Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

27.08.2020
601

SAOPŠTENJE OO SD KOTOR (27.08.)

Socijaldemokrate Kotora učiniće da naš grad postane dio zajednice pametnih gradova i što je još važnije grad po mjeri čovjeka.
Projekat Kotor - Smart City, kao spoj najstarijeg grada u Crnoj Gori i moderne tehnologije, za koji se zalažemo, učiniće život u Kotoru ljepšim, lakšim i funkcionalnijim. Socijaldemokrate Kotora učiniće da naš grad postane dio zajednice pametnih gradova i što je još važnije grad po mjeri čovjeka. Projekti u okviru Smart city koncepta su:
Pametan parking koji podrazumjeva info table, pametne rampe, kamere sa senzorima za očitavanje registarskih tablica, platomate i plaćanje parkinga putem sms-a.
Pametna javna rasvjeta će omogućiti racionalniju potrošnju električne energije.
Posjetioci Kotora koji žele upoznati neku kulturnu ustanovu ili lokaciju u vlasništvu Opštine – jednostavno će posredstvom e-ticketing-a skinuti aplikaciju i kupiti ulaznicu za predmet svog interesovanja. Primjer je naplata ulaza za kotorske bedeme.
E – mobility projekat predstavlja uvođenje električnih punjača čime opština Kotor treba da bude prepoznata na mapi za sve vlasnike električnih automobila.Pražnjenje kontejnera i odvoz otpada dodatno će biti optimizovano uz uvođenje waste managment-a.
Smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži moguće je ostvariti uz pomoć smart metering-a to jest, daljinskog očitavanja vodomjera i praćenja potrošnje na udaljenim lokacijama.
Kupovinom smart city card – gradske kartice, posjetioci i građani će imati objedinjen pristup većem broju sadržaja koje nudi grad.Uvođenjem bike sharing ponude, omogućiće se svim ljubiteljima električnih bicikala i trotineta da posredstvom platforme na lak i brz način iznajme ovu vrstu prevoznih sredstava.Savremeni sistem upravljanja gradskim saobraćajem podrazumijeva postojanje platforme za upravljanje i kontrolu prodaje karata, video nadzor u autobusima, automatsku kontrolu čekiranja karata, nabavku električnih autobusa i pametna autobuska stajališta.Svjesni smo činjenice da savremeni čovjek ne može da zamisli dan bez korišćenja interneta, tako da implementacijom projekta City WiFi obezbjedila bi se pokrivenost grada besplatnim internet pristupom.
MI ODLUČUJEMO DOSLJEDNO, za Kotor po mjeri čovjeka. Glasaj za ćistu peticu.

 

Podijeli na: