iz URE.

 Ističu da će buduća ekonomska saradnja sa Evropskom unijom učvrstiti veze Crne Gore sa evropskom zajednicom.

 ,,Evropa je i sa ovim paketom pomoći pokazala da je jedan od najvećih partnera Crne Gore, kao i da je buduće članstvo u Evropsku uniju naš neupitan spoljno-politički cilj. Ovo je prilika da putem evropskih integracija krenemo još snažnije”, navode oni.

 Osvrnuli su se i na primjer susjeda iz regiona, Hrvatske, koja će se, uz pomoć Evropske unije, u narednom periodu lakše oporavljati od ekonomske krize izazvane pandemijom virusa COVID19.

 ,,Evropska komisija je još u maju ove godine predstavila plan pod nazivom _EU sljedeće generacije_, koji ima planiranih 750 milijardi eura podrške članicama. Za Hrvatsku je predviđeno nešto više od 10 milijardi eura, od čega su 7,3 milijarde bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući krediti. Krediti će biti povoljniji, jer se odobravaju na nivou cijele EU, a ne za svaku državu pojedinačno, dok je vremenski period važenja ovih mjera četiri godine. To je samo još jedan od dokaza koliko je dobro biti članica Evropske unije u kriznim situacijama poput ove sadašnje”, navode iz ove partije.

 Kako kažu, predstoji težak period, za čije će prevazilaženje biti potrebno pregalaštvo svih subjekata u društvu.

 ,,To je jedini način da što bezbolnije izađemo iz krize”, zaključuju iz URE.

MEDIJSKI TIM

Građanski pokret URA

 

Podijeli na: