Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

15.07.2023
3795

TEMATSKA XIX SJEDNICA O LUCI KOTOR: PROŠLA GODINA REKORDNA, OSTVARENI PRIHOD 4,2 MILIONA EURA

Prošla poslovna godina za AD “Luka Kotor” bila je najbolja u dosadašnjem, višedecenijskom poslovanju, sa prihodom od skoro 4,2 miliona eura (4.165.930 eura), čulo se na današnjoj, tematskoj XIX sjednici Skupštine Opštine (SO ) Kotor. 
Kako je kazala predsjednica Odbora direktora ovog preduzeća, Ljiljana Popović Moškov, finansijski rekordna godina ostvarena je zahvaljujući izmijenjenom tarifniku na početku 2022. godine, ali i dvogodišnjem pritisku od strane predstavnika odbora luke na Vladu i resorna ministarstva u cilju sprječavanja protivzakonitog pokušaja da poslove pilotaže ne obavlja državno, već privatno preduzeće.
Troškovi su, pojašnjava Popović Moškov, ostali na nivou iz 2018/19. godine.
„Prošle godine ostvarena je bruto dobit u iznosu od oko 1,5 miliona eura, što je 62% više u odnosu 2019. godinu i 20% u odnosu na 2018. godinu. Uveli smo i drugačija pravila kada je u pitanju naplata potraživanja od strane naših klijenata“, saopštila je Popović Moškov, podsjetivši na milionsku investiciju u cilju izgradnje marine, zahvaljujući kojoj su kapaciteti glavne i male marine u Parku slobode tri puta povećani (173 privezna mjesta).
Odbornica Tatjana Crepulja imala je više primjedbi i zahtjeva. Najprije je proceduralno reagovala, ističući da je ova sjednica zakazana, pa otkazana, a da je o njenom odlaganju informisana na neadekvatan način, meilom upućenim na tablet koji je neispravan, noć pred njeno održavanje.
„Molila bih da ubuduće budete agilniji, da me ubuduće informišete na vrijeme, pozivom na broj telefona, da skupštinski materijal šaljete na vrijeme i po mogućnosti u papirnoj formi. Uzimajući u obzir to da sam kroz duži vremenski period bila spriječena da obavljam odborničku dužnost u onom mandatu kako su me građani za to birali, zahtijevam da me premjestite u opoziciju”, poručila je Crepulja.  
Tokom razmatranja materijala za redovnu, ponovljenu, skupštinu akcionara AD „Luka Kotor“, koja je zakazana za 21. jul ove godine u 13 sati u Velikoj sali Upravne zgrade, Crepulja je konstatovala da je ovo “prvi put u istoriji poslovanja Luke Kotor da tri godine zaredom odbornici nemaju pred sobom adekvatan materijal“. Odbornicu je zanimao precizan iznos naknade za članove odbora, zatim, koliko je zadovoljstvo korisnika luke, tačan broj gostiju koji izađu u grad, ostanu na brodu i onih koji krenu u obilazak prirodnih ljepota Crne Gore. Osim toga, interesovali su je eventualni rezultati analiza koji se tiču štetnog uticaja dolaska kruzera u naš zaliv na više nivoa, kao i postoji li plan vraćanja finansijskih sredstava od dobiti ovog preduzeća lokalnoj zajednici.   
Za nedolazak izvršnog direktora AD „Luka Kotor“ Milka U. Krvavca na današnju, tematsku sjednicu, odbornik Vido Drašković (LP) okrivljuje gradski parlament i odbornike/ce.
„Izvršni direktor nas ignoriše, ponizili smo sebe“, bio je komentar Draškovića. 
Predsjednica SO Kotor Maja Mršulja je informisala odbornike/ce da je poziv za ovo skupštinsko zasijedanje blagovremeno upućen menadžmentu AD „Luka Kotor“.
„Umjesto izvršnog direktora koji, kako nam je kazao, zbog zdravstvenih razloga ne može prisustvovati, na sjednici će biti predsjednica Odbora direktora Ljiljana Popović Moškov, te predstavnici pravne i službe računovodstva“, rekla je Mršulja.
Odbornika Dejana Ognjanovića zanimalo je kojim se kriterijumima Odbor direktora ovog preduzeća rukovodio kada je raspodijelio novac opštinskim, sportskim klubovima.   
Niz nedoumica i primjedbi u okviru ove tačke dnevnog reda imao je odbornik Špiro Vulović (Demokrate), a odnosile su se na nepostojanje tender čamaca (remorkera), uređenje sidrišta, neopravdano udvostručen broj glisera koji prevoze putnike, bezbjednost na moru, nabavku bovi i nedostatak kontrole emisije štetnih gasova prilikom uplovljavanja brodova u naš zaliv. Veliki broj jahti koji se sidre u naš zaliv, naročito kod Morinja, napominje, ostaju na toj lokaciji desetak dana. Zanimalo ga je ko ih kontroliše, kao i gdje završe otpadne vode iz tankova tih jahti.
Postojanje adekvatne Strategije i mjera kojima bi ovo akcionarsko društvo, posredstvom „ćerke firme“ Luke Kotor-DOO „KotorMar“, dominantno diktiralo uslove brodarima bio bi dobar poslovni potez, smatra odbornik Željko Aprcović (DPS), saglasivši se sa odbornikom Vulovićem u vezi sa nabavkom remorkera. Valjalo bi razmišljati, kaže, i o jačanju firme DOO „Montenegro Shorex“ i kupovini luksuznih kombi vozila za potrebe VIP gostiju koji u naš zaliv dolaze jahtama. On je podsjetio da su tokom dijela današnje diskusije upravo oni držali kvorum (klub odbornika DPS), jer nisu željeli da bojkotuju rad skupštine „bez obzira na to što nema dovoljno odbornika/ca u redovima koja vrši vlast“. 
Odbornik Pavle Popović je prisutnim odbornicima rekao da ovo preduzeće vodi politiku, ekološki svjesno i angažovano, u skladu sa Zakonom o životnoj sredini.
„Kompanija uspješno implementira sistem kvaliteta menadžmenta prema zahtjevima ISO 9001:2015 i ISO 14001:2015, resertifikaciju je obavila sertifikaciona kuća BureauVeritas, a validnost sertifikata je produžena, uz obavezan godišnji pregled“, pojasnio je Popović.
Luka Kotor, podsjetio je, u svoje procedure involvira direktive EU, kao što su Direktiva 2010/65 EU, Evropskog parlamenta i Vijeća o brodovima koji pristužu ili prolaze kroz luke.  
Odgovarajući na brojna pitanja odbornika/ca, Popović Moškov je pojasnila da ovo preduzeće ima svoje nadležnosti, te na taj način, između ostalog, ne može kontrolisati sidrenje jahti u „nelegalnim“ zalivskim zonama i ispuštanje otpadnih voda iz tankova, već samo u koncesionom dijelu Luke. To je, podsjeća, nadležnost Uprave pomorske sigurnosti.
Kada je u pitanju kupovina remorkera, napomenula je da se radi o značajnoj investiciji (cijena velikog je oko 3 miliona eura, a malog od 50 do 100 hiljada eura), te da „za sada nemaju osnova za njegovu nabavku, dok se ne ispune ostale, preuzete zakonske obaveze“.  
Iznos naknade za članove Odbora direktora Luke, precizna je Popović Moškov, iznosi 550 eura, dok predsjednik prima duplo veći iznos (1.100 eura).  
Odgovarajući odbornici Crepulji, podsjetila je da, otkad je u Odboru direktora Luke, praksa je da se nakon što se završi revizija u preduzeću, kompletan materijal dostavi preko Građanskog biroa Opštine Kotor, budući da oni nisu predlagači odluka i dnevnog reda. Za 2020. i 2021. godinu materijali su dostavljeni mjesec dana pred početak sjednice.
Kako navodi, Luka Kotor će ove godine donijeti odluku o kupovini sopstvenih čamaca za prevoz putnika.
„Nemamo obavezu da obezbijedimo mjesta za vezivanje komercijalnih plovila, brodica ili glisera. Da bi dobili dozvolu za rad, oni moraju dostaviti ugovor o zakupljenom vezu. Do sada su ih mnogi dostavljali pro forme, na taj način uzurpirali koncesiono područje luke i stvarali izuzetno ružnu sliku za cio grad. Ono što smo uspjeli da uradimo, jeste da smo sve komercijalne korisnike glisera izmjestili u Park slobode i svojevremeno je ovo preduzeće imalo svega pet/šest ugovora sa zakupcima vezova. Sada ih imamo tridesetak. U svakom društvu postoje oni koji, izgleda, imaju dobru zaleđinu i koji, bez pardona, uprkos našim intervencijama, ostaju pri svome i bez pardona se na naše apele, intervencije i opomene, oglušuju, dok inspektori unutrašnje plovidbe ne reagiju na ovakvo ponašanje uzurpatora obale”, objašnjava Popović Moškov.  
Određena mjerenja u zalivu, podsjeća, obavljaju Fakultet za pomorstvo i Institut za biologiju mora Univerziteta Crne Gore.   
„Luka pruža usluge, ne obavlja detaljne analize u vezi sa štetnim uticajem kruzera na životnu sredinu. Predviđeno je da u okviru jednog međunarodnog projekta sa Turističkom organizacijom Kotor, koji će biti finansiran iz sredstava Evropske unije, u narednom periodu dobijemo podatke o uticaju kruzera na ambijent i postojeću gradsku infrastrukturu. Na temu održivog razvoja, početkom avgusta ove godine planiran je sastanak sa predstavnicima svjetske turističke organizacije za održivi razvoj u cilju kreiranja Strategije održivog razvoja za dobrobit svih“, rekla je Popović Moškov.
Dodala je da do danas nisu zaposlili niti jedno novo lice, osim izvršnog direktora.
Što se tiče nezadovoljstva poslovnih partnera, Popović Moškov naglašava da bilo opravdanih i onih neopravdanih.
“Odlazak broda renomirane američke pomorske kompanije Royal Caribbean International za Luku Bar, nije ništa neuobičajeno, iako smo u medijima čitali brojne negativne tekstove. To je brod koji se želio svega par sati zadržati u našoj luci i koji je tom prilikom imao izvjesne zahtjeve, jer je njihova posada trebala stići u Ravenu, zbog zamjene posade. Našli smo rješenje, brodar je uslugu mogao obaviti u 15 sati, ali njima nije odgovaralo, je rnije želio da rirzikuje zbog avio-karti koje su bile kupljene”, pojasnila je Popović Moškov.  
Odgovarajući odborniku Ognjanoviću, rekla je da u 2021. i 2022. godini Luka Kotor nije dodijelila nijedno sponzorstvo zbog krize izazvane  pandemijom korona virusa. U planu rada za ovu godinu, predvidjeli su, kaže, humanitarna i sredstva za sponzorisanje kulture i sporta.  Odlučeno je da će pomagati isključivo vodene sportove koji su zastupljeni na nivou opštine.
Predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, ocjenjuje da današnja sjednica predstavlja „doprinos transparentnosti poslovanja Luke Kotor i gradskog parlamenta“.
Predstavnik Opštinske izborne komisije (OIK) Dušan Vukasović  je, prije usvajanja dnevnog reda, upoznao prisutne odbornike da je dopisom od 27. juna ove godine, odbornik Ivan Ilić sa izborne liste “SDP-dr Ivan Ilić-JAK KOTOR”, obavijestio OIK da podnosi ostavku na funkciju odbornika u SO Kotor. Dopisom od 5. jula ove godine, Opštinski Odbor SDP Kotor obavijestio je OIK da kandidati: Tena Božović, Tanja Božović, Ranko Krivokapić i Branko Nedović ne prihvataju mjesto odbornika u SO Kotor i dostavio potpise istih.
Takođe, istog dana Zoran Pajović sa pomenute, izborne liste je dostavio potpisanu izjavu da se prihvata odborničkog mjesta, pa se smatra izabranim odbornikom u gradskom parlamentu.
U okviru tačke dnevnog reda Izbor i imenovanja, U Savjet za davanje naziva naselja, trgova i ulica, umjesto Dejana Ognjanovića, za članicu je imenovana Milica Ljutić.
Uslijedila su odbornička pitanja i odgovori. 
  
Tekst: Sanja Čavor
Foto: Radio Kotor

Podijeli na: