Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

25.08.2021
571

SAOPŠTENJE PREDSJEDNIKA OO LP KOTOR VIDA DRAŠKOVIĆA: USTOLIČENJE MITROPOLITA NA CETINJU JE NEGIRANJE SVEGA CRNOGORSKOG

Da li je Crna Gora u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, pitanje je?
Vlada čuva dostojanstvo države. Postavlja norme i pravila po kojima se odvija život u našoj zemlji i obaveza je svih subjekata na njenoj teritoriji da ih poštuju. Dostojanstvo države zavisi od kvaliteta Vlade.
Crnogorska Vlada je Crnu Goru potčinila Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim silama pokušava da nas uvede u srpski svet. Podrška namjere Srpske pravoslavne crkve da mitropolita ustoliči u Cetinjskom manastiru nije ništa drugo no ponižavajuća kapitulizacija i negiranje svega crnogorskoga, sve što su naši preci svojom krvlju gradili i ostavili nama u amanet.
Za sinhronizovane napade na sve što je crnogorsko koriste persone sa ovih prostora, koji nijesu svjesni da su zbog svog odnosa prema svojoj državi zavrijedili prezir i onih za čije interese to rade. No, pored svih napora Cetinje i Crnogorci neće dozvoliti to poniženje. Crnu Goru poniziti nijesu mogli ni svjetski silnici, a ne oni koji pričaju o pomirenju i životu u ljubavi, a sve rade protiv toga. Za njih bi pomirenje bilo da prihvatimo dobrovoljno sramnu kapitulaciju i odreknemo se svog indetiteta, države, crkve, jezika i tradicije, kako bi to sve oni preuzeli kao svoje.
Odgovor na njihove sramne namjere je održavanje sveopšteg Crnogorskog zbora 22. avgusta ove godine. Sa zbora su Crnogorci poslali poruku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i podaničkoj Vladi da se ne mire sa ustoličenjem mitropolita Srpske crkve na Cetinju, nego da zaobiđu Cetinje. Samo neki mračni um, žedan bratske krvi, može ignorisati sveopšti zbor i donijete odluke, te pokušati ustoličenje na Cetinju, što bi moglo Crnu Goru uvesti u probleme nesagledivih posljedica. Na Srpskoj pravoslavnoj crkvi i podaničkoj Vladi je velika odgovornost.
Vjerujemo da će razum preovladati, kao što je preovladao kad je patrijarh ustoličen u Beogradu, a ne na Pećki tron.

Saopštenje predsjednika Opštinskog odbora Liberalne partije Crne Gore Kotor, Vida Draškovića.

Podijeli na: