Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

07.10.2024
498

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST CGA KOTOR

Prenosimo saopštenje Crnogorske građanske akcije Kotor:

Poštovani građani,

Shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, CGA Kotor je imala mogućnost da imenuje svoga predstavnika u prošireni sastav Opštinske izborne komisije (OIK) od 09. septembra. To nijesmo uradili 20 dana prije izbora. Obzirom da CGA nije imala predstavnika u OIK-u, tako nijesmo ni učestvovali u radu proširenog sastava OIK-a u toku izbornog procesa do dana današnjeg.

Smatramo da nakon objavljivanja izbornih rezultata, nakon činjenice da su svi zapisnici sa biračkih mjesta uredno potpisani od članova biračkih odbora, čime su svi birački odbori konstatovali da nema nikakvog kršenja izborne procedure, za CGA je izborni proces bio završen.

U svjetlu navedenog i novonastale situacije oko mogućeg ponavljanja izbora na biračkom mjestu broj 17 – Prčanj (na kojem je CGA imala samo jedan glas podrške), vršeni su određeni pritisci na pojedince iz CGA, da 7 dana nakon izbora imenujemo svog predstavnika u OIK, čime bi se obezbijedio „glas više“. Smatramo da su se mnogo veće povrede procesa glasanja i uticaja na birače, dešavale u toku izbornog dana, dovođenjem crkvenih velikodostojnika, na koje niko od političkih aktera nije reagovao.

Imajući u vidu, sve gore navedeno, kao i naš osvojeni broj glasova na izborima, ne bi bilo korektno i dopustivo kršiti moralne i etičke principe, kao ni sopstvene procedure i Zakone. Vjerujemo da donošenje odluka mora biti utemeljeno na Zakonima i principima, a ne na pritiscima ili kratkoročnim političkim interesima.

Ostajemo predani transparentnosti i nastavku konstruktivnog političkog dijaloga, kako bi se osiguralo da odluke koje se donose budu u najboljem interesu svih naših građana, a ne pojedinačnih političkih subjekata, bilo sadašnje vlasti, bilo sadašnje opozicije.

 

S poštovanjem,

Crnogorska građanska akcija Kotor

 

Podijeli na: