Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

21.03.2021
733

SAOPŠTENJE GP URA (21.03.)


URA: Napadače oštro sankcionisati, nedopustivo da nasilnici koji se kriju iza bilo koje zastave prođu nekažnjeno


,,Najoštrije osuđujemo jučerašnji napad na novinara Televizije Vijesti Seada Sadikovića u Bijelom Polju. Država mora pokazati moć, istražiti slučaj do kraja i procesuirati na valjan način počinioce koji su sinoć uhapšeni. Na tome ćemo, kao dio vlasti, insistirati", saopštili su iz Građanskog pokreta URA.


Kako su kazali iz te partije, napad na Seada Sadikovića pokazuje da je sloboda medija na vrlo niskom nivou u Crnoj Gori, te da se po tom pitanju hitno moraju preduzeti sve potrebne aktivnosti, u cilju poboljšanja statusa novinara. ,,Napad na Seada Sadikovića još jedan je u nizu napada na novinare i medijske slobode u Crnoj Gori, ali i bolna prilika da se prisjetimo svih onih nerasvijetljenih slučajeva iz proteklih nekoliko decenija. Šovinistički narativ je previše uzeo maha i tome se hitno mora stati na kraj. Slučajevi fizičkih i verbalnih napada na novinare, uništavanje njihove i imovine medija i šikaniranje, nedopustivi su na putu evropskih integracija Crne Gore", ističu iz URE.

Iz Građanskog pokreta URA još su kazali da do sada nije bila osjetna namjera sudske vlasti da razotkrije slučajeve nasilja i maltretiranja novinara, što je još jedan od razloga zbog kojih je neophodno što prije krenuti u reformu Tužilaštva. ,,Ovim putem apelujemo na nadležne institucije da temeljnije pristupe rasvjetljavanju kako ovog, tako i svih ostalih napada na novinare, jer je to jedini način da se ovakvim nepočinstvima stane na kraj. Apsolutno je neprihvatljivo da nasilnici koji se kriju iza bilo koje zastave slobodno šetaju ulicama, a da novinari budu meta iživljavanja. Seadu Sadikoviću upućujemo iskrenu podršku u ovom teškom trenutku, u nadi da će i u budućnosti nastaviti da se kroz svoj poziv zalaže za bolju i humaniju Crnu Goru", zaključili su iz URE.

 

Podijeli na: