Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

10.12.2019
804

SAOPŠTENjE DEMOKRATSKE SRPSKE STRANKE

Na sjednici Predsjedništva Demokratske srpske stranke, u proširenom sastavu,  koja je održana u Podgorici, razmatrana je aktuelna politička situacija u Crnoj Gori, posebno u sklopu režimske ujdurme oko stavljanja u proceduru usvajanja Predloga Zakona  o slobodi vjeroispovjesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. 

Demokratska srpska stranka još jednom ponovlja svoj zvanični stav da taj tzv. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, od početne verzije teksta podiže tenzije i isti već nanosi ogromne posledice u Crnoj Gori. Ovo zato jer kvazi norme tog zakona predstavljaju klasičnu otimačinu imovine Srpske pravoslavne crkve, kojim se ugrožavaju osnovna ljudska prava svih građana Crne Gore, a posebno nas, pripadnika pravoslavne vjeroispovijesti, koji smo većina u Crnoj Gori, da slobodno u svojim hramovima se sabiramo i ispovijedamo svoju vjeru, kao što su to i naši preci oduvijek radili !

 Zato još jednom zahtijevamo da se tzv. Predlog Zakona  o slobodi vjeroispovjesi ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, za kojeg je primjereniji naziv Predlog Zakona o  zabrani slobode vjeroispovjesti i konfiskaciji imovine SPC u CG, pod hitno povuče iz procedure i skine sa dnevnog reda Skupštine CG zakazane za 24 decembar,  jer, u suprotnom, posledice po mir i društvenu stabilnost u Crnoj Gori mogu biti nesagledive. 

 Stoga, Demokratska srpska stranka sa puno prva i odgovornosti poziva sve svoje članove, simpatizere, kao i sve ostale građane da dođu u Nikšić 21. decembra i da svojim prisustvom i sabornošću na Svetoj Arhijerejskoj liturgiji u Sabornoj crkvi Sv. Vasilija Ostroškog pokažemo snažan protest i otpor suludom naumu vlasti u Crnoj Gori. 

DSS je na sjednici proširenog Predsjedništva još jednom pozvala vlast da prestanu sa šikaniranjem sveštenika Srpske pravoslavne crkve, a posebno imamo u vidu paroha Gornjo Grbaljskog- oca Mijajla Backovića. Njegovo sramotno privođenje i odvođenje na informativni razgovor, kao kakvog kriminalca naočigled građana, predstavlja beskrupolozno i najflagrantnije zastrašivanje sveštenika i vjernog naroda, kako bi se pojačao pritisak na crkvu i na taj način realizovao program DPS o uspostavljanju takozvane Crnogorske pravoslavne crkve, na čelu sa anatemisanim raspopom Mirašem Dedejićem.

Za DSS je ovo, ne samo kršenje osnovnih ljudskih prava, već i državni teror kome se crkva, vjerni narod, građani, političke partije, kao i ostale organizacije moraju usprotiviti.                         

Saopštenje potpisuje predsjednica Demokratske srpske stranke Dragica Perović                                                                 

Podijeli na: