Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

03.07.2020
513

SDP: PODRŠKA PRIVREDI KROZ PREDLOG SMANJENJA STOPE PDV-A

Socijaldemokratska partija je, kao mjeru podrške privredi zbog korona krize, predložila smanjenje stope PDV za ugostiteljske usluge sa sadašnjih 21% na 7%. Na ovaj način bi se pomoglo preko 3.500 kompanija na način na koji su prije pet godina poslanici DPS-SD-Pozitivne pomogli samo 4 vlasnika luksuznih hotela kojima je PDV za ugostiteljske usluge smanjen na nižu stopu. 

Da je naša ideja ideja utemeljena na onome što su trendovi i u drugim evropskim državama dokaz su odluke nacionalnih parlamenata Austrije i Njemačke u kojima je PDV u posljednjim danima juna značajno smanjen za restorane, ugostiteljske objekte i hotele. Tako je parlament Austrije usvojio odluku kojom je smanjen iznos PDV za sve usluge u restoranima i hotelima sa 20% na samo 5%, u okviru mjera za pomoć dijelu svoje ekonomije čiji je udio u BDP-u značajno niži od crnogorskih 22%. Već ranije su u okviru prvog paketa pomoći svim građanima podjeljeni vaučeri u iznosu od 100 eura za potrošnju u ugostiteljskim objektima, čime je ta zemlja na djelu pokazala koliko joj je stalo do očuvanja svakog radnog mjesta u ovom sektoru. Parlament Njemačke je prije par dana, takođe, usvojio smanjenje opšte stope PDV sa 19% na 16% u jasnoj želji da ekonomija, posebno sektor usluga, turizma i ugostiteljstva, preživi krizu uzazvanu korona virusom sa što manje gubitka radnih mjesta ili gašenja kompanija.  S druge strane vlast u Crnoj Gori ne želi da prihvati naš predlog Zakona o dopuni zakona o PDV kojim bi se sigurno olakšalo poslovanje za sve privrednike u ovoj oblasti, ali i sačuvale hiljade radnih mjesta koja su ovih mjeseci ugrožena. SDP će i dalje insistirati na ovom rješenju, koje bi uz usvajanje garantne šeme za povoljne kredite, sigurno spasilo najveći dio od 3.500 kompanija u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva.

Zbog toga smo juče i podnijeli amandman na Predlog zakona o dopunama Zakona o turizmu kojim smo tražili smanjenje PDV poreske stope na 7%, a kako se slični modeli usvajaju i u ekonomski najjačim državama EU, smatramo da bi i Vlada Crne Gore trebala prihvatiti ovaj predlog zakona, ne zbog toga što ga je predložila SDP, već zbog hiljada radnih mjesta koje bi kroz to smanjenje bile spašene. 

Mirko Stanić, član Predsjedništva i portparol SDP-a. 

 

Podijeli na: