Alat za prilagodljivost

  • Veći tekst
  • Font za disleksiju
  • Podebljanje teksta
  • Crno-bijelo
  • Visoki kontrast
  • Kursor
  • Resetuj
  • Pristupačnost

Politika

12.09.2024
3907

PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ POSJETIO LOKALNI ODBOR POKRETA EVROPA SAD U KOTORU

Premijer Milojko Spajić posjetio je lokalni odbor Pokreta Evropa sad! u Kotoru i tom prilikom sa članovima razgovarao o ključnim pitanjima koja se tiču budućeg razvoja našeg grada. Razmatrani su predstojeći lokalni izbori u Kotoru, na kojima će Pokret Evropa sad! nastupiti u koaliciji sa Demokratama. Ova koalicija temelji se na zajedničkoj viziji razvoja grada, s posebnim fokusom na jačanju lokalne samouprave, unapređenju infrastrukture i poboljšanju kvaliteta života svih građana Kotora. Jedna od glavnih tema sastanka bila je planiranje kapitalnih projekata koji će dugoročno unaprijediti Kotor i Boku. Premijer Spajić je istakao da će ulaganja u ključne oblasti poput saobraćaja i turizma značajno doprinijeti razvoju lokalne zajednice i transformisati Kotor u snažan ekonomski centar. Neki od najvažnijih projekata koji će biti realizovani u Kotoru su: Naučno-tehnološki park (NTP) Kotor, Revitalizacija kotorskih bedema, Crnogorska plovidba, Izgradnja brze ceste, Izgradnja bulevara kroz Grbalj, Kandidatura Kotora za Ocean Race 2025.

NTP Kotor će omogućiti razvoj preduzetništva i inovacija, kao i jaču povezanost između nauke i privrede u Boki. Biće obezbijeđena stručna i tehnička podrška za startapove i tehnološko-razvojne kompanije kroz inkubaciju, mentorstvo i finansiranje, čime će se stvoriti nova radna mjesta i pokrenuti privredni rast. Pokret Evropa sad! se čvrsto zalaže za očuvanje i revitalizaciju kotorskih bedema, jednog od najprepoznatljivijih simbola našeg grada. Proces sanacije i očuvanja zahtijeva stručnu koordinaciju i dugoročni plan. U okviru ovog plana, biće formirana specijalizovana služba koja će se posvetiti isključivo zaštiti bedema. Nakon što Crnogorska plovidba otplati postojeće kredite, planira se nabavka novog broda i preuzimanje trajektne linije Lepetani–Kamenari. Ovaj potez donijeće stabilan prihod kompaniji i povećati njenu konkurentnost, što će dodatno osnažiti pomorsku industriju u Crnoj Gori.

Izgradnja brze ceste koja će povezati opštine u Boki sa Jadransko-Jonskim autoputem, te omogućiti lakšu povezanost s Evropskom unijom (Hrvatskom), predstavlja ključan korak ka rješavanju problema saobraćajnih gužvi na primorju. Planirana saobraćajnica sa četiri trake omogućiće brži i sigurniji protok saobraćaja, a istovremeno podstaći ekonomski razvoj cijelog regiona.   

Brža izgradnja bulevara kroz Grbalj predstavlja prioritet za rješavanje saobraćajnih gužvi, posebno tokom ljetnje turističke sezone. Ovaj moderni bulevar će poboljšati bezbjednost na putevima i olakšati život stanovnicima ovog područja, navodi se, između ostalog, u saopštenju Pokreta Evropa sad.

 

 

 

Podijeli na: